#DURFTEVRAGEN (17): Waarom wordt Pinksteren ook Sinksen genoemd?

Redactie KW

In onze wekelijkse dinsdagrubriek #dtv, Twitterees voor ‘durf te vragen’, gaan we met KW.be telkens op zoek naar het antwoord op een vraag die misschien vrijblijvend is, maar ons wel boeit.

Het Pinksterweekend zit er straks aan te komen – én het belooft heerlijk warm te worden, trouwens. Maar met de leegloop van de kerken is ook de bijhorende devote kennis van onze landgenoten stilaan uit het collectieve geheugen gesijpeld. Met andere woorden: voor velen staat Pinksteren gelijk aan een verlengd weekend, en daarmee is de kous af. Al zijn er ongetwijfeld wel nog die begrijpen wat het spreekwoord ‘dat gebeurt als Pinksteren en Pasen op één dag vallen’ betekent, namelijk: ‘nooit’. Of ‘met Sint-Juttemis’, zo u wil. Of om het in het Engels te zeggen: ‘when pigs fly’.

Pinksteren, da’s dat van die vurige tongen, en de apostelen die plots beseffen wat Jezus éigenlijk heeft betekend. En dat dan ook enthousiast gaan verkondigen. Hadden ze gekund, ze hadden het massaal geretweet in die tijd.

Allemaal goed en wel, maar niet iedereen heeft het consequent over Pinksteren. Vooral de oudere generaties nemen eerder de term ‘Sinksen’ in de mond. Zo is er ook de Sinksenfoor in Antwerpen én is er een gelijknamig feest in Kortrijk, komend weekend. Het vierdaagse evenement heet er kortweg ‘Sinksen’. Het klinkt als een simpele verbastering van het woord ‘Pinksteren’ door de jaren heen, maar dat is het niét. De benaming gaat terug op het volkslatijn ‘cinquagesima’ of het oud-Franse ‘cinquiesme’, en dat heeft dan weer betrekking op het cijfer vijf. Of eigenlijk vijftig, zijnde de vijftig dagen die worden overbrugd tussen Pasen en Pinksteren. Van Pasen tot Hemelvaart zijn dat er trouwens exact 40.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier