Gilles uit Hulste zette titel van Lady Gaga-song als tattoo op zijn heup

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De sterren van het podium staan al regelmatig in de kijker. Het is tijd om ook hun fans eens op het voetstuk te plaatsen. Showbizzmedewerker PADI zoekt voor ons enkele superfans op en laat ze vertellen over hun idolen. Ze diepen herinneringen en anekdotes op en duiken in hun collectie foto’s en memorabilia.

In Hulste/Harelbeke woont de 22-jarige Gilles Manfronelli. Hij houdt van fotografie, muziek beluisteren en video’s maken en monteren. Zo maakte hij al een clip bij een nummer van zangeres Lisa-May uit Ingelmunster en monteerde hij aftermovies voor evenementen en van een huwelijk. R&B zoals van Nicki Minaj of Rihanna kan hem bekoren, maar ook dance à la Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell en Milk Inc. “Maar wat mij nog het meeste aanspreekt is electropop”, vertelt hij. “Mijn idool is dan ook Lady Gaga. Niet alleen de muziek en haar talent als songwriter en zangeres spreken mij aan : het gaat hem ook om de teksten.”

Hoe lang ben je al fan ? Hoe is het allemaal begonnen ?

“Ik was 15 toen ik met mijn persoonlijkheid begon te worstelen. Wie was ik? Waar wilde ik met mijn leven naar toe? En boven alles: ik werd verliefd op een jongen. Daar kon ik zo moeilijk mee omgaan. Toen ik in die periode ‘Just Dance’, de debuutsingle van Lady Gaga, hoorde, vond ik dat een topplaat. Het deed me even alles vergeten wat er in mijn hoofd om ging. Wat een eendagsvlieg leek te worden, bewees al snel het tegendeel. Van haar tweede single ‘Poker Face’ was ik helemaal in de ban. Alleen al de videoclip sprak me aan. Die was zo speciaal en uniek. Ze was wie ze wilde zijn en ze trok zich van niemand iets aan.”

Gilles uit Hulste zette titel van Lady Gaga-song als tattoo op zijn heup

“Haar eerste album heb ik grijs gedraaid. Online zocht ik naar video’s van haar optredens en tournees. Lady Gaga kwam voor de eerste keer naar België in het voorprogramma van de Pussycat Dolls. Maar ik was een tiener, zonder al te veel centen, en ik kon het me niet veroorloven om alleen voor een voorprogramma een duur ticket te kopen. Toen ze de volgende zomer op Werchter stond, moest ik helaas opnieuw passen. Bij de release van haar tweede album werden er gelukkig tourdata bekendgemaakt en daar bleek dat ze viér keer naar Antwerpen zou komen. Ik heb twee van die shows kunnen meemaken.”

Gilles uit Hulste zette titel van Lady Gaga-song als tattoo op zijn heup

“Tussen de nummers door vertelde ze dingen die inspireerden. Dat we naar huis moesten gaan en niet méér van haar moesten houden, maar méér van onszelf, bijvoorbeeld. Het deed er niet toe hoe rijk je was, hoe goed je eruit zag of hoe mager je was : ze wilde dat je jezelf leerde respecteren. Het waren fantastische leuke avonden met spetterend spektakel, maar haar woorden zijn mij toch het meeste bijgebleven. Het was of ik alleen in de zaal zat en Lady Gaga enkel tegen mij sprak.”

Gilles uit Hulste zette titel van Lady Gaga-song als tattoo op zijn heup

“Toen ik mijn breekpunt bereikt had en mezelf niet kon accepteren, uit de kast kwam en afgewezen werd door verschillende mensen, was zij er onbewust. Lady Gaga maakte de titel van haar nieuwe album ‘Born This Way’ bekend. De daarbij horende titelsong leerde me zo veel bij over mezelf. Ik leerde door haar mezelf accepteren. Om altijd een herinnering voor mezelf te hebben dat ik sterk moest zijn, heb ik dan ook de drie woorden van haar album op mijn heup laten tatoeëren. Niet zichtbaar voor een ander, maar wel voor mezelf als ik even nood heb aan dat geheugensteuntje.”

Gilles uit Hulste zette titel van Lady Gaga-song als tattoo op zijn heup

Hoe fanatiek ben je als ‘little monster’, zoals Gaga haar fans noemt ? Verzamel je ook gadgets ?

“Sinds het begin ben ik redelijk fanatiek geweest. Kwam er een limited edition van een album uit, dan zorgde ik dat ik die in huis had. Zag ik ergens een poster of een shirt, dan kocht ik dat. Twee jaar geleden kon ik zelfs op eBay een gouden plaat op de kop tikken van haar eerste album. Die hangt nu te blinken in mijn kamer.

Gilles uit Hulste zette titel van Lady Gaga-song als tattoo op zijn heup

Ik bezit ook een bril uit de videoclip bij ‘Paparazzi’. Die wist ik op te vangen tijdens een concert. Ik heb er sowieso ook nog eentje gekocht. En voorts veel muziek, parfum, noem maar op. Bij elk bezoekje aan ons land probeer ik er bij te zijn. Ik reis zelfs naar het buitenland om haar aan het werk te zien.”

Je hebt haar ook al persoonlijk ontmoet intussen? Vertel eens hoe dat is kunnen gebeuren?

“In 2014 kwam mijn droom uit. Bij haar stop in het Antwerpse Sportpaleis met haar Artpop Ball Tour was ik één van de 20 gelukkigen die een speciaal plaatsje konden bemachtigen. De andere mensen die er toen ook waren, zijn echte vrienden geworden. Hoewel ze verschillende nationaliteiten hebben en ook ver reisden – zelfs vanuit Amerika. Lady Gaga bracht die mensen samen. Onze plaats, de Artpop Zone, met speciale sofa’s dichtbij het podium was echt ruim. Er was een bar met cocktails en begeleiding speciaal voor ons. Toen Lady Gaga optrad, stond ze op amper één meter van ons.”

Gilles uit Hulste zette titel van Lady Gaga-song als tattoo op zijn heup

“Wat daarna gebeurde was al helemaal te gek. Na de show werd ons selecte groepje van 20 begeleid naar de backstage. Daar mochten we het ons gemakkelijk maken met een drankje, terwijl Gaga zich omkleedde. Haar crewleden hielden ons gezelschap en vertelden hoe het was om te werken met haar. Allemaal lovende woorden, maar ik had er niet veel oren naar, omdat ik heel nerveus was. Op tv en video’s leek ze altijd zo vriendelijk en open met haar fans, maar was dat ook echt zo als er geen camera’s op gefocust waren?”

Gilles uit Hulste zette titel van Lady Gaga-song als tattoo op zijn heup

“Even later kwam ze de kamer binnen en begroette ze ons heel hartelijk, trakteerde ze met nog een drankje en konden we tijd met haar doorbrengen. Ze antwoordde op al onze vragen, zong een stukje van een liedje en moedigde ons aan met complimenten en mooie boodschappen. Het was werkelijk wat ik had verwacht : de persoon Lady Gaga was inderdaad zo fantastisch als ik gehoopt had. Hoe gek ze voor de buitenwereld misschien lijkt : ze stond met haar beide voeten op de grond en wist verdomd goed waar ze mee bezig is. Het is een creatief en vooral intelligent persoon, die haar stem en macht gebruikt om het positieve eruit te halen.”

Gilles uit Hulste zette titel van Lady Gaga-song als tattoo op zijn heup

Je mocht ook met haar op de foto, blijkbaar?

“Vooraleer we naar huis vertrokken, mochten we inderdaad elk afzonderlijk met haar op de foto. Ze was kleiner dan ik dacht, ook al stond ze op hoge hakken. Ik was zodanig opgetogen dat ik mijn arm rond haar sloeg en per ongeluk haar borst vast had. Ze lachte en ik voelde hoe ik rood werd. Maar ze stelde me op mijn gemak, knipoogde en had waarschijnlijk al lang gezien dat ik een beetje anders was dan de doorsnee jongen. Op weg naar huis heb ik dan ook constant voor me gestaard, sprakeloos.

Gilles uit Hulste zette titel van Lady Gaga-song als tattoo op zijn heup

Tot op vandaag kijk ik nog altijd uit naar haar volgend optreden, naar aanleiding van haar nieuw album in 2016, alhoewel ik vorig jaar in juli haar ook zag optreden aan de zijde van Tony Bennett op Gent Jazz. Ook dat was super, maar Lady Gaga apart zien optreden, dat is écht de max.”

(PADI)