Vrijdag 30 oktober, 2020

Nieuws uit Menen

De coronacrisis is meer dan alleen maar de strijd tegen een uiterst gevaarlijk virus. De pandemie raakt iedere laag van de maatschappij. Voor mensen en gezinnen in precaire situaties is het virus vaak de druppel te veel, waardoor ze in een spiraal van problemen terechtkomen. Met het gloednieuwe buddyproject probeert organisatie 't Verschil steun te bieden aan zij die vaak geen uitweg meer zien.

Het aantal Covid-19-patiënten dat donderdag 29 oktober (14 uur) werd verzorgd in AZ Delta bedroeg 160. Een dag ervoor waren dat er nog 146. 22 mensen krijgen intensieve zorgen. Er viel in de aflopen 24 uur ook nog één overlijden te noteren. Ondertussen besliste AZ Delta om volgende week geen niet-dringende ingrepen te doen. Algemeen directeur Johan Hellings roept ook op om de maatregelen strikt te blijven volgen.

AZ Delta, met campussen in Roeselare, Torhout en Menen, schuift vanaf volgende week heel wat ingrepen (minstens) een week door. "Het gaat om niet-dringende, planbare ingrepen. Maar soms ook om kankerchirurgie en ingrepen die hevige pijn moeten verhelpen", verduidelijkt dr. Paul Pattyn, diensthoofd chirurgie. Maar de arts maakt zich ook sterk dat iedereen geholpen zal worden. "We moeten nu even die curve afplatten. Daarom een oproep aan iedereen om de maatregelen strikt te volgen."

AZ Delta heeft voor een week de reguliere, planbare ingrepen vooruitgeschoven. "De cijfers zijn niet goed, dus moeten we nu ons ziekenhuis reorganiseren naar de maximale opvang van de Covid-19-patiënten. We maken ons sterk dat we daarin zullen slagen, maar daarvoor moeten ingrepen die kunnen uitgesteld worden zeker al een week wijken", zegt algemeen directeur Johan Hellings. "Maar we blijven paraat voor onze bevolking. Wie dringend medische zorgen nodig heeft, kan zeker bij ons terecht."

Ook in tijden van corona en zéker nu gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar dé Krak van jouw gemeente. Al voor de twaalfde keer zet deze krant mensen in de bloemetjes die het voorbije jaar het verschil gemaakt hebben. Wie verdient de ultieme erkenning in jouw gemeente?

De wijkagent van Rekkem (Menen) heeft een 42-jarige inwoner voor de rechtbank gedaagd wegens lasterlijke aangifte. De man pikt het niet dat hij na de 'redding' van een kleuter uit een toeterende auto op de Plaats in Rekkem bij burgemeester Eddy Lust in een kwaad daglicht werd gesteld.

Door de verplichte sluiting trekt de horeca opnieuw de kaart van de meeneemmaaltijden, die nu meer dan ooit de laatste levenslijn van de ondertussen genadeloos hard getroffen wereld van de catering is. Toch laten ze de schouders niet zakken en weigeren restaurateurs afstand te nemen van de kwaliteit die ze bieden. "Een meeneemmaaltijd moet thuis even lekker zijn en ogen dan hetgeen je hier in ons restaurant zou krijgen", klinkt het bij een strijdvaardige Manon Duyck.

West-Vlaanderen voert tijdens de herfstvakantie een mondmaskerplicht in op de zeedijk. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag na overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters. De regel geldt enkel voor de zones van de zeedijk binnen de bebouwde kom. Daarnaast worden alle deur-aan-deuractiviteiten rond Halloween of andere festiviteiten verboden.

Het aantal coronabesmettingen in de West-Vlaamse woonzorgcentra blijft voorlopig enkel stijgen. Op woensdag 28 oktober zijn 543 bewoners in woonzorgcentra positief bevonden op het virus, bij 150 anderen is een sterk vermoeden van covid. Ook het personeel wordt almaar vaker getroffen. In Oost-Vlaanderen en zeker in Antwerpen is de situatie echter nog ernstiger.

Een 35-jarige Fransman uit Roubaix riskeert in beroep acht jaar cel voor zijn aandeel in de diefstal van 63 wagens in de regio Menen, Moeskroen, Wervik, Hooglede en Kortrijk. Ze manipuleerden telkens de elektronica in de wagen met behulp van valse sleutels.

Op de middag waren de coronacijfers in AZ Delta (Roeselare-Menen-Torhout) nog maar eens de hoogte in gegaan. Ook het aantal patiënten dat intensieve zorgen nodig heeft stijgt fiks. Voor het eerst in de tweede golf wordt de grens van 20 overschreden. Dat is een stijging van meer dan een kwart.

Na tien lange jaren lijkt het einde in zicht: Lauwe krijgt vanaf 2021 een nieuw ontmoetingscentrum. "Een architecturale parel op maat van de talrijke verenigingen en initiatieven die onze stad rijk is", glundert burgemeester Eddy Lust.

Door een geknapte bovenleiding aan de spoorwegovergang in de Bissegemstraat in Heule viel een trein die van Antwerpen naar Poperinge reed omstreeks 21.30 uur stil. Een dertigtal passagiers diende te worden geëvacueerd. De woensdagochtendspits ondervond geen hinder meer van het defect.

Menen ontvangt van de Vlaamse overheid een subsidie van 503.039,71 euro voor de restauratie van de historische hoeve Haute Cense in de Barakken. Schepen van Patrimonium Renaat Vandenbulcke: "De restauratie van de hoeve Haute Cense is al een tijdje aan de orde en nu kunnen wij eindelijk deze historische parel in ere herstellen."