Het aanhoudende succes van deze theatertour heeft Willy geprikkeld om op zoek te gaan naar 'Het erfgoed', waar hij zelf zou willen naar luisteren en dat bracht hem uiteindelijk terug bij z'n eigen roots. Willy begon z'n carrière bij The Yeats, een coverband die werd opgericht in 1969. De nieuwe wereld die voor de jonge Willy De Gieter open ging tijdens dat eerste jaar op de podia heeft vanzelfsprekend een blijvende indruk nagelaten op de man. Toen Willy eerder vorig jaar begon na te denken over een nieuw album en een thema daarvoor was de link voor hem dan ook snel gelegd.

Het jaar 1969 staat centraal op het album. Het is een jaar vol mooie herinneringen en de start van jouw coverband. Je moest ongetwijfeld niet lang nadenken om een nieuw thema te hebben voor het album?

Willy: "Inderdaad niet. Met mijn nieuwe platenfirma CNR, mijn management en ikzelf zijn we gaan kijken naar de Top 100 van toen. Daar stonden zeker 50 liedjes in die ik met mijn coverband ooit speelde. Het was niet moeilijk om daaruit een keuze te maken. Natuurlijk zijn er ook nummers die je niet mocht coveren, zoals de Beatles en The Rolling Stone. We maakten een mooie selectie en ik ben heel tevreden met het resultaat omdat mijn producer Hans Francken ook iemand is die ontzettend houdt van live muziek. Op het album is alles live ingespeeld."

Was het niet moeilijk om tussen die 50 liedjes nog eens een keuze te maken? Of had je een bepaalde binding met een lied?

Willy: "Een bepaalde binding ? Zeker ! Ook waren er nummers die niet mijn genre waren. Het moest ook een beetje bij mij passen hé. Daaruit konden we dus ook al een goede selectie maken."

'Je brengt me van de wijs' is je nieuwste single. Waarover gaat dit nummer?

Willy: "Het is een cover van Judy In Disguise van John Fred & His Playboy Band. Elke week sta ik wel ergens op een podium en af en toe word ik wel eens afgeleid door wat er gebeurd. Meisjes die bijvoorbeeld een bordje in de lucht steken met daarop: " Willy mag ik jouw telefoonnummer ?, Willy kan ik je vanavond zien?".. En dat brengt mij soms wel van de wijs."

Durven fans meer dan 20 jaar geleden?

Willy: "Vroeger bestond dat niet. Het begon vorig jaar met Pukkelpop. Daar kreeg ik ontzettend veel bordjes te zien. Zoals: "Willy show me your willy". Dat herhaalde zich terug tijdens de Gentse Feesten toen ik optrad op het Sint-Baafsplein voor 8.000 man. Er was een massa volk en allemaal jonge mensen hé !"

Willy Sommers krijgt wel eens 'pikante lingerie' op het podium. © FODI

Eeuwige Dromers was de voorbode van het album. Beleef je als Vlaams artiest ook een 'eeuwige droom', want hoe ouder je wordt, hoe meer werk je hebt

Willy: "Ik kan daar geen verklaring voor geven. Ik werd de laatste maanden al veel gevraagd hoe het komt dat er zo'n hype is rond mij. Ik kan enkel zeggen dat ik iedere dag met mijn vak bezig ben, ook thuis. Ik speel iedere dag op mijn gitaar of op mijn piano, ik probeer dingen te componeren, schrijf teksten. Soms klaagt Cindy dat ik eens met de fiets moet gaan rijden of tennissen. Maar ik ben vooral echt bezig met muziek ! Ik heb ook het geluk dat ik word bijgestaan door professionele mensen. Ik heb een goed management, een goede platenfirma. Ik krijg heel veel steun van Cindy. Als je een vrouw hebt die niet akkoord is dat je hele dagen uit huis bent, dan heb je een problemem. Zij is een geweldige steun, samen met mijn vrienden. Ik denk dat dat de formule is tot mijn succes."

Je vertoeft al jarenlang in een goed team, maar komt je extra succes ook niet door vorig jaar je optreden op Pukkelpop?

Willy: "Dat was voor mij al weken op voorhand stressen. Ik stelde mij continu de vraag hoe het zou aflopen? Gaat het goed zijn? Gaan de mensen mij aanvaarden? Als Vlaamse zanger staan tussen al die internationale artiesten. Sindsdien is de hype ontploft. Ik heb ontzettend veel goeie commentaren gelezen in de pers. Het stond zelfs in de Standaard en de Morgen. Dat zijn kranten waar ik nog nooit in heb gestaan. Op die manier zijn er veel deuren voor mij open gegaan. Ik speel nu veel met m'n live band, dat zijn allemaal jonge mensen. Het zijn gedreven bandleden en ze willen ook gaan voor mijn carrière en dat komt door Pukkelpop. Meer en meer organisatoren vragen mij met een live band in plaats van Live On Tape. Ik heb er al heel veel mogen doen. Ik denk dat ik daarmee met dat concept meer en meer naar de festivals zal gaan en wat minder Live On Tape."

Op dit album werkte je ook samen met Helmut Lotti en André Brasseur. Waarom die twee?

Willy: "Dit is mijn allereerste album bij CNR en wij willen allemaal dat het een succesalbum wordt. We moesten er iets speciaals mee doen en niet zomaar twaalf nummers erop zetten. We moeten er een verhaal over vertellen. Helmut zit ook bij CNR. Daarom dachten we: "Zouden we niet eens iets samen doen met Helmut?" Zou hij dat wel willen? Want ja, hij is internationaal bezig hé. We stelden het hem voor en Helmut was direct enthousiast. Wat André Brasseur betreft: hij speelde twee jaar geleden op Werchter en iedereen schrok. Het was ook een gigantisch succes. Mijn producer zei dat hij hem ging opbellen om bepaalde klanken te spelen met zijn orgel. Dat deed hij met veel plezier. En dat is nu wat ik wil bereiken. Het zijn niet zomaar twaalf nummers, we kunnen er al heel wat over vertellen. De tekst met Helmut gaat als volgt : twee boezemvrienden komen elkaar na jàren nog eens tegen en beseffen dat het leven - ondanks alle tegenslagen - toch één groot geschenk is. Bovendien: Helmut is van het jaar 1969!"

De cd-cover van zijn nieuw album. © GF

Het is een cliché vraag maar wat is jouw favoriete parel op het album?

Willy: "Waar ik zeer graag naar luister is - en die niet commercieel is - Waar Ga Je Heen. Het gaat over een mooi jong meisje dat terecht komt in de prostitutie. Om haar levensstijl te behouden moet ze werken als prostituee. Ze moet haar studies ook betalen en haar leven gaat voorbij. Als ik naar het album luister in de auto zet ik het bij dat liedje een stukje luider. Mijn nieuwe single Je brengt me van de wijs vind ik ook een hele leuke. Het liedje werkt ook echt tijdens optredens. Het past perfect voor bij mijn live band. Er zit een goeie bas erin!"

"Ik voel me goed vandaag"... ik twijfel er niet aan dat jij jou iedere dag goed voelt. Je hebt succes. Onlangs zei jouw management tegen mij dat ze al 20 jaar met je samenwerken en dat je ieder jaar meer werk hebt. Sterk toch.

Willy: "Ik voel me zeer goed. Jij weet het ook hé PADI als de gezondheid het toelaat blijven we er maar tegenaan gaan hé. Ik zeg altijd als de mensen mij willen, cd's blijven kopen en massaal naar de optredens komen kijken dan ga ik er gewoon mee door. Door op te treden met een liveband zet ik een nieuwe stap in mijn carrière. Ik wil zoveel mogelijk met de jonge gasten gaan spelen. Het enige wat zij willen is muziek maken. Mijn gitarist speelt nog bij een Hard Rock Band. Maar telkens zegt hij mij dat het leuk is om met mij op een podium te staan. Er is zo'n gezellige sfeer. Ik voel me goed."

Wordt het geen tijd dat Willy Sommers het Sportpaleis vult? Ik denk wel dat het zou vol lopen.

Willy: "We zijn nu al aan het brainstormen voor 50-jaar carrière. Ik begon in 1971 met Vlaamse platen te maken. Normaal vieren we in 2021 mijn 50-jarige carrière. Maar wie weet met goeie ondersteuning en promo... Er moet wel veel gedaan worden. Misschien gaan we die richting uit hé." (glimlacht)

Je stopt zeker nog niet zolang de mensen je nog willen. Je hebt al een hele drukke zomer achter de rug. Heb je geen zin om er eens een paar dagen tussen uit te gaan? Je slaapt misschien ook niet zoveel. Dat moet toch wel een beetje wreten aan jou?

Willy: "Overdag ben ik wel eens thuis en dan gaan we eens naar de kust. Het buitenland zit er niet in. Daarvoor is de agenda te druk. Het enige wat ik nu mis in de zomer zijn mijn tennis uurtjes. Ik heb een vaste dag wanneer we gaan tennissen. Ik moest echter al iedere dinsdagavond optreden. Mijn vrienden weten dat en die zijn heel blij dat ze mij in september gaan terug zien. Dan maak ik weer meer tijd voor de sport."

Wat was jou mooiste optreden van deze zomer?

Willy: "Dat zal wel de Gentse Feesten geweest zijn. Je staat op het Sint-Baafsplein waar 8.000 mensen staan. Dat is wel een uitdaging voor mij. De organisator kwam bij mij toen ik net het podium op moest en hij zei: "Ik heb het plein moeten afsluiten, het was vol." Dan ben ik fier en trots. Dat was toch een van de hoogtepunten. Ik trad ook nog op Hype O Dream in Waregem, waar ik als Vlaamse zanger tussen allemaal DJ's stond. Ik vroeg me af : ben ik hier wel op mijn plaats? Ik ging er met enige schrik naar toe. Maar ik kom op dat podium en de tent ontplofte. Ze kennen soms beter de tekst dan ik soms. Dat mag ik toch wel hoogtepunten noemen hé."

(PADI)

Zaterdag 4 januari 2020, Kursaal Oostende: Willy Sommers nieuwjaarsconcert begeleid door The Golden Symhonic Orchestra. Tickets en info: www.ticketmaster.be, www.fnactickets.be, www.kursaaloostende.be. - Het nieuwe album 'Willy Sommers of 69' ligt vanaf heden in de platenzaak.