“Op Dranouter doen we ook aan teambuilding”

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op vrijdag mag Boom’n van de Weireld om 16.30 uur zijpodium De Voute openen op Festival Dranouter. Voor frontman en Ieperling Yves Bondue is het al de negende keer dat hij het Dranouterpodium bestijgt: twee keer stond hij er met Le Vélo Vert, ook eens met De Bal Compagnie, solo en ook met Filea. Voor Boom’n van de Weireld is het de tweede passage, na de triomftocht twee jaar geleden.

We treffen de jolige bende van Boom’n van de Weireld op het terras van ‘t Folk, rechtover de ingang van het festival, zowat twee uur voor het optreden. “De vorige keer zaten we hier ook voor het optreden”, zegt frontman Yves Bondue. “Toen speelden we ook in de vooravond en verzamelden we hier. Iedereen is wakker en gedoucht. Het leuke eraan is dat we de mensen gepakt en gezakt zien toekomen. We zien ook al de festivalweide. Op een festival spelen heeft zijn nadelen, maar het leuke eraan is dat je op een andere manier naar het optreden toeleeft. Het is een soort van teambuilding. Andere optredens zijn ‘s avonds en dan komt iedereen daar op het laatste moment toe. Nu spreken we enkele uren vroeger af. Er wordt wat gelold en gelachen. Je zit meteen ook in de sfeer van het festival.”

Boom’n van de Weireld krijgt de ondankbare taak om het festival te openen. “We zullen spelen onder het moto: om een stevig kampvuur te bouwen heb je een goede lucifer nodig. Voor sommige van onze muzikanten is het misschien goed dat we niet te laat optreden zodat nog niemand te zwaar beneveld zal zijn door de drank”, lacht Yves. “Al ben ik ook wel overtuigd dat alle Boom’n professioneel genoeg zijn om een optreden niet te verprutsen door de drank. Wij zijn al heel dankbaar dat hier mogen spelen. Het is een hele eer en een waar genoegen.”

Het voordeel van op de eerste dag optreden is dat het publiek nog fris en monter is, een pluspunt voor de vaak dansbare muziek van Boom’n van de Weireld. “Dansmuziek is veel gezegd, maar er wordt inderdaad veel gedanst op onze muziek. Maar we brengen ook inhoud. We vertrekken heel vaak van de teksten, meestal in het West-Vlaams. We hebben ook een paar covers die we vertalen in het West-Vlaams. Die teksten vertellen wel een verhaal, niet in de zin van kleinkunst met een narratief. Wij roepen sferen op. Er zitten heel feestelijke nummers in, maar er zitten ook een paar donkere nummers in de set. We hebben een nieuw nummer, een cover van Goran Bregovic, en het heet ‘In de corbillard vieren we het leven’. Een sarcastisch nummer, want op geen enkel moment in je leven is er zo veel volk rond jou. Het is enerzijds een donker, maar er kan ook op gedanst worden. Dat heeft ook iets te maken met de bezetting. Naast accordeon, gitaar, drums en zang, hebben we koperblazers die de muziek voortstuwen. Dat geeft ook een beetje die balkanfeeling. Toch willen we het vooral Westhoeks houden, een mix van Franse chanson, smartlappen en muziek uit alle werelddelen.”

Het vroege uur om op te treden biedt wel mogelijkheden om andere acts aan het werk te zien. “Ladysmith Black Mambazo zou ik graag zien en ook Alan Stivell, toch een beetje de vader van de folk. Ik zag hem al eens een dertigtal jaar geleden hier op Dranouter, dus het is echt een icoon”, vervolgt Yves Bondue, die ook al een tip van de sluier licht over de toekomstplannen van Boom’n van de Weireld. “We hebben nog heel wat optredens in het verschiet, maar nu ronden we eigenlijk een periode af. Want we hebben een aantal nieuwe nummers, die we in het najaar willen opnemen. Niet voor een cd, maar voor onszelf. We zijn ondertussen een drietal jaar bezig met deze bezetting en deze nummers. We zijn klaar voor iets nieuws, maar we willen ook opnames hebben. Daarna zullen we weer zoeken naar een nieuw voorjaarsidee. Zo lanceerden we eerder de schoolreisformule, waarbij we met fans een hele de baan op zijn met de autobus. Een heel geestig concept.”

Yves Bondue zal trouwens twee keer optreden. Op zondagavond is hij gastzanger bij Dez Mona, die om 19.30 uur optreden in de Clubtent. “De groep rond zanger Gregory Frateur componeerde voor Gone West een zesdelig muziekstuk, geïnspireerd door het einde van WO I, geschreven voor een mannenkoor van zes zangers. Daarvoor zochten ze ook drie zangers uit de Westhoek. Het was de bedoeling dat we vorig jaar eenmalig zouden optreden, maar we gaven ook een concert tijdens de live uitzending van de 100-jarige herdenking van de Wapenstilstand in Ieper. Nu wordt er dus ook nog eens een vervolg aan gebreid op Festival Dranouter”, besluit Yves. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier