Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Merkem

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De Provincie West-Vlaanderen en Regionaal Landschap Westhoek pakken op zondag 18 oktober tussen 9.30 en 17.30 uur uit met de wandelhappening 'Blankaart XL - dag van de trage weg'.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Donderdagnamiddag had een gezellige matinee plaats in De Kippe in Merkem in aanwezigheid van de artiesten Paul Bruna, Jan Wuytens en Jordy Vannet. Het werd een namiddag vol gezelligheid, met niets anders dan leuke muziek. De zaak zat goed vol. De volgende afspraak is op donderdag 29 oktober om 14 uur met muziek van Sabine, Paul Bruna en Hanny D. Deuren open om 11.30 uur voor wie wil tafelen. De show start om 14 uur en kost 15 euro, met gratis koffie en pannenkoek. Het aantal plaatsen is beperkt. Reserveren kan op 051 54 40 48. Was jij er donderdagnamiddag bij ? Dan ben je wellicht te zien in onze fotomap ! Geniet ervan ! (PADI & Daniël)

Op maandagavond 28 september jl. werd zanger Jordy Vannet uit Roeselare voor de eerste keer papa van een dochtertje Melody Aurora Van't Net. De gelukkige mama is zangeres Jennifer Berton, die wellicht pas op vrijdag 2 oktober het ziekenhuis AZ Delta in Roeselare mag verlaten.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Twee jongemannen van 22 en 24 en een vrouw van 22 zijn veroordeeld voor 17 inbraken in kantines van voetbalclubs, lokalen van jeugdverenigingen en scholen in een deel van West-Vlaanderen. Achttien maanden cel met probatievoorwaarden, 90 uur werkstraf en een probatie-opschorting zijn het verdict. De twee mannen uit Veurne en Middelkerke sloegen telkens hun slag terwijl de vrouw uit Veurne in de wagen zat.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

"Tijdens ons optreden zijn we gewoon van ene keer naar hier en ene keer naar daar te gaan. De aanwezigen mogen ook een dansje doen of rechtstaan, maar door corona mag dat nu allemaal niet. Je bent verplicht van neer te zitten en te blijven neerzitten op je stoel. Bij het volgende liedje kan je meewiegen van links naar rechts, zonder elkaar vast te nemen", zegt presentator en tevens zanger Paul Bruna aan het publiek in De Kippe in Merkem, waar de eerste matinee werd gehouden en waar regelmatig duidelijk werd gemaakt welke richtlijnen er moesten worden nageleefd. Het publiek hield zich daaraan, zodat alles zonder de minste problemen kon plaatsgrijpen. Geniet van onze fotomap en beleef op die manier ook de optredens van Gio Vano, Kurt Crabbé en Paul Bruna nog eens mee. Volgende afspraak op donderdag 1 oktober. Welkom vanaf 11.30 uur (maaltijd) en om 14 uur (show). (PADI & Daniël)

Op zondag 6 september vond Ginette Desplenter in Merkem een ballon. "Ik ging er naartoe en zag meteen dat het een bijzondere ballon was", vertelt Ginette.