Yvan Verelli verloor zijn grootmoeder door het coronavirus

Yvan Verelli verloor zijn grootmoeder door het coronavirus. © PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Zaterdag 4 april zal zanger Yvan Verelli nooit meer vergeten. Op die dag verloor hij immers zijn 87-jarige grootmoeder aan de gevolgen van het coronavirus. “En die uitvaart : in beperkte kring en zonder echte plechtigheid. Ik vergeet zoiets nooit meer. Gelukkig zong ik vorig jaar in november nog voor mijn grootmoeder en alle medebewoners in het WZC waar ze verbleef. Dat maakte haar zo gelukkig. Dat zal ik mij blijven herinneren”, zegt Yvan.

De 40-jarige Yvan Verelli woont in Olen in de Antwerpse Kempen, maar ook in onze provincie West-Vlaanderen is deze zanger geen onbekend persoon. “Ik zing al heel mijn leven, maar ik begon écht op te treden toen ik 18 jaar was. In 2002 maakte ik zelfs deel uit van de jongensgroep Mistery. We namen deel aan Eurosong 2002 en konden op die manier maandenlang op heel wat media-aandacht rekenen. Met Mistery brachten we twee singles uit. In 2012 bracht ik een eerste langverwachte eigen single uit, getiteld ‘Veel en vaak’, al was dat weliswaar onder een andere artiestennaam Yvan Cras. Pas in 2015 bracht ik mijn eerste single uit als Yvan Verelli : ‘Ik leef alleen maar voor jou’. Ik werd direct door Ment in de Vlaamse top 10 gelanceerd en mocht dus optreden tijdens de opnames in het Plopsa Theater in De Panne. Deze single haalde echter de top 10 niet. In de jaren daarna volgden er nog enkele singles en bijhorende videoclips, waarvan ‘Mona’ de meest succesvolle is met als hoogste notering een 18e plaats in de Ultratop 50. In april 2019 verscheen mijn laatste single ‘Smoorverliefd’.”

Hoe zwaar werd je al getroffen door het coronavirus ? Zieke familieleden en/of vrienden ? En wanneer was je laatste optreden ?

Yvan : “Naast het zingen heb ik gelukkig een fulltime job bij de bank en werk ik nu van thuis uit. Ook mijn partner blijft in deze speciale tijd gewoon aan het werk. Zij werkt in de thuiszorg en heeft het nu drukker dan ooit tevoren. Dat maakt dat wij allebei ons werk én ons inkomen kunnen behouden en we zijn daar uiteraard zeer dankbaar voor. Zodoende heeft de coronacrisis slechts een minimale impact op ons leven. Het is natuurlijk zeer jammer dat we thuis moeten blijven en dat ik niet meer kan optreden. Mijn laatste optreden was op zondag 8 maart in Aarschot in een bomvol ambiancecafé. Wie weet hoeveel coronavirus er daar toen werd uitgewisseld ? Daar mag je nu echt niet aan denken. Minder goed nieuws is dat mijn grootmoeder op zaterdag 4 april is overleden aan corona in het WZC Sint Barbara in Herselt. De uitvaart was heel onwezenlijk : in beperkte kring en zonder echte plechtigheid. Ik ben wel heel trots en tevreden dat ik vorig jaar in november nog speciaal voor haar en alle medebewoners van het WZC heb mogen optreden. Dat heb ik haar dan toch nog kunnen geven.”

Hoe kijk je naar deze ongewone situatie ?

Yvan : “We moeten hier met z’n allen door en liefst zo snel mogelijk. Dat kan het best door allemaal heel consequent alle noodzakelijke maatregelen na te leven en geen onnodige risico’s te nemen. Ik erger me vaak aan mensen die het niet zo nauw nemen met de regels. Zo kwam ik in verschillende winkels als meermaals koppels en soms zelfs hele gezinnen met kinderen tegen. De regel is nochtans niet mis te verstaan : ga op je eentje naar de winkel ! Ik besef anderzijds ook wel dat je hele jonge kinderen nu ook weer niet alleen thuis kan laten… Ach, het is een moeilijke oefening voor iedereen.”

“Ga in je eentje naar de winkel én niet met het hele gezin”, zegt Yvan.© PADI/Daniël

Wat denk je over de toekomst ? Zullen virussen verder ons leven bepalen ?

Yvan : “Het postcorona-tijdperk zal er toch een stukje anders uitzien. We zullen nooit meer terug gaan naar de wereld van vóór corona. Op sommige vlakken is dat zelfs een voordeel, zo zullen we voortaan vaker thuis werken wanneer dat mogelijk is. Dat zorgt gelijk voor minder files. Aangezien de verstedelijking en andere aanslag van de mens op de natuur in de toekomst enkel maar zal toenemen, zal de mens steeds vaker in contact komen met virussen die overgedragen worden door verschillende wilde dieren. Ik vrees dan ook dat we hier in de toekomst meer en meer rekening mee zullen moeten houden.”

Wat doe je nu in de vrije tijd ?

Yvan : “Aangezien ik gewoon verder blijf werken, weliswaar van thuis uit, heb ik nu niet bepaald meer of minder vrije tijd dan voorheen, eigenlijk is dat ongeveer hetzelfde. Afgezien van de weekends natuurlijk : door het wegvallen van de optredens zijn die nu heel rustig. Ik doe allerlei dingen in mijn vrije tijd : in de tuin werken, bakken, lezen, tv en series kijken,… Aangezien de fitnessclub nu uiteraard ook gesloten is, ga ik buiten joggen om een beetje fit te blijven.”

Wat mis je het meest ?

Yvan : “Och daarop kan ik heel snel antwoorden : optreden en zingen en onder de mensen komen kunnen komen. Ik hoop dat dit heel snel terug mag gebeuren.” (PADI)

Info en boekingen : 0496 77 00 40 – yvanverelli@outlook.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier