Frank Deboosere : “Voor fietsers is West-Vlaanderen een echt paradijs”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Elke week mag één bekende Vlaming hier zijn of haar zegje doen, ook al is die persoon géén West-Vlaming. Vandaag is dat Frank Deboosere, en die is duidelijk dol op onze provincie. Hij heeft er roots en bracht er vorige week zijn eerste vakantie sinds meer dan een jaar door!

Je bent geen West-Vlaming, maar hoe zit het met je roots?

“Mijn vader is geboren in Waregem. Als kind gingen wij dus geregeld naar Waregem. En in de zomervakantie trokken we een volle maand naar De Panne. West-Vlaanderen is dus heel ‘natuurlijk’ voor mij.”

Hoe zou jij ‘dé West-Vlaming’ typeren?

“Alle West-Vlamingen die ik ken, zijn harde werkers en koppige doorzetters. Tegelijk lijkt alles in West-Vlaanderen ook wat gemoedelijker te verlopen, met veel hartelijkheid en dikwijls een gulle lach.”

Heb je ook een favoriet stukje van West-Vlaanderen?

“Het West-Vlaamse heuvelland is wonderschoon. Ik ga ook zeer graag naar de kust, en niet alleen voor het mooie weer! Voor fietsers is West-Vlaanderen een echt paradijs.”

Dat Frank Deboosere het écht wel heeft voor West-Vlaanderen, bleek recent ook op Facebook. “Het was ruim anderhalf jaar geleden dat ik nog eens een week vakantie had… maar nu is het dan toch eindelijk gelukt”, schreef hij er. “Met de krokusvakantie zijn we een week gaan uitwaaien in Nieuwpoort. Oké, het weer was niet meteen ideaal, maar compleet uitgeregende dagen zijn in België op één hand te tellen. En dus was ik heel blij dat ik de plooifiets had meegenomen. VRT-collega’s hadden me al dikwijls gezegd dat zo’n plooifiets ideaal is. Ze hadden gelijk. Ik heb deze week de volledige Belgische kust gedaan, van De Panne tot Knokke.”

Weerman Frank volgde de adviezen van website www.fietsnet.be en verzeilde zo in naar eigen zeggen ‘prachtige duingebieden’, met als ‘hoogtepunt’ de Hoge Blekker (33 meter) in Koksijde. “De mooiste ontdekkingen deed ik vlak àchter de kust, in de Polders”, aldus Frank Deboosere. “Weg van alle commercie vind je hier complete rust met heerlijke landschappen, beken en bruggetjes, vergeten dorpskernen met lyrische namen en zelfs enkele bossen. Een mens moet echt niet naar het buitenland gaan om te genieten van een supervakantie.”

“En als de zuidwester te fel opspeelt, neem je gewoon de kusttram”, geeft de weerman tenslotte nog als tip. “Voor de belachelijk lage prijs van 3 euro kan je met de plooifiets van Knokke naar Adinkerke!”