Wim Leys leerde Vlaanderen shaken en bakt ze nu bruin bij BNL

Wim Leys hoor je bij BLN iedere zaterdag van 12 tot 16 uur. © PADI/Jens
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Hij bakt ze bruin op zaterdag… de hits van het moment. Wim Leys is bij BNL in Brugge de vaandeldrager van dat wat scoort in de muziekwereld van vandaag. Elke zaterdagmiddag hoor je Wim van 12 tot 16 uur op de nieuwe, frisse radiozender. De zaterdag staat trouwens helemaal in het teken van de hits : West Vlaming David Vandyck tipt de nieuwe songs in de Tip 20 van 10 tot 12 uur en Lennaert (Lenny & de Wespen) Maes serveert de Album 30 van 16 tot 18 uur. Wij treffen Wim Leys in optima forma en corona-vrij aan in het BNL omroepcentrum in Brugge.

Wim begint direct te vertellen. “Ik heb in de Vlaamse muziek inderdaad altijd een beetje rock ‘n roll en feest willen steken. Ik ben van kindsbeen af een shaker en muziek waar je kan op twisten of lekker boogie dansen… het is toch zo zeldzaam. Dan zeggen ze wel eens “jij bent anders dan de anderen”, maar daar ben ik blij om. Ik wil gewoon entertainen en als ik dan opval met mijn muziek, het zij zo en eigenlijk is dat best okee, want dan hebben mensen me tenminste gezien of gehoord. Pure popsongs met een tikketlje rock ‘n roll en vooral ambiance. Dat is mijn handelsmerk. Sinds kort is dat ook de hitparade van BNL.”

Hoe ben jij bij BNL geraakt ?

Wim : “Begin dit jaar kreeg ik een persoonlijk telefoontje van onze CEO met de vraag “Wim heb jij tijd voor een babbel, we zijn bezig met een nieuw muziekplatform“. Ik dacht er zal een nieuwe iTunes of Spotify komen zeker (schaterlacht) maar neen… tijdens de presentatie werd meteen duidelijk dat een nieuwe popzender in de maak was. Een frisse, eigentijdse radio die de schouders zou zetten onder Belgische producties en Nederlandstalig werk in het bijzonder. Ik moet eerlijk toegeven dat ik onder de indruk was van de presentatie en meteen verkocht was. Ik had een gevoel van “dit is de tien om te zien van de radio, dit heeft iets van Donna van in de tijd”. Toen ik de vraag kreeg of ik de Top 50 wilde presenteren heb ik meteen “oh yeah” gezegd.”

Die HIT-ZATERDAG daar pakken jullie flink mee uit…

Wim : “Klopt PADI en daar is ook een reden voor. Van ‘s morgens tot ‘s avonds en eigenlijk ‘s nachts is het de ene hit na de andere en vandaar dat we het ook de HIT-ZATERDAG noemen. De zaterdag zeggen wij dan, die is van ons ! David presenteert het nieuwe werk, ik de 50 populairste van het moment, Lennaert de beste albumtracks, Jo brengt tussen 6 en 10 ‘s avonds de mensen in een perfecte weekend-stemming en DJ F.R.A.N.K. knalt erop los met allemaal danshits van eigen bodem, zaterdagavond tussen 10 en middernacht. Ook in de nacht gaan we live met Stef Mulier in BNL Party. Geloof me… niemand draait zoveel hits als wij op een zaterdag. En ja, ik ben apetrots dat ik de Top 50 kan presenteren en sterren live op antenne kan halen. Het is een fantastisch gevoel om met de hele zaterdagbende live radio te maken. En binnenkort trekken we ook het land in. Van zodra corona wat achter de rug is, kunnen de mensen live radio kijken op zaterdag. Luisteren geblazen zou ik zeggen.”

Dit is niet je eerste kennismaking met radio ?

Wim : “Neen absoluut niet. Ik heb de eer en het genoegen gehad om met een radiomonument als Ro Burms de Zondagsclub te presenteren bij Radio 2. Daar zal ik de openbare omroep altijd dankbaar voor zijn. BNL en de hitparade is totaal wat anders dan wat ik mocht doen bij de grootste familie. Waar Radio 2 heel ruim draait en informatief is, en uiteindelijk met straatlengtes voorsprong de grootste, zijn wij met BNL muzikaal veel smaller door ons profiel (enkel Belgisch en Nederlandstalig) en op vlak van info is alles gericht op de ondersteuning van Belgische muziek en Nederlandstalig werk. Laat ons maar dat gezellige kleinere radiootje zijn waar mensen regelmatig eens stoppen. En dan die hitparade, man wat voel ik me in m’n sas. Ik heb plots ontzettende voeling met de hits van vandaag en al die artiesten die ik mag interviewen. Collega’s die enthousiast reageren op dat wat we doen met BNL en die ook continu op de zender te horen zijn. Er gaat geen zaterdag voorbij of de luisteraar heeft twee tot wel vijf artiesten gehoord die we interviewen.”

Jullie spelen heel kort op de bal….

Wim : “Precies dàt is onze kracht. Neem nu Peter (Vanlaet) die een nieuw album heeft met Mama’s Jasje. Wel als radio voor de Vlaamse artiesten omarmen we dat en presenteren we zo’n nieuw album in een hele reeks programma’s. En ieder heeft zijn invalshoek. Willy (Sommers) bijvoorbeeld brengt in zijn middagprogramma een nummer dat hem is bijgebleven, Steven (Dujardin) start in de ochtend al met enkele tracks en Amaryllis (Temmerman) heeft Peter in haar programma voor zijn “Koestermomenten”. Lennaert (Maes) tenslotte heeft extra aandacht in zijn Album 30. Kortom, onze luisteraar heeft bij ons de kans om kennis te maken met het hele album en voor artiest & platenfirma is het een zegen want wij brengen het album zeer uitgebreid met zoveel mogelijk liedjes tot bij de luisteraar.”

Wim is ook bezig met een nieuwe single met een hoog Bublé-gehalte.
Wim is ook bezig met een nieuwe single met een hoog Bublé-gehalte.© PADI/Jens

Wat mogen we nog verwachten Wim, de volgende weken ?

Wim : “Wel ondanks het feit dat er geen optredens zijn heb ik samen met mijn manager Marc D’hollander beslist om een nieuwe singel in te blikken. Het is een eigen song die zelfs het etiket 100%-BNL opgeplakt mag krijgen, want het heeft een Belgisch-Nederlands productieteam. In Nederland geschreven en de Nederlandse Jody Singers doen de backings. Ook het Belgische luik is niet van de poes. Marc Cortens tekent voor de productie, Yannick Fonderie heeft eraan meegewerkt, Witse Meys & Pieter Van Malderen spelen mee op het nummer. Kortom, allemaal vakmensen en als ik vooruit mag lopen op de beoordeling… het heeft een hoog Bublé-gehalte. Ik ben benieuwd naar de reactie van het publiek.” (PADI)

Wim Leys is elke zaterdag te horen bij BNL, een warm en dynamisch radiostation dat uniek en exclusief focust op Belgisch en Nederlandstalig werk. In Vlaanderen en Brussel te beluisteren via 17 regionale FM-frequenties, de digitale radiostandaard DAB+ of de digitale televisie via Orange (kanaal 878) en Telenet (kanaal 944). Wereldwijd via de sociale media en website www.bnl.radio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier