Ik zou mezelf geen folkie noemen, maar folkmuziek kan me zeker wel bekoren. Met folkmuziek bedoel ik dan niet de folkpunk van Flogging Molly of singer-songwriters à la Milow (huiver, huiver), maar om de traditionele volksmuziek zoals The Chieftains, Le Vent Du Nord of De Temps Antan... Op een doordeweekse dag durf ik al eens de cd van de Habadekuk door de boxen te jagen.

Is het door meer dan 20 jaar Dranouterindoctrinatie? Door de complexe songstructuren die toch heel melodieus klinken? Of door het feit dat folkmuziek nog gemaakt wordt door echte muzikanten met echte instrumenten? Het zal een combinatie zijn van alle deze factoren.

Wie alvast geen muziek maakt met echte instrumenten is onze eigenste Brihang. Toch verdient de rapper/dichter uit Knokke-Heist, nu woonachtig in Brussel, zeker zijn plaats op Festival Dranouter. Niet omdat hij nu en dan een viool- of accordeonarrangement in zijn nummers - dat doet hij voor alle duidelijkheid niet - maar wel omdat hij zingt in de taal van Dranouter: het mooie West-Vlaams.

Brihang stak tijdens zijn optreden in de Clubtent niet onder stoelen of banken dat hij 'preus lik fiértig' is op zijn West-Vlaamse roots. De tent antwoordde door luidkeels 'de kljine dahen zijn hoed voor me' en 'Ja tzijn wieder, die altijd alles willen vergelijken' mee te brullen.

Festival Dranouter is toch het West-Vlaams festival bij uitstek. Cactus, Alcatraz en Leffinge Leuren zijn ook West-Vlaams, maar daar zie je niet drie artiesten die in het West-Vlaams zingen op dezelfde affiche staan. Dit jaar zijn dat in Dranouter wel Willem Vermandere, Brihang en 't Hof van Commerce. Enkel Het Zesde Metaal ontbreekt om de volledige fine fleur van West-Vlaamstalige pop, rock en hiphop samen te krijgen, maar Wannes Cappelle en co stonden vorig jaar al op de affiche.

Een festival met liefde voor West-Vlaanderen, maar de West-Vlaamse artiesten hebben zeker ook liefde voor het festival. Dat verwachten we toch te horen als we straks nog Willem Vermandere, Absynthe Minded, Hannelore Bedert en Poltrock interviewen, de West-Vlamingen die op deze derde Dranouterdag aantreden.