Momenteel is het terug druk voor Wendy na drie maanden van stilte. De zangeres was ziek en moest eerst uitzieken. Geen optredens, geen interviews, geen genodigde op premières. Wendy bleef thuis in Aalter en genoot van de stilte, van haar gezin en van haar gezellige woning. In het restaurant van Thermae Palace in haar geboortestad Oostende sloegen we een babbel met Iris Vandenkerckhove alias Wendy Van Wanten.

Hoe gaat het nu met Wendy ?

Wendy : "Het gaat heel goed met mij. Ik ben blij dat ik mijn batterijen terug kon opladen. Het was even nodig. Nu heb ik er enorm veel zin in. Ik ga er terug tegenaan. Vandaag laat ik weten dat 2020 mijn feestjaar is van 30 jaar Wendy Van Wanten én 60 jaar Iris."

Je kon meerdere weken uitzieken. Ben je nu écht zen geworden ?

Wendy : "Mensen zitten soms in een rollercoaster. We trekken van hier naar daar. Soms ga je dan boven je limiet. Ben je wat jonger, dan is dat geen probleem. Word je echter wat ouder, dan moet je even aan je eigen lichaam denken. In mijn hoofd ben ik nog 40, maar mijn lichaam sputterde even tegen. Ik moest dus op de rem staan, even herbronnen. Op doktersadvies deed ik eens niets. Het deed wel deugd."

Hoe moeilijk was die beslissing om even niets te doen ?

Wendy : "Dat was even doorbijten. Ik dacht : dat gaat niet, mijn fans gaan daar staan... Maar het was op advies van de dokter dat ik die rustperiode deed. Ik ben altijd een gehoorzaam meisje geweest. Ik heb dat dus maar gedaan. In die periode kon ik ook even alles op een rijtje zetten. Het was een combinatie van de overgang, de memopauze.. Nu zit alles in mijn hoofd terug goed."

Sinds de start van uw carrière ken ik je al. Hoe blik je terug op die voorbije dertig jaar als zangeres ? Trots ? Of kon het toch beter ?

Wendy : "Ik ben iemand die altijd tien op tien wil behalen in alles wat ik doe, zoals ik vroeger altijd de nummer één van de klas was. Mijn lat leg ik telkens hoger. Ik mocht veel beleven, zoals mijn internationale mannequincarrière. Daarna werd Wendy Van Wanten geboren met allerlei opdrachten voor tv, soaps, quizprogramma's, musicals, toneel... Als vierjarig meisje droomde ik van een zangcarrière en ik slaagde daarin om die uit te bouwen. Ik trok als zangeres heel Vlaanderen rond. Ik heb nu al die bagage, maar ook ik word ouder. Hoeveel tijd heb ik nog in de toekomst ? Dat is nu eenmaal het leven. Ik ben tevreden over mijn parcours. Ik ben door iedereen gewaardeerd als actrice en zangeres, maar ik word ook een jaartje ouder..."

Welke momenten in die voorbije jaren waren voor je het zwaarst ? Je grootste ontgoochelingen ?

Wendy : "Ook dat maakte ik inderdaad mee. Er is verschil tussen Wendy en Iris. In mijn privéleven als Iris was er vreugde en verdriet, zoals bij iedereen. De dood van mijn mama toen ik 19 jaar was deed mij serieus pijn. Ook de dood van mijn papa en het overlijden van mijn manager Danny waren harde noten om te kraken. Op dat gebied werd ik al serieus geconfronteerd met de vergankelijkheid. Je kan er niets aan doen, dat is het leven, maar het raakt je wel. Ik vind het oneerlijk, onrechtvaardig. Aan de andere kant maakte ik het nieuwe leven mee. Als moeder een kindje dragen en nieuw leven op de wereld zetten, fantastisch. Op 48-jarige leeftijd kreeg ik zelfs nog een pracht van een dochter erbij."

Wat beleefde je allemaal als artieste alsof het precies in een droom was ?

Wendy : "Ik kon van veel proeven. Wanneer ik een liedje opnam, dan was dat ook een kindje maken. Zalig ! Ik trad op tijdens Night-of-the-Proms, trad op met Il Novecento, enz. Ik maak graag mensen blij met mijn muziek. Je ziet de mensen naar je toekomen en vol vreugde terug vertrekken. Een foto, een handtekening maakt mensen blij. De mensen komen met verhalen naar mij toe. Ik voel mij soms een beetje Moeder Teresa. Het is een wisselwerking. De mensen maken mij gelukkig en dat is ook omgekeerd zo. Het publiek ziet mij graag, dat doet mijn deugd. Andere topmomenten waren die musicals waaraan ik deelnam, zoals Romeo & Julia.. Ik mocht iets anders doen. Ik kreeg heel veel kansen."

Weet je dat ik nog altijd champagne drink uit de glazen van Wendy Van Wanten. Champagne die in de jaren negentig tijdens je cd-voorstelling in Erpe-Mere werd voorgesteld. Maar ook in 2013 bracht je champagne uit die werd voorgesteld op een cruiseschip in Zeebrugge. Juist hé ?

Wendy : "Super ! Waar is de tijd. Ik bezit ook nog een tweetal van die kristallen glazen. Het blijven mooie herinneringen."

Op 29 februari wordt 'De vrienden van Wendy' in Kursaal Oostende voorgesteld. Wanneer zal deze show voor je écht geslaagd zijn ?

Wendy : "Ik denk dat die nu al geslaagd is. Ik krijg de kans om in mijn geboortestad mijn verjaardag te vieren met vrienden. Er zullen veel verrassingen zijn. Ik wil geen grote geschenken, maar ik hoop wel dat er lekkere taart zal zijn (lacht)."

Je zag he levenslicht in Oostende. Je groeide op in deze badstad. Vertel eens wat meer over je levensjaren in Oostende ?

Wendy : "Kijk je hier naar buiten (restaurant Therma Palace, padi), dan is dat uitzicht toch prachtig met de zee. Dat kan ik niet missen. Ik kom vaak naar de zee terug, samen met mijn hondjes. De zee is mijn klankbord voor vreugde en verdriet. Ik kan soms zingen wanneer ik langs het water loop, maar ik kan mij ook in stilte bezinnen. Ik ken hier de plekjes waar het nog rustig vertoeven is, waar er weinig mensen wandelen. Ik voel mij een échte Oostendse. Ik kom nog vaak in contact met mensen uit Oostende. Ik ben daar fier op. Ik mocht hier lang die gezonde zeelucht opsnuiven. Jodium, eeuwige jeugd ! Hier vind je door de zee toch een bepaalde kracht terug die je in het binnenland maar moeilijk vindt. Het zeetje, 't trekt mij altijd aan."

Je woont in Aalter. Je mist misschien wel eens Oostende. Kom je later hier ooit terug wonen ?

Wendy : "Ik voel mij ook thuis in Aalter. Ik bouwde er mijn eigen huisje, mijn eigen nestje. In de voorbije drie maanden heb ik er nog meer van genoten. Mijn woning is centraal gelegen. Ik kom graag naar Oostende, maar verhuizen ? Mijn zus woont in Den Haan. Nu woon ik wat te groot, daar spraken we al over. Maar of het in de toekomst Oostende zal worden, weet ik niet."

Welke plaatsen vind je in Oostende leuk ?

Wendy : "Och, natuurlijk de zee. Het bosje, een prachtig bos. Als klein meisje ging ik er ooit vaak wandelen. Ik ben eveneens gek van Frituur Hazegras in Oostende. De béste frietjes, lekker ! De jaarlijkse kerstmarkt blijftook een toppertje."

Welke herinnering op muzikaal vlak bewaar je aan Oostende ?

Wendy : "Als zangeres begon ik als sopraan hier in het koor Tonado o.l.v. Aimé Thonon. We deden met het koor heel veel reizen, tot in Lourdes, Oost-Berlijn, Parijs. Daar legde ik mijn basis. Ik ben er fier op dat ik dat mocht meemaken en dat ik daar die basis kon meepikken."

Is Oostende écht de Koningin der Badsteden ?

Wendy : "Natuurlijk, want ik ben hier geboren (lacht). Oostende heeft pracht en praal. Hier zijn er veel mogelijkheden, veel vertier. Ooit was ik Ambassadrice van KV Oostende, maar dat was vroeger."

Hoe gelukkig is Wendy nu op de school van 1 tot 10 ?

Wendy (zonder nadenken) : "Een 9 op 10. Dat is toch veel hé. Maar dat ligt veel aan mezelf. Ik kan zitten treuren. Er zijn echter mensen die veel ergere dingen meemaken. Het is niet omdat mijn lichaam één keer in het rood ging. Het was even schrikken. Ik kan normaal gezien alles aan, maar na een tijdje moet je luisteren naar je lichaam .Ik deed dat en ik heb er nu veel zin in."

Ga je nu ieder jaar drie maanden verlof inlasten ?

Wendy (lacht) : "Dat is een goed idee, een goede tip."

Eind februari kan iedereen genieten tijdens 'De vrienden van Wendy' in Kursaal Oostende. Wat zal er nog allemaal gebeuren tijdens dit feestjaar ?

Wendy :"Omdat ik drie maanden stil lag, zijn heel wat plannen niet uitgewerkt. In februari doe ik acht optredens in De Kaasboerin in Postel. Daarna ga ik mij focussen op mijn verjaardagsconcert. Ik ben niet bezig met een nieuw album of een boek. Ik wacht in feite tot jij dat gaat schrijven (lacht). Ik zit altijd op de achterbank in de auto. Misschien kan de titel van mijn boek worden : Op de achterbank !". (PADI)

Zaterdag 29 februari vanaf 20 uur : 'De vrienden van Wendy' in Kursaal Oostende met optredens van Poot & Vijverman, Jan Wuytens, Steve Tielens, Jo Vally, Réne Froger, Luc Steeno én Wendy Van Wanten. Info en tickets : concertenaanzee.be, 070 222 107 (0,30 euro/minuut) - Toerisme Oostende.

Momenteel is het terug druk voor Wendy na drie maanden van stilte. De zangeres was ziek en moest eerst uitzieken. Geen optredens, geen interviews, geen genodigde op premières. Wendy bleef thuis in Aalter en genoot van de stilte, van haar gezin en van haar gezellige woning. In het restaurant van Thermae Palace in haar geboortestad Oostende sloegen we een babbel met Iris Vandenkerckhove alias Wendy Van Wanten.Hoe gaat het nu met Wendy ?Wendy : "Het gaat heel goed met mij. Ik ben blij dat ik mijn batterijen terug kon opladen. Het was even nodig. Nu heb ik er enorm veel zin in. Ik ga er terug tegenaan. Vandaag laat ik weten dat 2020 mijn feestjaar is van 30 jaar Wendy Van Wanten én 60 jaar Iris."Je kon meerdere weken uitzieken. Ben je nu écht zen geworden ?Wendy : "Mensen zitten soms in een rollercoaster. We trekken van hier naar daar. Soms ga je dan boven je limiet. Ben je wat jonger, dan is dat geen probleem. Word je echter wat ouder, dan moet je even aan je eigen lichaam denken. In mijn hoofd ben ik nog 40, maar mijn lichaam sputterde even tegen. Ik moest dus op de rem staan, even herbronnen. Op doktersadvies deed ik eens niets. Het deed wel deugd."Hoe moeilijk was die beslissing om even niets te doen ?Wendy : "Dat was even doorbijten. Ik dacht : dat gaat niet, mijn fans gaan daar staan... Maar het was op advies van de dokter dat ik die rustperiode deed. Ik ben altijd een gehoorzaam meisje geweest. Ik heb dat dus maar gedaan. In die periode kon ik ook even alles op een rijtje zetten. Het was een combinatie van de overgang, de memopauze.. Nu zit alles in mijn hoofd terug goed."Sinds de start van uw carrière ken ik je al. Hoe blik je terug op die voorbije dertig jaar als zangeres ? Trots ? Of kon het toch beter ?Wendy : "Ik ben iemand die altijd tien op tien wil behalen in alles wat ik doe, zoals ik vroeger altijd de nummer één van de klas was. Mijn lat leg ik telkens hoger. Ik mocht veel beleven, zoals mijn internationale mannequincarrière. Daarna werd Wendy Van Wanten geboren met allerlei opdrachten voor tv, soaps, quizprogramma's, musicals, toneel... Als vierjarig meisje droomde ik van een zangcarrière en ik slaagde daarin om die uit te bouwen. Ik trok als zangeres heel Vlaanderen rond. Ik heb nu al die bagage, maar ook ik word ouder. Hoeveel tijd heb ik nog in de toekomst ? Dat is nu eenmaal het leven. Ik ben tevreden over mijn parcours. Ik ben door iedereen gewaardeerd als actrice en zangeres, maar ik word ook een jaartje ouder..."Welke momenten in die voorbije jaren waren voor je het zwaarst ? Je grootste ontgoochelingen ?Wendy : "Ook dat maakte ik inderdaad mee. Er is verschil tussen Wendy en Iris. In mijn privéleven als Iris was er vreugde en verdriet, zoals bij iedereen. De dood van mijn mama toen ik 19 jaar was deed mij serieus pijn. Ook de dood van mijn papa en het overlijden van mijn manager Danny waren harde noten om te kraken. Op dat gebied werd ik al serieus geconfronteerd met de vergankelijkheid. Je kan er niets aan doen, dat is het leven, maar het raakt je wel. Ik vind het oneerlijk, onrechtvaardig. Aan de andere kant maakte ik het nieuwe leven mee. Als moeder een kindje dragen en nieuw leven op de wereld zetten, fantastisch. Op 48-jarige leeftijd kreeg ik zelfs nog een pracht van een dochter erbij."Wat beleefde je allemaal als artieste alsof het precies in een droom was ?Wendy : "Ik kon van veel proeven. Wanneer ik een liedje opnam, dan was dat ook een kindje maken. Zalig ! Ik trad op tijdens Night-of-the-Proms, trad op met Il Novecento, enz. Ik maak graag mensen blij met mijn muziek. Je ziet de mensen naar je toekomen en vol vreugde terug vertrekken. Een foto, een handtekening maakt mensen blij. De mensen komen met verhalen naar mij toe. Ik voel mij soms een beetje Moeder Teresa. Het is een wisselwerking. De mensen maken mij gelukkig en dat is ook omgekeerd zo. Het publiek ziet mij graag, dat doet mijn deugd. Andere topmomenten waren die musicals waaraan ik deelnam, zoals Romeo & Julia.. Ik mocht iets anders doen. Ik kreeg heel veel kansen."Weet je dat ik nog altijd champagne drink uit de glazen van Wendy Van Wanten. Champagne die in de jaren negentig tijdens je cd-voorstelling in Erpe-Mere werd voorgesteld. Maar ook in 2013 bracht je champagne uit die werd voorgesteld op een cruiseschip in Zeebrugge. Juist hé ?Wendy : "Super ! Waar is de tijd. Ik bezit ook nog een tweetal van die kristallen glazen. Het blijven mooie herinneringen."Op 29 februari wordt 'De vrienden van Wendy' in Kursaal Oostende voorgesteld. Wanneer zal deze show voor je écht geslaagd zijn ?Wendy : "Ik denk dat die nu al geslaagd is. Ik krijg de kans om in mijn geboortestad mijn verjaardag te vieren met vrienden. Er zullen veel verrassingen zijn. Ik wil geen grote geschenken, maar ik hoop wel dat er lekkere taart zal zijn (lacht)."Je zag he levenslicht in Oostende. Je groeide op in deze badstad. Vertel eens wat meer over je levensjaren in Oostende ?Wendy : "Kijk je hier naar buiten (restaurant Therma Palace, padi), dan is dat uitzicht toch prachtig met de zee. Dat kan ik niet missen. Ik kom vaak naar de zee terug, samen met mijn hondjes. De zee is mijn klankbord voor vreugde en verdriet. Ik kan soms zingen wanneer ik langs het water loop, maar ik kan mij ook in stilte bezinnen. Ik ken hier de plekjes waar het nog rustig vertoeven is, waar er weinig mensen wandelen. Ik voel mij een échte Oostendse. Ik kom nog vaak in contact met mensen uit Oostende. Ik ben daar fier op. Ik mocht hier lang die gezonde zeelucht opsnuiven. Jodium, eeuwige jeugd ! Hier vind je door de zee toch een bepaalde kracht terug die je in het binnenland maar moeilijk vindt. Het zeetje, 't trekt mij altijd aan."Je woont in Aalter. Je mist misschien wel eens Oostende. Kom je later hier ooit terug wonen ?Wendy : "Ik voel mij ook thuis in Aalter. Ik bouwde er mijn eigen huisje, mijn eigen nestje. In de voorbije drie maanden heb ik er nog meer van genoten. Mijn woning is centraal gelegen. Ik kom graag naar Oostende, maar verhuizen ? Mijn zus woont in Den Haan. Nu woon ik wat te groot, daar spraken we al over. Maar of het in de toekomst Oostende zal worden, weet ik niet."Welke plaatsen vind je in Oostende leuk ?Wendy : "Och, natuurlijk de zee. Het bosje, een prachtig bos. Als klein meisje ging ik er ooit vaak wandelen. Ik ben eveneens gek van Frituur Hazegras in Oostende. De béste frietjes, lekker ! De jaarlijkse kerstmarkt blijftook een toppertje."Welke herinnering op muzikaal vlak bewaar je aan Oostende ?Wendy : "Als zangeres begon ik als sopraan hier in het koor Tonado o.l.v. Aimé Thonon. We deden met het koor heel veel reizen, tot in Lourdes, Oost-Berlijn, Parijs. Daar legde ik mijn basis. Ik ben er fier op dat ik dat mocht meemaken en dat ik daar die basis kon meepikken."Is Oostende écht de Koningin der Badsteden ?Wendy : "Natuurlijk, want ik ben hier geboren (lacht). Oostende heeft pracht en praal. Hier zijn er veel mogelijkheden, veel vertier. Ooit was ik Ambassadrice van KV Oostende, maar dat was vroeger."Hoe gelukkig is Wendy nu op de school van 1 tot 10 ?Wendy (zonder nadenken) : "Een 9 op 10. Dat is toch veel hé. Maar dat ligt veel aan mezelf. Ik kan zitten treuren. Er zijn echter mensen die veel ergere dingen meemaken. Het is niet omdat mijn lichaam één keer in het rood ging. Het was even schrikken. Ik kan normaal gezien alles aan, maar na een tijdje moet je luisteren naar je lichaam .Ik deed dat en ik heb er nu veel zin in."Ga je nu ieder jaar drie maanden verlof inlasten ?Wendy (lacht) : "Dat is een goed idee, een goede tip."Eind februari kan iedereen genieten tijdens 'De vrienden van Wendy' in Kursaal Oostende. Wat zal er nog allemaal gebeuren tijdens dit feestjaar ?Wendy :"Omdat ik drie maanden stil lag, zijn heel wat plannen niet uitgewerkt. In februari doe ik acht optredens in De Kaasboerin in Postel. Daarna ga ik mij focussen op mijn verjaardagsconcert. Ik ben niet bezig met een nieuw album of een boek. Ik wacht in feite tot jij dat gaat schrijven (lacht). Ik zit altijd op de achterbank in de auto. Misschien kan de titel van mijn boek worden : Op de achterbank !". (PADI)Zaterdag 29 februari vanaf 20 uur : 'De vrienden van Wendy' in Kursaal Oostende met optredens van Poot & Vijverman, Jan Wuytens, Steve Tielens, Jo Vally, Réne Froger, Luc Steeno én Wendy Van Wanten. Info en tickets : concertenaanzee.be, 070 222 107 (0,30 euro/minuut) - Toerisme Oostende.