Zanger Louis Flion uit Zedelgem studeert in Kortrijk en loopt stage bij VBRO in Brugge

Louis in de studio van VBRO. (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Midden maart begon zanger Louis Flion aan enkele maanden stage bij VBRO in Brugge. Louis kent deze radiozender al goed, want sinds vorig jaar presenteert hij daar tijdens het weekend zowel op zaterdag- als zondagavond het programma VBRO Weekend. Als stagiair mag hij zich uitleven bij VBRO en Louis doet dat ook. Hij is creatief en lanceert heel wat nieuwe ideeën die in de toekomst al dan niet worden uitgewerkt. We gingen even langs bij stagiair Louis en stelden hem een lange rij vragen.

Het lager onderwijs volgde Louis in het dorpsschooltje in zijn woonplaats Zedelgem. Tijdens het middelbaar zat hij in SFX De Frères in Brugge. Momenteel volgt hij de richting Eventmanagement in Vives Kortrijk.

Hoe ben je bij VBRO verzeild geraakt?

Louis: “Bij VBRO ben ik terecht gekomen omdat mijn liedjes hier worden gedraaid. Die zender met smaak draait inderdaad mijn muziek (lacht). Vorig jaar kwam ik langs voor een interview en toen vroeg de baas Frederik Thomas of ik de VBRO-Zomershows wilde presenteren. Dat heb ik dan ook gedaan en dat viel heel goed mee. Eind vorig jaar vroeg Frederik of ik een eigen programma wilde presenteren op zaterdag- en zondagavond tussen 18 en 22 uur, namelijk VBRO Weekend. Ik vond dat ook een mooi aanbod en zei ja. Nu werk ik hier als stagiair.”

Wanneer ben je hier begonnen als stagiair?

Louis: “Ik begon midden maart en ik blijf hier als stagiair tot 20 juni. Ik doe zoveel mogelijk rond de sociale media.”

Diende je zelf een aanvraag in om bij VBRO je stage te mogen doen?

Louis: “Ik heb dat gewoon gevraagd. Sinds vorig jaar zendt VBRO nationaal uit. Dat is voor mij heel leerrijk om te zien hoe ze alles aanpakken en hoe ze verder evolueren.”

Kom je iedere dag naar hier en wat doe je precies?

Louis: “Ik werk tijdens de kantooruren tussen 9 en 17 uur. Het is iedere dag wel iets anders dat ik doe. Ik werk bij VBRO zelf, maar ik ga ook op live-verplaatsingen. Recent maakten we live-radio bij OKRA vanuit Antwerpen. Ik was daar livereporter. Dat was supertof om te doen. De sociale media van VBRO doe ik ook, samen met Jonas Van Hastel. Dat is Facebook, Instagram, Youtube, enz. Ik werk ook evenementen uit voor de toekomst met centraal VBRO. Wat? Dat kan ik nog niet verklappen. Dat is een topgeheim (lacht).”

Louis bij de banner van VBRO. (Foto FODI)
Louis bij de banner van VBRO. (Foto FODI)

De luisteraar hoort een presentator praten op de radio van bijvoorbeeld 10 tot 12 uur. De mensen denken dan dat die presentator maar twee uurtjes werkt en vlug euro’s incasseert, maar een presentator moet ook veel voorbereidingswerk doen.Correct?

Louis: “Kom ik op kantoor dan bespreek ik eerst met collega’s wat er die dag allemaal moet gebeuren. Er moeten misschien ook interviews worden voorbereid naar aanleiding van een gesprek met een artiest. Dan typ ik alle vragen uit. Ik probeer ook mijn creatieve brein zijn werk te laten doen. Ik werk bepaalde zaken uit. Soms zijn die realistisch, soms niet. Ik monteer ook filmpjes. Toen ik recent Jimmy Frey ophaalde, nam ik in de auto met verschillende camera’s op. Dat staat online, inclusief ondertiteling. Ik ben graag creatief.”

Wil je toekomstgericht bij een radiostadion blijven werken of wil je enkel als zanger je boterham verdienen?

Louis: “Het zingen blijft voor mij prioriteit, maar ik zou toch in de mediasector verder aan de slag willen blijven, zowel voor tv of voor radio. Bij VBRO? Ik heb nog geen plannen gemaakt waar of hoe. Ik kreeg wel al aanbiedingen uit verschillende hoeken van de mediasector, maar het is voorlopig nog even afwachten wat mijn toekomst zal brengen.”

Jij bent stagiair bij een radiozender. Kan je dan als zanger bij de grote baas eens aankloppen en zeggen: Allez Frederik, draai een keer extra mijn nieuwe single ‘Pief, Poef, Paf’?

Louis (lacht): “VBRO werkt onafhankelijk, dat lukt niet hoor. We hebben het er wel eens over : zet dat in de playlist, maar dat wordt niet gedaan.”

Ga je in de toekomst nog meer programma’s presenteren bij VBRO?

Louis: “Daar zijn geen plannen rond. Ik ben nu al tijdens het weekend acht uren te horen op VBRO. Deze zomer presenteert ik wel terug de VBRO Zomershows.”

Welk VBRO-liedje hoor jij het liefst?

Louis: “Dat is moeilijk om te kiezen. Op VBRO worden er zowel Vlaamse als Nederlandse producties gedraaid. Ik ben meer fan van Vlaamse producties. Het liedje van Frenna en Dimitri Vegas & Like Mike Daar gaat ze van Clouseau hoor ik super graag.”

Welke interviews zijn je al bijgebleven?

Louis: “In Antwerpen mocht ik livereporter zijn. Je weet niet wat ze gaan zeggen en dat vond ik supertof. Gewone mensen die iets vertellen voor de microfoon, dat is leuk. Het moeten niet altijd artiesten zijn die praten voor de microfoon van een radiostation hé.”

Heb je hier een leuke stage? Een stageplaats die perfect geschikt is voor je?

Louis: “Hier laten ze mij van alle facetten van het werk proeven. Ik heb ook al ondervonden dat bepaalde zaken niet voor mij zijn weggelegd, zoals sales (verkoop). Dat is niet iets dat ik graag doe. Ik doe vooral de creatieve dingen graag, zoals de sociale media. Ik werk graag mee aan de zoektocht hoe we VBRO op een creatieve manier tot bij de mensen kunnen brengen. Dat doe ik supergraag. Mijn stagementor zei dat ze mij de vrijheid geven om mijn ideeën uit te werken. Ze geven mij veel kansen. Ik ben inderdaad jonger én kijk misschien anders naar VBRO.”

Louis bij de bekende wand vol foto's. (Foto FODI)
Louis bij de bekende wand vol foto’s. (Foto FODI)

Stel dat je je zin mocht doen bij VBRO wat zou je dan veranderen?

Louis: “Ik zou regelmatig ludiekere programma’s erbij steken, maar sowieso is VBRO een zender die de mensen de glimlach op het gezicht wil geven. Dat is wel tof. Dat past ook bij mijn enthousiasme, omdat ik ook alles positief bekijk. Maar nu en dan eens toffe zaken doen met luisteraars die we in de studio kunnen krijgen, dat zou leuk zijn… Nu we nationaal uitzenden, kijken we meer om verplaatsingen te maken, zoals recent naar Antwerpen. Het moet niet altijd muziek zijn, ‘t mag ook eens iets maatschappelijk zijn dat aan bod komt. Daarop krijgen we veel reacties. Die Jimmy Frey-uitzending bij VBRO zelf, was ook heel geslaagd. Achter de schermen zijn we met zoveel bezig.”

Tijdens onze conversatie vooraf zei je: uit ons gesprek kunnen verrassende dingen komen. Tot op heden zorgde je nog niet voor verrassingen. Verras mij nu eens met hot news dat we nog niet weten?

Louis (lacht): “Oei oei oei…nu vraag jij mij wat! Op muzikaal vlak heb ik een duidelijke lijn getrokken. Na drie jaar weet ik nu eindelijk – sinds een paar maanden – waar ik naartoe wil. Ik heb voor de komende jaren ook een plan opgemaakt en van dat plan ga ik niet afwijken. Met mijn jongste single Pief, Poef, Paf heb ik veel meer bereikt dan met al mijn andere nummers. Online scoort dat nummer heel goed en dus krijg ik veel respons. Die studentenfuiven zijn een nieuwe deur die ik kan openen, een nieuwe markt die ik kan bereiken. Ambiance is mijn ding, entertainen doe ik echt graag. Ik blijf streven om de ambiancemaker van de avond te zijn. Dat willen studenten, dat wil het schlagerpubliek : ambiance !”

Ben je al bezig met een opvolger?

Louis: “Ik heb een nummer in mijn hoofd. Pas eind de zomer zal dat uitkomen. ‘t Zal in de lijn liggen van Pief, Poef, Paf.”

Ga je eind juni deze stageplaats bij VBRO missen?

Louis: “Natuurlijk, hier hangt een leuke sfeer. Er wordt veel afgelachen. Ik amuseer mij. Er zitten hier jonge mensen, er zitten ook oudere mensen met veel ervaring. Ik ga ze missen, maar ik blijf hier over de vloer komen voor mijn weekend-radioprogramma en je weet nooit welke kansen er in de toekomst nog allemaal zullen voorbij komen.”

(PADI)

https://www.youtube.com/watch?v=7eAZHq46z6w
https://www.youtube.com/watch?v=7dmqurLJyRs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier