Ertebrekers: “Het geestige aan Dranouter is dat het zo’n chill festival is”

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Flip Kowlier, Peter Lesage en Jeffrey ‘Jefferson’ Bearelle van Ertebrekers zijn er vroeg bij. Om 14.30 uur treden ze al op in de Mainstage. Al zijn ze ervan overtuigd dat ze op dit vroege uur al heel wat festivalgangers naar de weide zullen lokken.

Het is de eerste keer dat Ertebrekers op Festival Dranouter staat, maar Flip Kowlier en Peter Lesage traden al verschillende keren op in het Heuvellandse dorpsje. “Ik en Peter werken al heel lang samen. We hebben al zo veel edities meegemaakt, zowel solo als met ‘t Hof van Commerce. En dat op verschillende locaties”, zegt Flip Kowlier. “Het geestige aan Dranouter is dat het zo’n chill festival is waar je effectief met je familie kunt naartoe komen. Je vindt altijd wel een plekje om op je gemak te zitten. En vooral een goeie sfeer ook.”

Met het debuutcd ‘Otel’ stond Ertebrekers al op veel festivals. Die festivalervaringen konden ze goed gebruiken bij het schrijven van de nummer voor ‘Crème’. “Er zijn altijd wel kleine aanpassingen”, zegt Jeffrey. “Zeker als je ook de andere nummers van het eerste album moet doen is het altijd geestig, aangezien je weet hoe de mensen zullen reageren op dat nummer. Dan is het geestig om er wat bij te jammen. Bij de nieuwe nummers zal je dat misschien nog minder horen.”

“We hebben wel een aantal nummers die we wat langer uitspinnen op festivals”, pikt Peter.” Want de meeste nummers op de cd duren drie of vier minuten. Soms is het leuk om een nummer een lange outro te geven of eens van tempo te veranderen. Te arrangeren zodanig dat het meer een festivalnummer wordt.”

Al om 14.30 uur treden de Ertebrekers op op het hoofdpodium. Ook op Pukkelpop staan ze vroeg op de line-up. “Ja, om halfvier moeten we in het rusthuis zijn want om vier uur moeten we in ons bed liggen”, grapt Flip. “Nee, vandaag is het omdat de drummer straks nog met Dead Man Ray speelt aan de andere kant van het land. En op Pukkelpop is het bedoeling dat we zo wat het publiek trekken op een vroeg uur.”

Op Pukkelpop staat Ertebrekers op de affiche als ‘Ertebrekers Eighties Extravaganza. Dat doet een speciale show vermoeden. “Er zal van alles gebeuren”, zegtFlip. “Ik kan er nog niet veel over zeggen. Het is nog een verrassing. Maar het is effectief de bedoeling dat mensen nieuwsgierig zijn en daardoor vroeger naar de festivalweide trekken.”

Het risico is wel dat de tent maar halfvol zal staan. “Zelfs als de tent maar half gevuld is, spelen we onze set met even veel enthousiasme”, zegt Peter Lesage. “We hebben al gespeeld voor heel weinig volk, maar toch proberen we er een feest van te maken. Of dat nu voor 25 man is of voor 1000. We hopen natuurlijk wel op een volle tent.”

“Ik ben zeker dat de tent goed vol zal zijn”, pikt Flip Kowllier in. “We hebben al zo’n lange relatie met Dranouter. Hoeveel keer zouden we hier al gestaan hebben? Tien keer? Altijd was het goed.”

Flip Kowlier was vorig jaar al eens te gast op Festival Dranouter met ‘t Hof van Commerce. Opvallend waren de vele grappige bindteksten. Kunnen we dit ook verwachten van Ertebrekers? “Het hangt af van het moment zelf. Soms is het heel grappig, soms is het meer muzikaal”, zeg Flip.

“Is het waar? Was het zo grappig met ‘t Hof van Commerce. Shit, dat zet er al wat meer druk op”, pikt Jeffrey in. “Ik vind het wel tof om met de bindteksten grappig uit de hoek te komen. Een geslaagde bindtekst doet even veel deugd als een geslaagd nummer.”

Van het publiek verlangen ze gewoon dat ze er zijn. “Het publiek moet niet echt iets doen”, zegt Peter Lesage. “Ze moeten gewoon genieten, luisteren en kijken. Wij moeten vooral ons ding doen. We hopen dan dat het publiek daarop reageert. Normaal gaat alles vanzelf. Als ze willen meezingen, zingen ze mee. Als ze willen dansen, dan dansen ze. Het is altijd plezant.”

Stress voor het optreden is er vooral bij Jeffrey. “Toch wel, niet dat je er veel van merkt. We staan daar niet met trillende lippen”, zegt hij.

“Voor mijn zijn het eerder kriebels, alsof je voor de eerste keer je liefke ziet na een lange tijd”, vult Peter aan. “Een beetje vlinders in de buik. Maar eens je op het podium staat gaat dat weg en doe je gewoon je ding.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier