Mooneye: “De Nieuwe Lichting winnen zorgde ervoor dat we ons plan zotter kunnen uitvoeren”

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Michiel Libberecht speelde enkele jaren geleden nog als Mickey Doyle op het buskerpodium van Festival Dranouter. Vandaag mag hij met zijn band Mooneye om 16.30 uur in De Voute spelen. Sinds Mooneye begin dit jaar De Nieuwe Lichting van Studio Brussel won gaat het snel voor de Moenenaars.

Mooneye is het geesteskind van Michiel Libberecht, een jonge Moenenaar die al lang gepassioneerd is door muziek. “Ik ben altijd al bezig geweest met muziek”, vertelt Michiel. “Als kind volgde ik saxofoon in de muziekschool, maar ik heb er niet echt mee voortgedaan. Dat schoolse vond ik minder. Dan heb ik een hele tijd niets gedaan, tot ik een gitaar pakte die bij ons thuis stond. Ik moet dan 14 jaar geweest zijn. Ik begon in een bandje te spelen, dan nog een bandje… Dan ging ik weer terug naar de akoestische gitaar en begon ik wat rustigere nummers te spelen voor mezelf. Ik heb dan een hele periode solo gespeeld, onder andere hier op het buskerpodium onder de naam Mickey Doyle.”

“Na verloop van tijd kreeg ik goesting om meer te doen met die nummer en wat ruimer uit te werken voor op een groot podium met een band, ook al omdat ik soms alleen op een groot podium belandde”, vervolgt Michiel. “Twee jaar geleden is dan de band onder de nieuwe naam Mooneye ontstaan. Tof is ook dat de andere bandleden uit groot-Zwevegem komen. Het eerste jaar waren we met vier, nu zijn we met vijf.”

Begin dit jaar won Mooneye de Nieuwe Lichting, een van de belangrijkste muziekwedstrijden in Vlaanderen. “Eigenlijk wel zot”, zegt Michiel. “Ik denk niet een dat het voor Vlaamse band een twijfelpunt is om in te schrijven voor de Nieuwe Lichting. Iedereen die een beetje ambitie heeft schrijft zich gewoon in. Ik schreef me al in vanaf het begin van de Nieuwe Lichting in 2013. Zes keer in totaal. Nu lukte het. Waarom het nu lukte? “Dat nummer (This Thing, red.), denk ik. Uiteindelijk is het een liedjeswedstrijd voor radio. Ons idee was sowieso om deze zomer veel te spelen. We voelen ook dat we dat nodig hebben. We spelen beter door veel te spelen. De Nieuwe Lichting heeft er eigenlijk gewoon voor gezorgd dat we ons plan zotter kunnen uitvoeren.”

“Dranouter Festival is wel een hoogtepunt voor ons, naast Rock Herk en Rock Zottegem. Ik heb wel minder stress dan vroeger omdat we de laatste tijd zo veel gespeeld hebben. Daardoor kan ik er nu meer van genieten. Gisteren speelden we nog op Linkerwoefer in Antwerpen. We mochten de tent openen om 16.30 uur en tot onze verbazing zat die helemaal vol. Ook voor de presentatrice was het blijkbaar een verrassing. Ze vroeg eerst aan het publiek of er West-Vlamingen in de tent waren. Een drietal mensen staken hun hand op. Ze was zelf geschrokken dat het gewoon Antwerpenaars waren die fan zijn van Mooneye.”

De carrière van Mooneye staat nog in zijn kinderschoenen, maar toch is Festival Dranouter geen onbekend terrein voor Michiel. “Ik ben hier al heel veel geweest als bezoeker”, zegt hij. “Eén jaar ben ik heel deftig naar het festival geweest, met feesten in de biertent tot in de vroege uurtjes. We zijn dus wel ervaren Dranoutergangers.”

Als prille band heeft Mooneye nog heel wat ambitieuze toekomstplannen. “Nu is de EP uit, maar we hopen volgend jaar onze eerste echte plaat uit te brengen. We zijn er ondertussen op het gemak aan begonnen. Ik schrijf veel nummers, een deel spelen we live, een aantal andere nummers niet. We zijn nu aan het kijken welke nummers we willen behouden en hoe we die verder zullen uitwerken.”

België is ondertussen min of meer verovert, maar nu begint ook het buitenland te lonken voor Mooneye. “In Nederland hebben we ondertussen al op enkele leuke festivals gespeeld, onder andere op Here Comes The Summer op Vlieland”, zegt Michiel. “Sinds een paar weken wordt onze cover van ‘Clap Hands’ van Tom Waits opgepikt door een redelijke grote radiozender in Duitsland, waardoor onze single ‘This Thing’ ook in de playlisten geraakt. Het gaat dus vooruit. Het doel is om professioneel met muziek bezig te kunnen zijn. Ondertussen ben ik al enkele maanden alleen met muziek bezig, dus de ambitie is er wel.”

West-Vlamingen die Mooneye nog in het werk willen zien krijgen volgende week nog een kan op Melkrock in Tielt. Daarnaast spelen ze deze zomer ook op Rock op het Plein in Wervik en op Leffinge Leuren. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier