Het recept vindt u in de videofilm onderaan.
...

Het recept vindt u in de videofilm onderaan.Zes jaar geleden namen Patrick van Hoorn en Cora Moerman De Zuidkant in hartje Damme over. Ze houden van een persoonlijke aanpak en die past wel in hun intieme restaurant. Het koppel is afkomstig uit Nederlands Limburg en hebben lange ervaring in de horeca. Ze leerden elkaar kennen toen ze beiden in een kasteel aan het werk waren. Ze besloten om samen naar Frankrijk te trekken en kort daarna kreeg Cora de kans om in de zaal in Oud Sluis aan de slag te gaan. "De wachtlijsten om een woning te huren waren in Nederlands ellenlang en daarom besloten we naar Heist te verhuizen. Twaalf jaar later kochten we een woning in Brugge."Het koppel ging regelmatig eten in De Zuidkant. "Toen we hoorden dat de zaak over te nemen was, waagden we onze kans. Het is een kleinschalig restaurant met plaats voor twintig gasten. Op die manier kunnen we de mensen op een persoonlijke manier ontvangen. Iedereen mag en kan hier binnenkomen, zelfs al in dat in shorts."Patrick brengt naar eigen zeggen een no-nonsense-keuken. "Ik breng een klassieke Franse keuken met een hedendaagse twist. Ik zoek wel naar topproducten en laat die voor zich spreken. De bereidingen zijn redelijk basic, ik heb dan ook geen grote keukenbrigade om het werk te doen."De eerste drie jaar stond Patrick alleen in de keuken, sinds vorig jaar kwam er iemand bij. "Het was voor mij heel verhelderend. Nadat ik jaren in grote teams had gewerkt, moest ik alles alleen doen. Daardoor werd ik gedwongen om terug te gaan naar de essentie. En die keuken is nu opeens heel trendy. Het is trouwens niet zo simpel om geschikt personeel te vinden."Hoewel Patrick altijd in sterrenzaken had gewerkt, was het niet zijn ambitie om zelf een Michelinster te verwerven. "We zijn kleinschalig, zitten in een lagere prijsklasse en kozen er bewust voor om niet te werken met een sommelier en dergelijke. De Zuidkant is dan ook niet de geijkte sterrenzaak. We zaten er dus helemaal niet op te wachten toen die in 2012 uit de lucht kwam vallen. De eerste weken hadden we eigenlijk wat schrik om een ander soort publiek te krijgen. We wilden echt onze persoonlijke aanpak behouden. Maar die angst bleek ongegrond. Het heeft enkel een positief effect voor onze zaak gehad. Ik heb er nooit om gevraagd maar nu zou ik die ster niet meer willen afgeven.">> What's in a name?De Zuidkant is de naam die de toenmalige uitbaters Christophe Swennen en Lynn Van Slambrouck bedachten. Zij wilden de Provençaalse zon naar Damme brengen en kozen voor de vertaling van Côté Sud.>> Het gerecht"Ik heb gekozen voor een gerecht met pladijs. Het is een heel lekkere vis die soms wat ondergewaardeerd is."(Mieke Verhelle)