Vrije Brugse Radio Omroep (VBRO) gaat nationaal onder BNL-gesternte !

Hugo Foets, manager van o.a. Frans Baueren de Zuid Afrikaanse popzangeres Naydine. © PADI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Vanaf Paasmaandag 13 april wordt VBRO omgedoopt tot BNL (België/Nederland) én is dit radiostation klaar om in ons land nog meer te scoren.

Iets meer dan een jaar geleden sloeg in het omroepcentrum Huis Ter Beurze in de Vlamingstraat in Brugge het nieuws in als een positief bommetje. Frederik Thomas had met z’n team de officiële nationale netwerkradio-licentie binnengehaald. We herinneren ons zijn woorden van toen “Laat ons vooral nederig zijn, onze twee collega’s die hebben meegedongen om die licentie binnen te halen ook erkennen en vooral beseffen dat ‘t nu pas begint!”. Aan de vooravond van de Goede Week en na meer dan een jaar hard werk en voorbereiding staat alles in de startblokken om nationaal te gaan. Thomas haalde een nieuwe CEO in huis, die het format vorm gaf en een plan uitstippelde. Samen is het duo op weg om met BNL de wens van de Vlaamse Regering te vervullen.

Frederik het is me wat en het is bijna zo ver….

Frederik : “Klopt en naarmate D-day eraan komt stijgt de spanning. We hebben keihard gewerkt om klaar te zijn en vooral op technisch vlak is het een waar huzarenstuk geweest. Met 17 frequenties over heel Vlaanderen, een perfect bereik via DAB+ en onze sociale media zijn we vanaf Paasmaandag 13 april klaar om Vlaanderen, 24 uur per dag en 7 dagen op 7, van Belgische producties en Nederlandstalige muziek te voorzien”!

Tussen de live-uitzending rond de 80-jarige Jimmy Frey in 2019 namen we deze foto met vooraan v.l.n.r. Rudy Meyns, Frederik Thomas (directeur VBRO), Jimmy Frey, Louis Flion en Mathieu De Blauwe. Achteraan v.l.n.r. Olivia Cornilly, Jonas Van Hastel, Steven Dujardin en een weinig verscholen Tom Maeckelbergh.
Tussen de live-uitzending rond de 80-jarige Jimmy Frey in 2019 namen we deze foto met vooraan v.l.n.r. Rudy Meyns, Frederik Thomas (directeur VBRO), Jimmy Frey, Louis Flion en Mathieu De Blauwe. Achteraan v.l.n.r. Olivia Cornilly, Jonas Van Hastel, Steven Dujardin en een weinig verscholen Tom Maeckelbergh.© PADI/Daniël

Links en rechts werd gefluisterd dat het station in Hollandse handen zou terechtkomen…

Frederik : “Niets is minder waar want alles blijft in Belgische handen. Mogelijk heeft de nieuwe naam BNL tot verkeerde en voorbarige conclusies geleidt. We kiezen voor 100% muziek uit de lage landen en het is algemeen geweten dat zowel Hugo als ikzelf een stevige band hebben met Nederland en de Nederlandse muziek in het bijzonder. Maar laten we wel zijn, we zijn trots op muziek van eigen bodem, lees België”!

Ervaring troef bij BNL !

Hugo Foets is geen onbekende in de muziekwereld. Hij heeft als agent en manager met tal van Belgische en internationale artiesten gewerkt. Zo was hij destijds (eind de jaren 80) worldwide agent van Technotronic, runde hij jarenlang het boekingagency dat onder meer Clouseau, Leopold 3, Belle Perez, Dana Winner en nog verschillende andere artiesten en bands vertegenwoordigde. Hij heeft diverse events boven de doopvont gehouden, waaronder het Nostalgie Beach Festival en is de bezieler van het populaire retrofestival Yesterdayland.

Een echte surprise is het niet Hugo maar toch…

Hugo : “Toen ik vorig jaar de vraag kreeg van Frederik om het bedrijf te komen leiden, was het in eerste instantie een surprise. Ik was niet meteen op zoek naar een nieuw radioproject. In de jaren ’80 was ik nauw betrokken bij nogal wat radioverhalen, maar we leven nu in een andere tijd. De passie vanuit de muziekindustrie om mee te bouwen aan een nieuw platform voor Belgische en Nederlandstalige muziek leek me echter een uitdaging. Het plan dat ik uitschreef op vlak van format en profiel bleek zo in de smaak te vallen dat het enthousiasme bij Frederik en zijn ploeg ook mij inspireerde. Zo heb ik de afgelopen tijd gewerkt aan een radiostation dat vanaf 13 april hopelijk menig Vlaams muziekhart mag veroveren”.

Jouw ervaring en netwerk moeten een troef geweest zijn om je team samen te stellen?

Hugo : “Ik steek niet onder stoelen of banken dat die contacten het net iets makkelijker maken, maar anderzijds moet je basis, je product, wel ijzersterk zijn of je krijgt geen mensen overtuigd, laat staan gemotiveerd. Uit ervaring in de sector weet ik dat er een nood is aan een platform voor muziek van eigen bodem en ondanks het feit dat we erg beperkt zijn (BNL mag geen buitenlandse producties draaien) moet juist dát onze troef zijn. Laat ons maar het kleine broertje zijn van die grote radiofamilie die Vlaanderen rijk is, we zullen blij zijn met enkele procentjes van de radiotaart.”

Wat zijn op dat vlak de ambities, want in West Vlaanderen zijn jullie goed voor meer dan 6% van de luisteraars…

Hugo : “Onze doelstelling is vooral goeie radio van bij ons brengen. We zijn niet bezig met marktaandelen. We willen vooral luisteraars en artiesten & bands inspireren en verbinden. Als we daarin slagen ben ik overtuigd dat we menig Vlaams ondernemer kunnen overtuigen om een klein stukje van het reclamebudget in een station van eigen bodem te steken. Een beetje zoals Wouter Torfs het in deze coronatijd vroeg aan de Vlaamse bevolking… investeer in winkels van bij ons”. En als we binnen twee jaar pakweg 2 % kunnen bereiken zullen we blij zijn. Het belangrijkste is om aangename radio te maken die de Vlaming graag en lang heeft opstaan.” (PADI)

VBRO-presentator Jonas Van Hastel aan het werk in één van de VBRO-studio's. Vanaf 13 april : BNL-studio's !
VBRO-presentator Jonas Van Hastel aan het werk in één van de VBRO-studio’s. Vanaf 13 april : BNL-studio’s !© PADI/Daniël

BNL start met uitzendingen op paasmaandag 13 april om 12u00 en zal te bereiken zijn via het FM-netwerk waar VBRO op vandaag te beluisteren is. Voor heel veel West-Vlamingen moet het een apetrots gevoel zijn dat de Vlaamse Regering precies voor hun omroeporganisatie gekozen heeft om hun wens te vervullen : “Een radiozender met muziek uit België en Nederlandstalige producties”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier