Brugge is dit jaar de thuisstad voor het grootste goochelevenement van België. Dat is ook niet zo toevallig. Wanneer Boudewijn IX aan Brugge in 1200 een oorkonde schenkt, houdt men voor het eerst een internationale jaarmarkt. De Meifoor is geboren. Doorheen de jaren ondergaat deze kermis een complete gedaanteverwisseling. Zo vond je er vroeger onder meer theaters terug. Marionetten, cinema's en zelfs heuse striptease barakken pronken zo tussen de verschillende attracties en verlekkeren de vele bezoekers. Maar ook de goocheltheaters - die rond 1900 hun hoogdagen kennen - kunnen op heel wat bijval rekenen.

© FODI

André Joseph Grandsart stond vanaf 1857 op de foor. Geboren te Brugge op 18 november 1813 was hij geen onbekende in het milieu. Als afstammeling van de Grandsart familie stond zijn naam garant voor degelijke goocheltoeren. Wanneer hij trouwde met Julie Courtois, dochter van het concurrerende 'Courtois theater', stichtten die twee het theater 'Grandsart-Courtois'. Een ideale combinatie. Hun twee tot drie uur durende voorstelling ging door in het 'Schitterende Toover-Paleis' dat plaats bood aan 800 toeschouwers. Ze vertoonden voornamelijk zelf ontworpen goocheltrucs, waarvan 'De viool van de duivel' een ongeëvenaard succes kende. Momenteel is het concept van deze goochelbarakken totaal verdwenen. Alles begon buiten het theater op de 'parade'. Op dit kleine voorpodium prees de 'boniseur' in de mooiste verwoordingen de voorstelling aan, in de volksmond het 'boniment' genoemd. Zodra de voorstelling ging beginnen, luidde hij de 'paradebel' om iedereen te laten weten dat het de laatste kans was om binnen te geraken. Wanneer het volk dan toch nog aarzelend afwachtte, kwamen de 'baronnen' in actie. Deze door het theater ingehuurde stromannen kochten massaal tickets om alsnog de andere toeschouwers te overtuigen dit ook te doen...én met succes!

© FODI

Uiteraard is er in de tijd veel veranderd maar de belangstelling voor magie is gebleven. Een prima voorbeeld was de auditie van Matt Johnson op Britain's Got Talent vorig jaar met 40 miljoen views op Youtube en in meer dan 60 landen bekeken. Ook Jamie Allen, de illusionist die magie en technologie combineert is net als Matt Johnson exclusief te zien in Europa op De Nacht van de Magie.

Wil je nog tickets aankopen voor deze spectaculaire show? Check de site www.denachtvandemagie.be.

(PADI)