Ward Vergote : “Uren op mijn akoestische gitaar zitten spelen tot mijn vingers ervan bloedden”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Ward Vergote, burgemeester van Moorslede.

Burgemeester Ward Vergote heeft het wel voor de iets ruigere rock en was ooit zelf nog (een soort van) rockster. “In mijn collegejaren heb ik uren op mijn akoestische gitaar zitten spelen tot mijn vingers ervan bloedden”, vertelt de burgemeester van Moorslede. “Ik was in die tijd nu en dan ook eens gelegenheidsbassist in een stevig rockgroepje.”

Nu ontbreekt de tijd daarvoor, maar Ward Vergote blijft wel een groot muziekliefhebber. “Liefhebber, maar geen muziekkenner”, corrigeert Ward Vergote. “Ik ben ook nog maar zelden naar optredens of festivals geweest, daarentegen had ik vroeger wel honderden LP’s.”

De voorkeur van Ward Vergote is naar eigen zeggen zeer breed, maar gaat toch eerder uit naar rock en alternatieve muziek. “Zeg maar het ‘Studio Brussel’-genre”, omschrijft Ward Vergote. “Dat is ook de zender die bij mij overal en altijd op staat. De meeste nummers die ik gekozen heb zijn echter oudere nummers die mij altijd bijgebleven zijn en voor mij een grote nostalgische waarde hebben.”

Zijn top 10 vind je hieronder, en omdat het de week van kerstmis is, deed de burgemeester er nog eentje extra bij!

Ik probeerde nummers van Neil Young na te spelen op mijn akoestische gitaar. Met wisselend succes

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

01 Alice Cooper – School ‘s out

“De eerste LP die ik ooit kocht in mijn leven was van Alice Cooper. We waren in een groot winkelcentrum in Brussel toen we op bezoek waren bij mijn tante die in Sint-Pieters-Woluwe woonde. Ik was toen een jaar of 11-12, denk ik.”

https://www.youtube.com/watch?v=2Oo8QzDHimQ

02 J.J. Cale – After Midnight:

“Dit nummer doet mij steeds terugdenken aan de rondreis door Italië die we maakten in het vijfde middelbaar van het St. Amandscollege van Kortrijk. Dat nummer speelde constant in de autobus als we van de ene stad naar de andere reden. Onze leraar esthetica was daar gek op.”

03 Neil Young – The Hurricane

“Ik kies hier nu één nummertje van Neil Young, maar ik was een heel grote fan van hem en van zijn hele repertoire. Ik probeerde ook veel van zijn nummers na te spelen op mijn akoestische gitaar. Met wisselend succes.”

04 Pink Floyd – Have a cigar

“Het was moeilijk kiezen uit alle nummers van Pink Floyd waar ik vroeger gek van was. Ik kocht ook al hun LP’s. Ze werden ook vaak gespeeld in de ontspanningsruimte ‘s avonds in het internaat van het St. Amandscollege.”

05 Cheap Trick – I want you to want me

“Een ‘one hit wonder’ dat heel populair was in de periode rond de ‘honderd dagen’. Het werd dan ook verschillende keren gespeeld op de honderd dagenfuif in de Expohallen in Kortrijk.”

05 Steeley Dan – Aja

“Heb ik leren kennen toen we in het laatste middelbaar de sfeer gingen opsnuiven in Gent, waar we het jaar erop op kot zouden gaan. Ik speel deze LP nu nog steeds regelmatig, meestal als ik een lange rit met de wagen moet doen.”

06 Fisher Z – The worker

“Heel in het begin dat ik studeerde in Gent vroegen een paar vrienden mij om mee te gaan naar een optreden van Fisher Z in de Vooruit. Ik kende die groep toen nog niet en het was een toffe ervaring. Goede muziek, maar wat belangrijker is: een van die vrienden die mij toen meevroegen is tot op heden nog altijd mijn beste vriend.”

https://www.youtube.com/watch?v=tbrxgvfkYI4

07 The Police – Walking on the moon

“Ik had alle platen van Police en heb die gewoon kapot gedraaid op mijn kot.”

08 Tom Waits – Ol’ 55

“Veel goede herinneringen uit mijn studententijd, samen met mijn lief… die nu al 30 jaar mijn echtgenote is.”

09 Admiral Freebee – Mediterranean Sea

“Dat is een schitterend nummer dat we met het hele gezin van buiten hebben leren zingen in de wagen toen we op reis waren in de Ardeche. Mijn 3 kinderen hebben daar tot op vandaag heel mooie herinneringen aan.”

10 Eels – The look you give that guy

“Dit nummertje ken ik volledig uit het hoofd, maar ik ben fan van al hun nummers. Temeer omdat ik 2 jaar terug naar een optreden ben geweest met diezelfde vriend die mij meevroeg naar Fisher Z.”

11 St. Germain – So Flute

“Omdat ik die CD al zo lang zo graag hoor. Ook iets voor in de wagen en voor lange afstanden.”