Heuvelland deelt 1.500 peukendoosjes uit op Festival Dranouter: “Peuk in de pocket!”

Schepen De Meyer toont eerste exemplaar van de peukendoos. © EF
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

De gemeente Heuvelland deelt op Festival Dranouter 1.500 peukendoosjes uit, doosjes waarin vijf tot tien peuken kunnen worden bijgehouden. Heuvelland wil daarmee iets doen aan het peukenprobleem. Op het doosje staat ook het Tabakstop-nummer.

“Sigarettenpeuken, we vinden ze overal en je hebt je er wellicht ook al aan geërgerd”, zegt schepen Wieland De Meyer van Heuvelland. “Net als kauwgomplakken zijn sigarettenpeuken klein van omvang, maar in z’n totaliteit een grote én hardnekkige vorm van zwerfafval. Rondslingerende peuken zijn niet enkel visueel storend, ze zorgen voor een niet te onderschatten vervuiling van het milieu.”

De gemeente Heuvelland wil dit probleem aanpakken en zet daarom, in samenwerking met Mooimakers, IVVO en Tempera, een concrete actie op poten: ‘Peuk in de pocket!’

“Tijdens het komende Festival Dranouter zullen we gratis 1.500 peukendoosjes uitgedeeld worden”, zegt de schepen. “Op vrijdag 2 en zaterdag 3 augustus, telkens van 15 uur tot 19 uur, ter hoogte van OC De Klakeye. Het doosje past perfect in de pocket. Je kan er makkelijk een vijf tot tien peuken in bijhouden om deze achteraf in een asbak te ledigen. Het doosje is robuust en herbruikbaar. Uiteraard willen we in de eerste plaats roken ontmoedigen, vandaar ook de vermelding van het Tabakstop-nummer op de achterzijde.”

“Met deze actie willen we het peukenprobleem op het festival – en ook daarbuiten – aanpakken”, aldus Wieland De Meyer. “De actie sluit perfect aan bij de al bestaande duurzaamheidsacties die het Festival Dranouter zelf onderneemt om de ecologische voetafdruk zo beperkt mogelijk te houden.”

De gemeente kan de actie met een subsidie van Mooimakers bekostigen. “Er volgt ook een evaluatie van het project. Mensen kunnen gebeld worden om hun mening te geven over de het peukendoosje en bij een positieve evaluatie wordt de actie mogelijks verder uitgebreid”, aldus nog de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier