Yves Segers : laatste optreden in Oostende, maar nu te horen op BNL in Brugge

Zijn laatste optreden was in Oostende. Nu hoor je Yves tijdens de werkweek iedere avond op BNL in Brugge. © PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op 8 maart trad Yves Segers uit Steenhuize-Wijnhuize (Herzele) nog op in een tent op het Wapenplein tijdens Carnaval Oostende. In zijn agenda stonden nog heel veel optredens, want het voorjaar is altijd druk voor deze joviale artiest. Echte fans weten het al wel : sinds Paasmaandag 13 april is de stem van Yves Segers iedere werkdag van 19 tot 20 uur te horen tijdens het programma Feestcafé bij BNL in Brugge.

Voor Yves vielen van de ene op de andere dag al zijn inkomsten weg. “Ik was echt geschrokken dat het zo vlug ging. Toen het plots van evenementen tot 1.000 personen naar totaal niks meer ging, was dat inderdaad serieus schrikken. Al mijn inkomsten vielen weg.”

Ook jij bent praktisch iedere dag op de baan. Hoe lastig is het om nu ‘in uw kot te moeten blijven ?’

Yves : “Dat was uiteraard even aanpassen, maar het is ook frappant om te merken hoe snel je iets gewoon bent.”

Slaat de verveling toe ? Of met wat kan je je allemaal bezig houden ?

Yves : “Ik heb me eigenlijk nog geen moment verveeld. Er zijn zoveel zaken in en rond het huis die nu kunnen gedaan worden : de zolder opruimen, de oprit ontmossen,… ik had ook al lang het idee om al mijn cd’s te digitaliseren op mijn PC, het gaat om zo’n 1.000 stuks. Wel, nu heb ik uitgebreid de tijd om dat te doen.”

Kortom, valt het thuiszijn dus mee of wordt dat na een tijd toch een sleur ?

Yves : “Wat mij betreft valt dat echt mee hoor. Uiteraard mis je wel het sociaal contact. Bij de optredens kom je zoveel mensen tegen.”

Had je gedacht dat zoiets in 2020 nog mogelijk zou zijn ? Een lockdown, stel je voor !

Yves : “Ik denk niet dat iemand dit echt heeft zien aankomen. Er zijn voordien nog epidemieën geweest, maar die hebben de wereld toch nooit op zo’n manier door elkaar geschud.”

Valt het jaar voor jezelf nog te redden ? Hoeveel optredens werden er geannuleerd ?

Yves : “Ik vrees dat het naar inkomsten toe zeker niet meer te redden valt. Als van 14 maart tot eind augustus alle optredens komen weg te vallen, dan gaat dat toch om zo’n 80 optredens. Dat valt in het najaar niet meer recht te trekken. Het enige lichtpuntje is dat de meeste van die optredens allemaal zijn verplaatst naar een latere datum dit jaar of naar 2021.”

Wanneer hoop je dat het licht terug op groen staat en je weer mag optreden ? Een ramp indien dat pas vanaf 1 september is ?

Yves : “Als we de laatste geruchten mogen geloven zou er misschien toch nog een waterkans zijn dat er een aantal dingen zullen mogen doorgaan in juli en augustus, maar ik had mij psychisch sowieso al ingesteld op begin september. Financieel is dit uiteraard een serieuze aderlating, maar ik heb nog wat reserves, dus tot die tijd zal het nog wel lukken.”

Het belangrijkste blijft nog altijd dat familieleden en vrienden niet getroffen zijn door corona. Bleef je daarvan al gespaard ?

Yves : “Gelukkig is er bij ons in de familie of vriendenkring nog niemand zwaar getroffen door corona, er zijn geen ziekenhuisopnames of sterfgevallen te betreuren. Hopelijk blijft dit zo. Een inkomen is belangrijk, maar gezondheid gaat boven alles.”

Welke plannen had je tijdens deze coronaperiode ? En nadien ?

Yves : “Eigenlijk hadden mijn echtgenoot Tom en ik niet echt veel plannen. Wij zijn begin dit jaar gelukkig nog op uitgestelde huwelijksreis naar Florida geweest om daar de pretparken aan te doen. Mocht dit twee maanden later het geval zijn geweest, hadden we die reis niet kunnen doen. En indien we toch al ter plaatse zouden zijn geweest hadden we ons waarschijnlijk steendood verveeld, want ook daar zijn alle parken gesloten. Nadien zijn er ook niet echt grote plannen. Tom en ik zouden het al fijn vinden als we in het najaar toch nog een korte citytrip mogen doen.”

Hoe zal corona verder ons leven (blijven) bepalen ?

Yves : “Ik vrees dat zolang er geen vaccin is, we alert zullen moeten blijven. Ik hoop ook niet dat er een tweede grote golf aankomt, want dan is de evenementensector en de wereldeconomie in het algemeen helemaal om zeep. We kunnen dus alleen maar hopen dat er snel een middel wordt gevonden om ons immuun te maken en dat er geen mutaties meer voorkomen van dit virus.” (PADI)

“Financieel is dat een serieuze aderlating.”© PADI/Daniël

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier