Postbode uit Langemark heeft een hechte band met zanger Danny Fabry

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De sterren van het podium staan al regelmatig in de kijker. Het is tijd om ook hun fans eens op het voetstuk te plaatsen. Showbizzmedewerker PADI zoekt voor ons enkele superfans op en laat ze vertellen over hun idolen. Ze diepen herinneringen en anekdotes op en duiken in hun collectie foto’s en memorabilia.

In de Klerkenstraat in Langemark woont postbode Christoph Jaecques (47), een man met een hart als een koekenbrood. Familie, vrienden, buren en vooral zieke en bejaarde mensen – kortom, iedereen die ergens met een probleempje kampt – krijgt Christophe als bondgenoot om de pijnen te verzachten of de problemen op te lossen.

Christoph – afkomstig van Bikschote – is de alleenstaande papa van Naïke en Brent en grootvader van Jaylah. Christoph heeft meerdere hobby’s, maar zijn allergrootste hobby is fan zijn van zanger Danny Fabry. Waar deze artiest ook maar in Vlaanderen optreedt, daar loopt Christoph in zijn spoor. Met het feest van 40 jaar Danny Fabry trokken ze zelfs met 72 fans – of een volle dubbeldekbus – met bewoners uit Langemark naar Scherpenheuvel.

Hoe lang ben je al fan ? Hoe is het allemaal begonnen ?

“Ik heb meerdere hobby’s. Vijf jaar geleden ging ik mee met Danny Vermote naar een vinkenzetting. Ook ik werd plots vinkenliefhebber. Ik heb vier vinken. Voor mezelf is het niet belangrijk dat mijn vinken veel fluiten. Ik vind het vooral plezant om tussen andere vinkeniers in de rij te zitten. Dat is mijn zomerse hobby, maar ik heb ook een winterse bezigheid. Dan ben ik scheidsrechter op de voetbalvelden.”

Postbode uit Langemark heeft een hechte band met zanger Danny Fabry

“Als postbode kom ik ook in contact met veel mensen en pas dan voel ik mij goed in mijn vel. Vooral voor de zieken en bejaarden steek ik een tandje toe. Maar dan is er nog één belangrijk persoon in mijn leven. Iedere week ben ik, samen met enkele dorpsgenoten, op pad om zanger Danny Fabry aan het werk te zien. Tien jaar geleden begon mijn Fabry-verhaal in Zuidschote, waar Danny live optrad. Daar ben ik op slag fan geworden en zo ben ik hem ook blijven volgen. Waar hij ook in Vlaanderen zingt, ik sta altijd in zijn nabijheid.”

Postbode uit Langemark heeft een hechte band met zanger Danny Fabry

“Danny Fabry werd zelfs een vriend aan huis. We vertellen veel tegen elkaar, zodat we echte vrienden zijn. Zonder te overdrijven mag ik zeggen dat ik heel dichtbij hem sta. Treedt hij op, dan ben ik een beetje zijn rechterhand. Ik zorg voor het aanbrengen van kledij, voor eventueel een drankje in de kleedkamer, en noem maar op. Danny is een fantastische zanger, maar ook een toffe man. Ondanks zijn 68 jaar heeft hij nog een overvolle agenda en blijft hij ook nog altijd nieuwe nummers uitbrengen. Zijn nummer Ca c’est la vie blijft onsterfelijk, is onvergetelijk en onverslijtbaar. Met de song De allermooiste stond Danny wekenlang op nummer 1 in de Vlaamse Top 10.”

Ga je vaak kijken naar optredens ?

“Zoals al gezegd ben ik een echte fan. Dan is het maar logisch dat ik veelvuldig op de baan ben om mijn idool aan te moedigen en bij te staan. Dat kan zich beperken tot eens per week, maar meestal is het stukken vaker. Ik beperk me niet tot optredens in eigen regio of provincie.”

Postbode uit Langemark heeft een hechte band met zanger Danny Fabry

“Mijn vriendin Carmen Mylleville behoort ook tot zijn vaste aanhang. Vijf jaar geleden trokken we zelfs met 72 streekgenoten met een dubbeldekbus naar het jubileumfeest 40 jaar Danny Fabry in Scherpenheuvel. Op de bus zongen we nogal wat af, maar natuurlijk stonden de liedjes van Danny bovenaan het lijstje.”

Postbode uit Langemark heeft een hechte band met zanger Danny Fabry

“Dit jaar staat ‘Danny 45 jaar’ op het podium. Op zondag 13 maart werd de aftrap gegeven van zijn jubileumjaar in zaal Movri in Boortmeerbeek. Daar stelde Danny zijn dubbel-cd Danny Fabry 45 jaar Carrière met acht nieuwe liedjes voor, inclusief zijn vele hits zoals Bij jou alleen, Rocky, Waarom ik en niet een ander, enzovoort. Een speciale fan-bus reed daar naartoe. Op zondag 7 augustus breien we een verlengstuk aan dit jubileum met een verjaardagsshow in La Palma in Gits. Welk liedje ik het liefst hoor ? In feite al zijn songs. Het zijn allemaal liedjes met inhoud en geen moeilijke teksten.”

Je staat dichtbij Danny Fabry. Vertel eens wat anekdotes ?

“Och, alles verloopt altijd naar wens hoor. Maar ik herinner me nog dat we eens in een zaal toekwamen, waar er wel een muziekinstallatie stond, maar waar er niemand was om die installatie te bedienen. Ik heb dan maar de taak van geluidsman op mij genomen en dat viel zelfs nog heel goed mee.”

(PADI)