#DURFTEVRAGEN (2) Wat doen slagers ‘s avonds met de overschot van hun vlees

© Danny Devriese van de Koninklijke Brugse Slagers en Spekslagersbond. (Foto SM)
Redactie KW

In onze wekelijkse dinsdagrubriek #dtv, Twitterees voor ‘durf te vragen’, gaan we met KW.be telkens op zoek naar het antwoord op een vraag die misschien vrijblijvend is, maar ons wel boeit.

Deze week de vraag: wat doen slagers in onze provincie eigenlijk met de overschot van hun aanbod?

“Je moet een onderscheid maken tussen grootdistributie en zelfstandige slagers”, zegt Ivan Claeys, voorzitter van het provinciaal verbond der slagers West-Vlaanderen. “Een ambachtelijke slager koopt in wat hij nodig heeft. Onze beenhouwers zijn ervaren vakmensen. Ze kunnen hun benodigde hoeveelheden goed inschatten, dat is de kunst van de ambachtelijke slager. Producten die overblijven na verkoop worden soms verwerkt in gekookte ham of paté. Elk product ouder dan 48 uur wordt sowieso weggegooid. Voedselveiligheid gaat voor op alles”, gaat de voorzitter verder.

“Grootwarenhuizen kopen minder volgens de situatie op de markt. Zij zullen hun overblijvende producten sneller aan voedselbanken schenken. Als de vervaldatum nog niet is bereikt natuurlijk”, aldus nog Ivan Claeys.

Charcuterie van het huis

“Dankzij onze dagelijkse bestellingen hebben we amper overschot”, zegt Danny Devriese van de Koninklijke Brugse Slagers en Spekslagersbond. “Heel wat vleesresten eindigen in charcuterie van het huis. Het federaal voedselagentschap is soms verbaasd dat we zo weinig restjes hebben. Heel wat overschot kan je verwerken in gehaktballetjes of spaghettisaus. Wat dan niet verkocht geraakt, wordt vernietigd”, aldus de zaakvoerder van slagerij Jobo in Brugge.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier