De Kreuners brachten niet alleen een dubbel-cd uit met de titel De Singles, maar ze lanceerden naar aanleiding van deze mooie release eveneens een single of nog eens dé hitsingle Layla. Een babbel mocht niet ontbreken en daarom trotseerden we zelfs met plezier de file rond Antwerpen om te praten met Walter Grootaers en Jan Van Eyken - allebei 63 jaar - in 't Steakhouse in Lier.

Zes jaar geleden kondigden De Kreuners aan dat het voorbij was. Nu plots terug de smaak te pakken gekregen ?

Walter : "Die zes jaar dat we stil lagen, zagen Eric, Jan, Ben, Axl en ik elkaar minstens twee keer per jaar voor een etentje. We lagen niet in ruzie, we kwamen dus nog bij elkaar. We zijn dus helemaal niet gestopt omdat er ruzie was. Tijdens die stille periode werd er wel al eens gesproken om terug op te treden. Ik zag het echt niet zitten, tot vorig jaar. We besloten van eens te repeteren en wanneer het nog altijd zou klinken zoals De Kreuners zouden moeten klinken, dan konden we er eens over praten."

Waarom zag jij het niet meer zitten ?

Walter : "Ik had het gevoel dat het op was, dat het genoeg was geweest. Na twee jaar was mijn hoofd leeg, al de muziek was eruit."

Nu moet je die bekende Kreuners-songs terug aanleren ?

Walter : "Dat is repeteren en nog eens repeteren, maar dat kwam vlug terug hoor."

Jan : "Na zes jaar niet meer samenspelen als De Kreuners zijn we toch verder muzikanten gebleven en bleven we allemaal ons eigen ding doen. Toen we een eerste keer weer samen speelden, wisten we al na vijf minuten dat het bingo was. Was het niet juist geweest, klonk de stem van Walter niet meer goed, dan moesten we wel stoppen met zingen."

Walter : "Dat is juist ! Het moést direct kloppen en juist zijn. En het was ook zo. 't Zat direct goed. We hebben dan maar de beslissing genomen om door te gaan."

Jan, was je direct zeker dat jullie terug gingen mogen optreden ?

"Helemaal niet. Ik wilde vooral Walter horen zingen en dus was ik benieuwd hoe die repetitie zou verlopen. Het was zo luid, zo helder, schrijf maar heel luid. Dan wist ik : we zitten juist, we zullen terug optreden."

Toen we een eerste keer weer samen speelden, wisten we al na vijf minuten dat het bingo was

Is jullie 'comeback' er ook gekomen omdat er ook internationale groepen opnieuw op een podium staan....

Walter : "Dat weet ik niet, ik heb dat niet zo gevolgd. Ik volg enkel mijn lievelingsgroep The Rolling Stones en die blijven ook maar spelen, die zijn ook bezig met een nieuwe tournee."

Zullen jullie tijdens de nieuwe tournee ook even stilstaan bij het verlies van Berre Bergen ?

Walter : "Axel Peleman speelt al negen jaar of langer bij de groep. Hij is de perfecte vervanger van Berre, we kunnen geen betere hebben."

Jan : "Axel is een goede bassist, die perfect Berre zijn partijen speelt."

Van zodra jullie besloten om terug op te treden, voelden jullie zich tien jaar jonger of toch niet ?

Jan : "Tien jaar ? Schrijf maar neer twintig jaar jonger (lacht). Ik was gewoon bezorgd, want het moést goed klinken. Walter zijn stem moést er zijn."

Geschrokken dat iedereen nog altijd gek is van De Kreuners ? Jullie optreden in de AB is zelfs al compleet uitverkocht.

Walter : "Ook alle try-outs zijn uitverkocht. We weten ook al dat de verkoop van tickets voor de festivals waar we staan een boost hebben gekregen. We zijn er klaar voor, we hebben er alle vertrouwen in."

Het moet deugd doen dat 'Viktoria' - de single van eind vorig jaar - zo vlug positief werd onthaald.

Walter : "Inderdaad en vooral omdat dit liedje op een cd stond van vijftien jaar geleden. We brachten dat nummer terug als single uit, een remix."

In 2012 kwam 'De Laatste Kreun', een best-of met drie cd's uit. Nu lanceerden jullie 'De Singles'. Staan er veel identieke songs op beide albums ?

Walter : "Dat weet ik niet, dat hield ik niet in 't oog. We keken enkel na welke singles we al ooit uitbrachten en uit onze waaier van singles maakten we dan een keuze om op cd te plaatsen."

Jan : 'Er staan nu een aantal singles op, die nooit op een best-of zouden prijken zoals Sha-La, Er komt een tijd, In de zin van mijn leven, .. Zo'n nummers haalden nooit een best-of. We staan achter ieder liedje dat op De Singles staan, maar om op een best-of te prijken moesten dat al heel goede songs zijn."

De Kreuners anno 2018., Filip De Roe
De Kreuners anno 2018. © Filip De Roe

Toen jullie zes jaar geleden afscheid namen, hadden jullie ongetwijfeld nooit gedacht dat ooit de dag zou komen dat De Kreuners opnieuw zouden optreden ?

Walter : "Voor mezelf was dat een volledig afgesloten hoofdstuk. Nu ben ik blij dat we terug gaan optreden."

Stop je eind 2018 misschien als schepen van Lier ? Kom je niet meer op ?

Walter : "Ik kom terug op, maar mijn schepenambt is perfect combineerbaar met de optredens die we gaan doen. Jaren geleden was dat wel eens lastig, omdat ik naast optreden en schepen zijn ook nog VTM-programma's moest inblikken, waaronder Big Brother Fear Factor...

De Kreuners hebben wellicht geen dromen meer of toch ?

Jan : "Je kan moeilijk uitleggen aan een niet-muzikant wat dat is voor een publiek spelen van 100, 1.000 of 10.000 mensen die allemaal je liedjes meezingen. Voor die mensen staan, die mensen entertainen, dat is super !"

Walter : "Het zijn enkel de mensen die je erkenning geven als muzikant. Enkel het publiek doet dat, niemand anders en iets anders is ook onbelangrijk."

Toen jullie afscheid namen, zaten er veel fans in zak en as. Ook West-Vlaamse fans ?

Jan : "De béste fans zitten in West-Vlaanderen en Limburg. Echt waar ! Ik speelde altijd heel graag in West-Vlaanderen. Ik denk dat wij in ieder dorpje in West-Vlaanderen al minstens één keer optraden."

Ik denk dat wij in ieder dorpje in West-Vlaanderen al minstens één keer optraden

Vertel eens wat over jullie vroegere West-Vlaamse optredens of mooie momenten ?

Jan : "Achter de tent na dat optreden.. euh.. dat zeg ik niet." (Jan en Walter gieren het uit van 't lachen, PADI)

Walter : "We traden ooit op in West-Vlaanderen en ons podium stond opgesteld rond een boom. Stel je voor : die boom stond daar op dat Marktplein en ons podium moest men errond bouwen. En ooit had een landbouwer zijn aardappelloods leeg gemaakt voor een optreden van De Kreuners. Wij mochten spelen waar normaal de patatten lagen opgeslagen."

Walter Grootaers en Jan Van Eyken van De Kreuners, samen met onze showbizzmedewerker PADI, in 't Steakhouse in Lier., FODI
Walter Grootaers en Jan Van Eyken van De Kreuners, samen met onze showbizzmedewerker PADI, in 't Steakhouse in Lier. © FODI

Jan : "In Oostende aan die havengeul zaten de mensen zelfs op het dak om ons aan 't werk te zien. En in Moen... och, ook onvergetelijk hé." (opnieuw geheimzinnig lachje, PADI)

Walter : "De Kreun in Bissegem, nu Kortrijk. Daar heb ik eveneens mooie herinneringen aan. Jullie weekblad maakte daar ooit een mooie reportage rond."

De try-outs beginnen binnenkort. Wingene, Tielt, Zwevegem, Knokke-Heist, Middelkerke, Koekelare... Ze staan allemaal op de lijst van de West-Vlaamse optredens. Op 16 juni treden jullie zelfs voor 't eerst op voor een ruim publiek op Sint-Jan in Wingene, de eerste show na de try-outs. Wat mag het publiek verwachten ?

Walter : "We zijn nu bezig met repeteren. Tijdens de try-outs wordt de vaste setting opgemaakt, inclusief de werking van geluid, licht... Eén iets weten we zeker : we gaan 30 keer optreden en in september stoppen we ermee. Of dat terug voor zes jaar is ? Haha, misschien wel, dat weet ik niet. Pas na september gaan we beslissen wat we volgend jaar gaan doen. Verder optreden, in de studio nieuwe nummers opnemen of misschien terug stoppen. We zien wel, nu tellen de komende optredens."

De Kreuners brachten niet alleen een dubbel-cd uit met de titel De Singles, maar ze lanceerden naar aanleiding van deze mooie release eveneens een single of nog eens dé hitsingle Layla. Een babbel mocht niet ontbreken en daarom trotseerden we zelfs met plezier de file rond Antwerpen om te praten met Walter Grootaers en Jan Van Eyken - allebei 63 jaar - in 't Steakhouse in Lier.Zes jaar geleden kondigden De Kreuners aan dat het voorbij was. Nu plots terug de smaak te pakken gekregen ?Walter : "Die zes jaar dat we stil lagen, zagen Eric, Jan, Ben, Axl en ik elkaar minstens twee keer per jaar voor een etentje. We lagen niet in ruzie, we kwamen dus nog bij elkaar. We zijn dus helemaal niet gestopt omdat er ruzie was. Tijdens die stille periode werd er wel al eens gesproken om terug op te treden. Ik zag het echt niet zitten, tot vorig jaar. We besloten van eens te repeteren en wanneer het nog altijd zou klinken zoals De Kreuners zouden moeten klinken, dan konden we er eens over praten."Waarom zag jij het niet meer zitten ?Walter : "Ik had het gevoel dat het op was, dat het genoeg was geweest. Na twee jaar was mijn hoofd leeg, al de muziek was eruit."Nu moet je die bekende Kreuners-songs terug aanleren ?Walter : "Dat is repeteren en nog eens repeteren, maar dat kwam vlug terug hoor."Jan : "Na zes jaar niet meer samenspelen als De Kreuners zijn we toch verder muzikanten gebleven en bleven we allemaal ons eigen ding doen. Toen we een eerste keer weer samen speelden, wisten we al na vijf minuten dat het bingo was. Was het niet juist geweest, klonk de stem van Walter niet meer goed, dan moesten we wel stoppen met zingen."Walter : "Dat is juist ! Het moést direct kloppen en juist zijn. En het was ook zo. 't Zat direct goed. We hebben dan maar de beslissing genomen om door te gaan."Jan, was je direct zeker dat jullie terug gingen mogen optreden ? "Helemaal niet. Ik wilde vooral Walter horen zingen en dus was ik benieuwd hoe die repetitie zou verlopen. Het was zo luid, zo helder, schrijf maar heel luid. Dan wist ik : we zitten juist, we zullen terug optreden."Is jullie 'comeback' er ook gekomen omdat er ook internationale groepen opnieuw op een podium staan....Walter : "Dat weet ik niet, ik heb dat niet zo gevolgd. Ik volg enkel mijn lievelingsgroep The Rolling Stones en die blijven ook maar spelen, die zijn ook bezig met een nieuwe tournee."Zullen jullie tijdens de nieuwe tournee ook even stilstaan bij het verlies van Berre Bergen ?Walter : "Axel Peleman speelt al negen jaar of langer bij de groep. Hij is de perfecte vervanger van Berre, we kunnen geen betere hebben."Jan : "Axel is een goede bassist, die perfect Berre zijn partijen speelt."Van zodra jullie besloten om terug op te treden, voelden jullie zich tien jaar jonger of toch niet ?Jan : "Tien jaar ? Schrijf maar neer twintig jaar jonger (lacht). Ik was gewoon bezorgd, want het moést goed klinken. Walter zijn stem moést er zijn."Geschrokken dat iedereen nog altijd gek is van De Kreuners ? Jullie optreden in de AB is zelfs al compleet uitverkocht.Walter : "Ook alle try-outs zijn uitverkocht. We weten ook al dat de verkoop van tickets voor de festivals waar we staan een boost hebben gekregen. We zijn er klaar voor, we hebben er alle vertrouwen in."Het moet deugd doen dat 'Viktoria' - de single van eind vorig jaar - zo vlug positief werd onthaald.Walter : "Inderdaad en vooral omdat dit liedje op een cd stond van vijftien jaar geleden. We brachten dat nummer terug als single uit, een remix."In 2012 kwam 'De Laatste Kreun', een best-of met drie cd's uit. Nu lanceerden jullie 'De Singles'. Staan er veel identieke songs op beide albums ?Walter : "Dat weet ik niet, dat hield ik niet in 't oog. We keken enkel na welke singles we al ooit uitbrachten en uit onze waaier van singles maakten we dan een keuze om op cd te plaatsen."Jan : 'Er staan nu een aantal singles op, die nooit op een best-of zouden prijken zoals Sha-La, Er komt een tijd, In de zin van mijn leven, .. Zo'n nummers haalden nooit een best-of. We staan achter ieder liedje dat op De Singles staan, maar om op een best-of te prijken moesten dat al heel goede songs zijn."Toen jullie zes jaar geleden afscheid namen, hadden jullie ongetwijfeld nooit gedacht dat ooit de dag zou komen dat De Kreuners opnieuw zouden optreden ?Walter : "Voor mezelf was dat een volledig afgesloten hoofdstuk. Nu ben ik blij dat we terug gaan optreden."Stop je eind 2018 misschien als schepen van Lier ? Kom je niet meer op ?Walter : "Ik kom terug op, maar mijn schepenambt is perfect combineerbaar met de optredens die we gaan doen. Jaren geleden was dat wel eens lastig, omdat ik naast optreden en schepen zijn ook nog VTM-programma's moest inblikken, waaronder Big Brother Fear Factor...De Kreuners hebben wellicht geen dromen meer of toch ?Jan : "Je kan moeilijk uitleggen aan een niet-muzikant wat dat is voor een publiek spelen van 100, 1.000 of 10.000 mensen die allemaal je liedjes meezingen. Voor die mensen staan, die mensen entertainen, dat is super !"Walter : "Het zijn enkel de mensen die je erkenning geven als muzikant. Enkel het publiek doet dat, niemand anders en iets anders is ook onbelangrijk."Toen jullie afscheid namen, zaten er veel fans in zak en as. Ook West-Vlaamse fans ?Jan : "De béste fans zitten in West-Vlaanderen en Limburg. Echt waar ! Ik speelde altijd heel graag in West-Vlaanderen. Ik denk dat wij in ieder dorpje in West-Vlaanderen al minstens één keer optraden."Vertel eens wat over jullie vroegere West-Vlaamse optredens of mooie momenten ?Jan : "Achter de tent na dat optreden.. euh.. dat zeg ik niet." (Jan en Walter gieren het uit van 't lachen, PADI)Walter : "We traden ooit op in West-Vlaanderen en ons podium stond opgesteld rond een boom. Stel je voor : die boom stond daar op dat Marktplein en ons podium moest men errond bouwen. En ooit had een landbouwer zijn aardappelloods leeg gemaakt voor een optreden van De Kreuners. Wij mochten spelen waar normaal de patatten lagen opgeslagen."Jan : "In Oostende aan die havengeul zaten de mensen zelfs op het dak om ons aan 't werk te zien. En in Moen... och, ook onvergetelijk hé." (opnieuw geheimzinnig lachje, PADI)Walter : "De Kreun in Bissegem, nu Kortrijk. Daar heb ik eveneens mooie herinneringen aan. Jullie weekblad maakte daar ooit een mooie reportage rond."De try-outs beginnen binnenkort. Wingene, Tielt, Zwevegem, Knokke-Heist, Middelkerke, Koekelare... Ze staan allemaal op de lijst van de West-Vlaamse optredens. Op 16 juni treden jullie zelfs voor 't eerst op voor een ruim publiek op Sint-Jan in Wingene, de eerste show na de try-outs. Wat mag het publiek verwachten ?Walter : "We zijn nu bezig met repeteren. Tijdens de try-outs wordt de vaste setting opgemaakt, inclusief de werking van geluid, licht... Eén iets weten we zeker : we gaan 30 keer optreden en in september stoppen we ermee. Of dat terug voor zes jaar is ? Haha, misschien wel, dat weet ik niet. Pas na september gaan we beslissen wat we volgend jaar gaan doen. Verder optreden, in de studio nieuwe nummers opnemen of misschien terug stoppen. We zien wel, nu tellen de komende optredens."