Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Merkem

Een psychopaat van de zuiverste soort, zo noemden de gerechtspsychiaters Christian Fobe op zijn assisenproces over de moord op André Den Baes uit Assebroek. En op het tweede assisenproces deden ze dat nog eens over, want de Poolse moordenaar verscheen als één van de weinigen in dit land twee keer voor assisen wegens moord. Telkens werden die gepleegd in zijn huisje in Merkem bij Houthulst. "De politie heeft ons gevraagd of ze hier nog eens mochten graven, om zeker te zijn, maar het is genoeg geweest", zeggen de huidige bewoners Hedwig en Francine.

Vanaf vrijdag 17 juli tot en met vrijdag 21 augustus wordt het zomerterras van De Kippe in Merkem opnieuw het decor voor de opnames van een radioprogramma. Het is een ander jaar, het wordt een ander concept en dit vindt nu plaats in samenwerking met Family Radio.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Donderdagochtend om 7 uur verzamelden de personeelsleden van Houthulst om in de Vrijetijdscampus om de pakketten met mondmaskers klaar te maken voor bedeling.

Ongeveer twee jaar lang stonden de klokken op de kerktoren van de Sint-Bavokerk in Merkem stil. Vooral de buurtbewoners ergerden zich daaraan, tot Johny Degrauwe (63) besloot om er verandering in te brengen. Hij kreeg van de kerkfabriek de toestemming om de klok te herstellen.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

De gemeente Houthulst deed dit jaar een extra investering voor betere voetbalvelden voor de verschillende clubs. "We hebben zo'n 11.000 euro geïnvesteerd in voetbalvelden die klaar zijn voor de komende jaren", schetst schepen Jeroen Vandromme (CD&V).

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."

Westtoer noteerde in april topcijfers voor het recreatief fietsen in West-Vlaanderen. Met een totaal van ruim 900.000 fietsers op het fietsnetwerk doet april het ruim 70 procent beter dan april vorig jaar. Op topdagen werden vorige maand meer dan 50.000 recreatieve fietsers per dag genoteerd. De cijfers zijn gebaseerd op de vaste fietstelinstallaties langs de fietsnetwerken in de provincie.