Yannick Bovy over zijn nieuw album: “Mijn richtingaanwijzers pinken meer naar swing en jazz”

Onze showbizzmedewerker PADI, samen met Yannick Bovy. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op 17 maart was het 100 jaar geleden dat Nat King Cole geboren werd. De grondlegger van de fluweelzachte ballades en aanstekelijke swing was en is nog steeds een voorbeeld voor de beste crooners van vroeger en nu. Ook voor onze eigen Yannick Bovy is Nat Cole dé King van de swing. Daarom dat deze jonge Antwerpse crooner ging grasduinen in het enorme repertoire van Mister Cole om een uitzonderlijk muzikaal eerbetoon te brengen aan deze grootmeester.

We hadden een afspraak met Yannick op een maandag in de gebouwen van zijn platenfirma Universal Music in Zaventem. Het is logisch dat we op een maandag met Yannick praten, want beroepshalve is hij kapper en kappers zijn meestal op maandag vrij. Combineert hij nog altijd het zingen met de eigen kapperszaak ? “Het is een familiezaak New Generation in Antwerpen. Ik kon er mij nog niet uittrekken maar de frequentie van mijn aanwezigheid in de zaak is wel enorm gedaald. Ik kan me niet enkel op maandag, maar ook op dinsdag of zaterdag vrij maken, indien dat nodig is.”

Op muzikaal vlak ben je een buitenbeentje. Je bent geen schlagerzanger, maar een zanger die een trapje hoger staat op de ladder. Je brengt schitterende shows en zingt nummers van grote artiesten. Past een dergelijke genre meer bij je persoonlijkheid?

Yannick: “De muziek heeft eigenlijk meer voor mij gekozen, zo zie ik het toch. Toen ik een kind was is de muziek als een virus door mijn aders beginnen stromen. Ik was vaak bij mijn grootouders en die durfden wel eens zo’n muziek af te spelen of Radio Minerva op te zetten. Daarmee dat ik zo’n gevoel heb dat de muziek voor mij heeft gekozen. Als kind was ik een kleine muzikale spons. Als kind had ik zo’n goed gevoel bij die muziek. Mijn muzikale aanleg kreeg ik waarschijnlijk zonder ik het zelf wist. Mijn richtingsaanwijzers pinken meer naar swing en jazz.”

Je hebt direct voor die richting gekozen?

Yannick: “Ja, want mijn pa is ook een grote fanaat van Frank Sinatra. Toen ik 15/16 jaar was, ging ik met mijn vader mee naar de big band song-repetities en dat probeer ik nu na te doen.”

Nat King Cole werd 100 jaar geleden geboren. Nu is het de perfecte gelegenheid om met die muziek iets te doen. Het was dus ongetwijfeld snel geregeld om een nieuw album op te nemen.

Yannick: “Vlug geregeld is veel gezegd. Ik had het geluk dat ik in het verleden ook al nummers opnam die hij ooit zong. Het was niet op de manier hoe hij ze bracht, maar op mijn eigen manier. Eind vorig jaar trad ik op met de VRT Big Band. We selecteerden een aantal nummers die we toen live zongen om op het album te zetten. We probeerden er een leuke twist aan te geven en de mensen een gevoel te geven van een live big band.”

Nat King Cole beschikt over een prachtig repertoire. Het was waarschijnlijk gemakkelijk om de geschikte liedjes te vinden?

Yannick: “Dat wel, we moesten wel een selectie maken. Hij heeft inderdaad een uitgebreid repertoire. Hij zong er heel veel, we maakten van veel nummers een gekend nummer maar op zich was het niet alleen mijn werk. Enkele hielpen mij ermee.”

Hoelang ben je bezig geweest met dit album?

Yannick: “Een vijftal maanden. Met het idee, nummers zoeken, met het mixen, … . Ik denk wel dat het geslaagd is. Ikzelf hielp ook bij het mixen en dan begonnen we te denken wanneer het zou uitkomen. Koppelen we er een concert aan ? Heel dat bedenken en dat pad uitwerken heeft toch wat geduurd.”

Ik ken niet heel het repertoire van Nat King Cole uit het hoofd, maar ben ik correct als ik zeg dat het heel rustgevende muziek is? Ik luisterde ook naar uw album en toen vond ik dat ook : muziek om wel even je heupen mee te wiegen, maar toch rustige opgewekte songs, met uitzondering van o.a. Mambo Italiano.

Yannick: “Over het algemeen was dat ook het gevoel dat ik had bij Nat King Cole. Hij heeft veel rustige romantische ballades. Hij zong ook regelmatig in het Italiaans en Spaans. Toch zong hij vooral in het Spaans. Dan zit er ook een meer zuiders temperament in bij die nummers. Als je er maar mee tot rust kan komen.”

Een rare vraag: is het repertoire van Nat King Cole voor een crooner niet moeilijk om te zingen of is dat voor jou een fluitje van een cent ?

Yannick: “Om eerlijk te zijn, is dit voor mij makkelijker dan een nieuwe popsong in te studeren. Ik ken het repertoire zo goed al van jongsaf dat het voor mij een nostalgisch gevoel brengt van thuiskomen. Ik vind het ook plezant en het voelt natuurlijk aan. Nat King Cole voelt zo vertrouwt aan.”

Yannick Bovy.
Yannick Bovy.© GF

Je bracht net de single ‘Let There Be Love’ uit. Een single waarmee Nat King Cole in 1961 de top haalde. Is het één van je lievelingsnummers?

Yannic : “Ik heb geen echte favoriet. Wat voor mij wel een ontdekking was, was een lied dat ergens achter in mijn hoofd zat. Toen Peter van de VRT Big Band dit nummer The Rules Of The Road voorstelde, wilde ik dit lied zeker op mijn cd zetten. Het is een nummer dat niet iedereen kent, maar iedereen wil het wel ontdekken. Het lied gaat over het leven waarin alle struikelblokken aanwezig zijn, ook de liefde. Misschien is dat wel een van mijn favoriete liedjes.”

Komt het misschien omdat het wat autobiografisch is?

Yannick: “Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal dingen meemaken in ons leven. Soms zijn het plezante, soms minder plezante omstandigheden. Dat vormt een persoon. Je gaat er mee aan de slag en probeert er uit te komen. Dat is met een zanger zo en ook met een kapper (lacht).”

Hebben jullie veel gediscussieerd over bepaalde liedjes?

Yannick: “Eigenlijk niet. Ik ben redelijk toegankelijk. Het enige wat we wel gedaan hebben, is dat we de versie van Fly Me To The Moon hebben opgenomen met Bustamante.”

Waarom?

Yannick: “We brengen ook het album in Spanje uit. Voor Spanje is Bustamante de Koen Wauters van Spanje. Mijn manager Gino stelde mij dat voor, ik vond het direct geweldig.”

Hoor ik zo’n muziek, dan denk ik aan een zwart witte videoclip waarin vrouwen staan in hun jartellen. Staan er dergelijke clips op de agenda?

Yannick (kijkt raar in mijn richting): “Jij denkt er heel anders over dan ik. Het is meer Burleske dat jij aan haalt. Dat is toch nog iets heel anders. De kapsels zijn wel hetzelfde en misschien dragen ze zelfs jartellen. Maar ik neem jouw idee voor een clip zeker mee!”

Indien ik het mij goed herinner was jij razend populair in Azië of is dat stilgevallen?

Yannick: “Ik geef toe dat de meeste volgers van mijn sociale media uit Azië komen. De meeste luisteraars komen dan uit Brazilië. Op Spotify komen de meeste luisteraars uit Soa Paulo. Het succes van Theoretical Love begon daar een paar jaar geleden. In het najaar mag ik twee grote shows spelen in Kuala Lumpur in Maleisië, dus laat ons maar hopen dat ze me daar nog niet vergeten zijn.”

Mogen we daar dan 10.000 mensen verwachten?

Yannick: “Neen, het zijn twee shows met maximum 2.000 man. Voor mij is dat wel ontzettend leuk. Het is terug klein, rustig beginnen en hopen dat de mensen het gaan doorvertellen.”

Tot een jaar geleden was je toch populairder in Azië, dan bv. in Oost-Vlaanderen?

Yannick: “Ik ben nooit bezig geweest met populariteit. Wat ik onder populair versta , is airplay. In België kreeg ik ongelofelijk veel airplay. Bij Radio 2 stonden we altijd in de A-rotatie en werd ik altijd opgenomen in hun playlisten. Spelen ze mijn nummers bij Q-music en MNM ? Nee dat niet. In de jaren tachtig is er een fragmentering gebeurt in de muziekgenres. Net toen Nederlandstalige en Vlaamse muziek toch wel populair aan het worden was. Anno 2018-2019 ben ik blij dat alles aan het overlappen is. Ik ben heel blij als een zender zoals JOE FM met presentatoren zoals Sven Ornelis en Anke Buckinx – die altijd voor Q-music hebben gewerkt – mij gecontacteerd hebben om daar een aantal weken muzikaal thema’s te brengen. Daar ben ik wel blij om dat alles zich vermengt. Qua populariteit maakte ik alles van dichtbij mee, het is altijd een switch geweest. Soms was het drukker in Azië, later is is het drukker hier. Ik kan me niet in drie delen. Het is een kwestie van aan de weg te blijven timmeren en hard te werken.”

Er wordt één concert gegeven in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Blijft het bij één concert?

Yannick: “Nee hoor, in het najaar ben ik nog bij heel wat concerten met de VRT Big Band betrokken. Met ons Nat King Cole-concept ga ik ook shows geven in Malesië, Nederland, Duitsland, Polen en Brazilië. Het zal niet altijd mogelijk zijn om dat met een grote bezitting te spelen. Het is afhankelijk van hoe we het vooraf bespreken.”

Heeft u een link met West-Vlaanderen?

Yannick: “Ja hoor, ik heb er mijn eerste twee albums opgenomen bij Patrick Hamilton in Loppem. Als Antwerpenaar reed ik vaak vanuit mijn stad naar Loppem. Leuk…”

Op 8 juni staat Yannick Bovy met ‘Yannick Bovy celebrates Nat King Cole’ in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Tickets zijn te verkrijgen via Tele Ticket Service. Zijn album is te koop in de winkel.

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier