Francis Maes uit Zedelgem bezit duizenden concertfoto’s van zijn idool Helmut Lotti

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De sterren van het podium staan al regelmatig in de kijker. Het is tijd om ook hun fans eens op het voetstuk te plaatsen. Showbizzmedewerker PADI zoekt voor ons enkele superfans op en laat ze vertellen over hun idolen. Ze diepen herinneringen en anekdotes op en duiken in hun collectie foto’s en memorabilia.

Francis Maes en zijn echtgenote Eveline de Vlieghe wonen in Zedelgem. Samen hebben ze een zoon Iben. De 40-jarige Francis is vrachtwagenchauffeur en is al vele jaren een grote fan van zanger Helmut Lotti. “En daarop kreeg ik vooral vroeger heel rare reacties van mijn vrienden. Het waren immers vooral mensen van een oudere generatie die fan waren van Helmut en van zijn Classics-repertoire. Maar jonge mensen zoals ik?! Toen was dat nog een zeldzaamheid”, glimlacht Francis.

Francis Maes uit Zedelgem bezit duizenden concertfoto's van zijn idool Helmut Lotti

Hoe lang ben je al fan? Hoe is het allemaal begonnen?

“In 1989 werd ik fan van Helmut Lotti toen hij tijdens de soundmixshow in Nederland het liedje My Boyzong. Presentator Hennie Huisman had het toen zo niet begrepen op de jonge Belg, die uiteindelijk een superster werd. Aangezien ik toen ook door de muziek van Elvis Presley gefascineerd was, had ik in Helmut de nieuwe Vlaamse Elvis ontdekt. Wat velen toen niet wisten, was dat Helmut Lotti in feite zijn zangcarrière begon onder een andere artiestennaam , namelijk Kevin Leach.”

In 1990 kwam zijn album Vlaamse Nachten uit en vanaf toen begon ik naar zijn optredens in mijn regio te gaan

Francis Maes uit Zedelgem bezit duizenden concertfoto's van zijn idool Helmut Lotti

“In 1990 kwam zijn album Vlaamse Nachten uit en natuurlijk ging ik naar de winkel om die vinyl-plaat aan te kopen. Vanaf toen begon ik, als tiener van veertien jaar, naar zijn optredens in mijn regio te gaan . Helmut was in die periode al een drukbezet artiest, die vaak drie optredens op één avond deed. Toen had hij natuurlijk weinig tijd voor zijn fans.

Francis Maes uit Zedelgem bezit duizenden concertfoto's van zijn idool Helmut Lotti

Wel had ik eens het geluk om een dubbel-concert van Helmut te aanschouwen, samen met Johny Logan, in de sporthal van Gistel. Ook zijn papa Lotigiers – de familienaam van Helmut – heb ik eens gezien in Ichtegem. Helmut zijn prachtige zangstem zit in de familie, want ook senior Lotigiers beschikt over een mooie stem. In de daaropvolgende jaren bleef ik zijn cd’s kopen en volgde ik zijn optredens. Ik reed van de ene naar de andere kant van het land om Helmut te zien optreden.”

Ben je een fanatieke fan ? Bezit je veel merchandising ?

“Ik heb een volledige muziekkamer met allerlei foto’s en pancartes van Helmut Lotti, waar ook mijn muziekmateriaal staat. Ik speel op keyboards en ben ook dj. Ook bezit ik de officiële polo’s van tijdens zijn tournees, posters en allerlei ander fanmateriaal. Ik ben en blijf een eeuwig Lotti-fan. Mijn echtgenote heeft daar helemaal geen problemen mee. Ze gaat ook wel eens mee naar optredens, maar dat gebeurt niet veel. Dat snap ik wel, want ik zou naar iedere show van dezelfde tournee gaan kijken.

Francis Maes uit Zedelgem bezit duizenden concertfoto's van zijn idool Helmut Lotti

Ik hoor alles graag van Helmut Lotti, ook zijn liedjes in het Russisch, Spaans, Engels, enz. Ik kan zelfs veel van zijn songs meezingen. Natuurlijk niet zo goed, maar de teksten ken ik toch uit het hoofd. Helmut is nu wel veel toegankelijker dan vroeger. Dat komt ongetwijfeld ook door zijn vrouw Jelle, die zorgt dat hij thuis tot rust kan komen.”

Heb je leuke persoonlijke anekdotes ?

“Ik was eens present op een fandiner in Wijnegem, om dan ‘s avonds op de eerste rij te zitten in het Antwerpse Sportpaleis tijdens zijn Popclassics Tour. Doorheen de jaren maakte ik al duizenden concertfoto’s van Helmut, die ik allemaal bewaar in mijn archief. Zo kwam het al eens voor dat ik tijdens één show maar liefst 1.700 foto’s nam. Helmut en ik kennen elkaar heel goed. We zijn close, maar praten niet enkel over muziek. Maar bijvoorbeeld ook over onze gezamenlijke passie, de wielerkoers.”

Francis Maes uit Zedelgem bezit duizenden concertfoto's van zijn idool Helmut Lotti

“Tijdens ‘Mijn Hart & mijn Lijf’-tour in Ieper vroeg hij wat ik vond van zijn nieuw album, omdat er toen veel fans afhaakten. Hij noemde het een gedurfd project. Er staan wel mooie liedjes op, maar met duistere teksten. Maar wat mij het meest blij maakt, is dat Helmut – ook met zijn jongste album – de vreugde van het podium heeft herontdekt. Hij staat er terug, met de glimlach en gedreven, zoals voorheen. In teksten hoor je hem zelfs weer praten over internationale concerten, terwijl hij jarenlang daar zijn buik vol van had.”

Francis Maes uit Zedelgem bezit duizenden concertfoto's van zijn idool Helmut Lotti

Iedereen dacht dat ik één van de crewleden was en dan kreeg ik hilarische dingen te horen van vrouwen die Helmut wilden ontmoeten

“In zijn woonplaats Merelbeke hield Helmut jarenlang een diner voor de Lotti-fans. Daar kreeg ik de eer om als één van de allergrootste fans zijn album van de crooners te mogen beluisteren. Het was het enige officiële Lotti-diner, waar ook zijn ma Rita wel eens te gast was. Ondertussen kent ze mij ook goed. Telkens wanneer ze mij ziet zegt ze : ‘mijn jongetje uit West-Vloanders is daar weire’ (lacht). Rita is afkomstig uit Veurne en spreekt dus een mondje West-Vlaams. Een lieve madame voor wie ik veel respect heb en ze is, ondanks het succes van haar zoon, eenvoudig gebleven.”

Francis Maes uit Zedelgem bezit duizenden concertfoto's van zijn idool Helmut Lotti
Francis Maes uit Zedelgem bezit duizenden concertfoto's van zijn idool Helmut Lotti

“Toen mijn vrouw zwanger was van onze Iben tekende Helmut al mijn cd’s en dvd’s met een boodschap voor de toekomstige baby. Nog een leuke : ik bezit ook al zijn officiële polo’s van zijn tournee met de crew. Toen ik er één droeg, dachten sommigen dat ik bij de crew hoorde. En dan kreeg ik allerlei vragen voorgeschoteld. Veel vrouwen wilden Helmut zeker en vast eens persoonlijk ontmoeten. Straffe verhalen (lacht).”

(PADI – Foto’s FODI)