Gerdi Vanfleteren in Slovakije: “Aan dit land hoef je je niet eens aan te passen”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

KW.be maakt de hele zomer een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij het gezin van Gerdi Vanfleteren en Silvia Krausova in Slovakije.

Gerdi Vanfleteren werd geboren op 11 maart 1969 in Torhout en verliet ‘zijn’ Wijnendale in 2001 om in Slovakije voor Dexia te gaan werken. Een andere bevriende Torhoutenaar had in dat land al langer een eigen boerderij gekocht, waardoor Slovakije geen volledige onbekende voor Gerdi was. Hij woont er met Silvia,met wie hij in 2009 in het huwelijksbootje stapte, en hun kindjes Elisa (bijna 6) en Anika (3).

Gerdi Vanfleteren in Slovakije:

Je vertrok uit ons land om voor Dexia in Slovakije te gaan werken, maar intussen heb je er ook nog iets anders uit de grond gestampt.

“Klopt. Mijn Slovaakse echtgenote Silvia en ik zijn de eigenaar van Sojka Resort en wij hebben een hotel en vakantiewoningen. Als Belg hebben wij ook heel wat Belgische klanten, zowel groepen als individuelen. We tonen hen met plezier alles wat het land te bieden heeft.”

Gerdi Vanfleteren in Slovakije:

Je hebt duidelijk helemaal je draai gevonden in het land dan?

“Zeker en vast. Ik heb geen problemen gehad om me hier aan te passen, ook al omdat dat niet echt nodig is. Uiteraard merk je al snel dat we in België in een luxeland wonen, maar op zich zijn de Slovaken niet zo verschillend van de Vlamingen. Het leven in Slovakije is misschien wel iets rustiger en vriendendiensten bestaan hier nog. Er is ook minder sociale druk.”

Gerdi Vanfleteren in Slovakije:

Heb je nog contact met het thuisfront?

“Enkele keren per jaar komen we terug om onze zaak te promoten op vakantiesalons en om familie te bezoeken. Omgekeerd krijgen we ook erg vaak Belgen over de vloer in ons resort. En ook thuis kijken we wel eens naar de Vlaamse televisie of volg ik het nieuws van de online nieuwssites. We hebben regelmatig klanten uit België. Een paar keer per jaar zijn we in België voor vakantiesalons, of om familie te bezoeken en thuis kijken we nu en dan Vlaamse tv, of volg ik het nieuws via de krant online. Maar terugkeren zit er momenteel niet in, ik zou ook niet weten waarom. Maar zeg uiteraard nooit nooit.”

Gerdi Vanfleteren in Slovakije:

Slovakije is niet onmiddellijk dé favoriete reisbestemming van de Belgen. Terecht of onterecht?

“Vollédig onterecht, want weinig landen hebben zo veel variatie te bieden op dergelijke korte afstand. Ik reis ook relatief veel, dus weet ik waarover ik spreek. We hebben zomertoerisme met het stuwmeer, veel wandel- en fietsmogelijkheden, sportieve vakanties, aquaparken, kastelen en kerken, prachtige grotten en een ongerepte natuur. In de winter is er sneeuwplezier, kan je op de skilatten staan of simpelweg tot rust komen. Vakantieshoppers komen hier wel minder aan hun trekken.”

Gerdi Vanfleteren in Slovakije:

“Het hoeft anderzijds niet te verbazen dat Slovakije weinig bekendheid geniet bij de Belgen. Daar ligt het probleem bij de overheid die geen moeite doet om het land te promoten. Slovaken zijn niet echt commercieel ingesteld. Slovakije heeft geen Eiffeltoren noch een grote kunststad als hoofdstad. Ook Bratislava straalt rust en gezelligheid uit, maar zonder de grootsheid.”

Gerdi Vanfleteren in Slovakije:

Variatie troef, zoals je zelf al zegt. Welke regio spreekt jou het meeste aan?

“Wij wonen in de Liptov-regio. Volgens de Slovaken is het de mooiste regio van het land. Omringd door de hoogste toppen van Slovakije, met centraal het stuwmeer, met alle interessantste bezienswaardigheden van het land maar ook met Krakau en Auschwitz-Birkenau binnen een straal van een daguitstap. En het klimaat is hier prima, al zijn de seizoen meer uitgesproken dan in België. De zomer is hier ‘meer zomer’, maar de winter ook ‘meer winter’.

Gerdi Vanfleteren in Slovakije:

Wonen er nog andere West-Vlamingen bij jullie in de buurt?

“Eigenlijk niet. Ik heb niet echt veel contact met andere West-Vlamingen hier. Iemand uit Oostende woont en werkt op 1,5 uur van mij en we zien elkaar misschien twee keer per jaar. En die jeugdvriend uit mijn geboortedorp woont ongeveer even ver. Als we elkaar ontmoeten, dan is dat meestal zelfs gewoon in België… Elk heeft zijn leven, zijn werk, zijn sociaal leven…”

Gerdi Vanfleteren in Slovakije:

Wat moeten onze lezers zeker bezoeken als ze in jullie regio op reis komen?

“Keuze genoeg, want er zijn zó veel leuke dingen te doen hier. We merken dat mensen veel plezier beleven aan de vlottentocht, die naar een burcht leidt. Die burcht kan je vervolgens ook bezoeken. Maar je kunt ook de canyonwandeling maken, ijsgrotten of uitzonderlijke aragonietgrotten bezoeken… Of genieten van de ongerepte natuur, ook van die van de schoonheid van de Slovaakse meisjes (lacht).”

(FJA – Foto’s Gerdi Vanfleteren)