“Een grote tent, maar toch intieme sfeer. Dat is Dranouter”

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Lenny en de Wespen mochten vrijdag om 16 uur de Mainstage openen en hadden als special guest niemand minder dan Eva De Roovere. Voor drummer en uitgeweken Lendeledenaar Bert Huysentruyt was het al zijn vierde passage op Festival Dranouter.

Twee jaar geleden stond Bert Huysentruyt al eens met Lenny en De Wespen op Festival Dranouter. Toen speelden ze echter in De Voute, terwijl de groep rond frontman Lennart Maes deze editie de Mainstage mochten openen. Opvallend: twee jaar geleden zei Bert nog dit: “De Voute is een mooie locatie voor een groep als de onze, het is de juiste setting. Plaats ons niet in de grote tent, want daar zou onze kleinschalige rock ‘n roll niet passen.”

“Ik was toen blijkbaar mis, maar toen hadden we ook een andere cd te promoten”, zegt Bert, terwijl we hem interviewen met de Afrikaanse a capella van Ladysmith Black Mambazo op de achtergrond. “De nieuwe cd is iets meer rock ‘n roll, vind ik. Ik heb van de organisatie gehoord dat er nog nooit zo’n grote opkomst voor een openingsoptreden was, dus we zijn goed bezig. Lenny zei daarnet nog dat hij gedroomd had dat er niemand stond. Tien minuten voor het concert stond er misschien 17 man, maar eenmaal we begonnen stroomde de tent toch mooi vol.”

Dat niemand minder dan Eva De Roovere – die er trouwens ravissant uitzag – kwam meezingen, viel ook in de smaak bij het publiek. “Ze deed mee op de nieuwe cd. Het klikte zo goed dat we meteen vroegen om heel de zomer mee te toeren. Ze zag dat gelukkig zitten. Het is een fantastische madam om mee te werken en mee te spelen. Het klopt allemaal. Ondanks de grote tent voelde ik ook een intieme sfeer. Misschien hangt die sfeer sowieso in de lucht in Dranouter. Het is altijd gezellig.”

Naast drummer is Bert Huysentruyt ook acteur. Op tv zag je hem onder meer in Zingaburia (VRT Ketnet), Koning Lou (VTM KZoom) en The Broken Circle Breakdown, maar meestal staat hij gewoon op de planken. “Ik ben nu vooral theater aan het doen. Ik heb nu een seizoen een monoloog gespeeld van Nic Balthazar, Badaboem, over trommelen en drummen, want Nic is ook een begenadigd amateurdrummer. Hij noemt zichzelf de derde slechtste drummer van de wereld. Vanaf eind september spelen we die voorstelling een tweede seizoen, goed voor een 70-tal optredens.”

Festival Dranouter is geen onbekend terrein voor Bert, het is al de vierde keer dat hij er optreedt. “De eerste keer was in 2010 met Gorki, mijn allereerste concert met Gorki, meteen als headliner op de Mainstage. Dat was nog op de andere locatie van het festival. Gorki had toen een sabbatjaar en speelde maar één keer in de zomer, op Dranouter. Dus dat was volle bak. Ik herinner me nog dat enorm onder de indruk was. Drie jaar geleden speelde ik hier met Buurman en twee jaar geleden een eerste keer met Lenny en De Wespen. Dranouter is altijd een beetje thuiskomen. Ik ben uitgeweken West-Vlaming – afkomstig van Lendelede maar woonachtig in Grimbergen – en die roots blijven altijd wel in je zitten. Ik heb trouwens ook een link met de Westhoek. Ik heb lang een relatie gehad met een meisje uit Westvleteren. Toen heb ik vaak in deze contreien vertoefd.”

Het voordeel van te openen is dat er achteraf nog tijd is om andere optredens te bekijken, maar als familieman zal het niet voor Bert weggelegd zijn. “Mijn twee zonen van 3 en 5 zijn mee, dus ik vrees dat ze na het eten te moe zullen zijn. Nochtans had ik nog heel graag naar The Bony King of Nowhere of Novastar geweest. Het leven van een vader, nietwaar.” (lacht, red.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier