Valentino Chocolatier ontwierp exclusieve creatie Isabelle A.-praline in eigen atelier in Schepdaal

Natuurlijk proefde Isabelle A. eens van haar exclusieve praline. © (Foto FODI/Daniël)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Begin april bracht Isabelle A. een nieuw album op de markt, getiteld Sjokola. Tijdens ons interview in april gaf ze oprecht toe dat ze verslaafd is aan chocolade en ook aan marsepein. Met een dergelijke cd-titel is het logisch dat de commerciële dienst van haar platenfirma CNR in Niel op zoek ging naar nog iets meer om haar album ook in het najaar in de kijker te plaatsen.

Dit album opende al vlug de deur naar een echt afgeleid chocoladeproduct, dé praline van Isabelle A. : Sjokola – The Sound of Isabelle A. De voorbije maanden werkte Isabelle A. nauw samen met Valentino Chocolatier uit Schepdaal. Dit is een vooraanstaand Belgische familiebedrijf dat op artisanale wijze de heerlijkste pralines en chocoladeproducten op de markt brengt via eigen winkels en zelfstandige verkooppunten. Samen met de meester-chocolatiers van Valentino stelde Isabelle de smaak van haar eigen praline samen en stelde ze eveneens een geschenkdoos samen met pralines die passen bij de aard van de songs op haar album. Het beluisteren van de songs op het album met de bijhorende praline zorgt voor een extra dimensie in de beleving van de muziek.

Rob Roelandts (CEO Valentino) gaf een rondleiding en uitvoerige uitleg aan Isabelle A. en een select gezelschap van genodigden in hun ateliers en productieruimtes in Schepdaal. In 1978 begonnen Willy Roelandts en Helen De Leener – de ouders van Rob – met een klein chocolade-atelier in het centrum van Brussel. De naam die boven hun winkel prijkte was Valentino, een verwijzing naar de Italiaanse acteur Rudolph Valentino. Na enkele jaren gingen er in België en in het buitenland steeds meer handgemaakte pralines over de toonbank. Gevolg : Valentino had meer plaats nodig. In 1986 verhuisden Willy en Helen naar een nieuw atelier in Anderlecht. Waar Valentino tot dat jaar enkel pralines aan bakkers en patissiers verkocht, groeide ook de interesse voor de gewone particulier. Buren komen vaker aankloppen met de vraag of ze die huisgemaakte pralines ook konden aankopen. Het echtpaar besloot een eerste eigen winkel te openen. Omdat de vraag naar de geliefde Valentino pralines bleef stijgen, diende een nieuwe verhuis zich aan. Het bedrijf vestigde zich met haar 20 medewerkers in een nieuw atelier in Schepdaal, net buiten Brussel. 32 jaar en miljoenen verse, handgemaakte pralines later was het tijd voor een nieuwe mijlpaal. Chocoholics in België en in het buitenland vallen voor Valentino. Om aan de vraag van de klant te voldoen, besloten Willy en Helen uit te breiden. Met 2.500 m² ruimte was hun eigen chocoladefabriekje klaar voor nog meer… chocolade. Valentino’s familiezaak is nu een succesvol bedrijf met een team van 34 medewerkers. De Belgische markt staat nog altijd centraal met zeven winkels in eigen beheer en 45 verkooppunten in het hele land. De pralines van Valentino zijn niet enkel in eigen land geliefd. Van China tot Chili, iedereen wil proeven van die heerlijke creaties. Bij Valentino in Schepdaal vind je in de winkel ruim 88 verschillende zelfgemaakte soorten terug. Iedere maand brengt men ook een nieuwe praline uit, die aan het cliënteel in hun winkels gratis wordt aangeboden om te proeven. Aan de hand van de reacties wordt dit praline dan ook later in productie genomen, indien natuurlijk de reacties positief zijn.

Volgens CEO Rob Roelandts is de praline Isabelle A. eveneens een gloednieuwe exclusieve creatie, die tot stand is gekomen na samenwerking tussen hun chocolatiers en Isabelle A. “Het uitgangspunt was de single Sjokola van Isabelle A en natuurlijk de favoriete smaken van Isabelle A zelf : praliné en marsepein. Wij wilden er toch iets speciaal mee doen. Daarom kozen we ervoor om te werken met een diamantvorm als link met deze muziekster, gemouleerd in melkchocolade, gespoten met cacaoboter goud en artistiek gespat in pure chocolade. Qua vulling hebben we gekozen voor een ganache op basis van hazelnoten en amandelmelk en dit met klein tikkeltje amaretto.

Super zacht en heerlijk qua smaak. Geen paniek, de hoeveelheid amaretto is heel beperkt gebleven. Het is dus zeker geen drankpraline geworden”, stipt Rob Roelandts aan.

Isabelle A. moest constant maar proeven én proeven. Wist ze na een tijdje nog wat ze proefde ?

Isabelle A. : “Ik deed dat in verschillende fases. Ik heb dat dus niet in één keer gedaan. Ik heb veel geproefd van de pralines die in de toonbank liggen om dan de keuze te kunnen maken welke praline er bij één van mijn liedjes van de cd Sjokola past. Ik heb voor mij telkens de beste eruit gekozen. Maar dat is een eigen smaak hé. En smaken verschillen.”

Was je direct te vinden voor dat idee dat CNR lanceerde ?

Isabelle A. : “Aangezien ik met een chocoladeverslaving zit, was ik daar direct voor te vinden. Het was ook tof om met het team van Valentino te mogen samenwerken. Ze waren zo sympathiek, gaven veel uitleg. Vooraf had ik wel al eens gehoord van dit bedrijf. Het was echt leuk om nu te kunnen samenwerken.”

Voorkeuren qua pralines aub ?

Isabelle A. : “Qua vulling praliné, maar ik ben ook fan van marsepein. Dat zit ook in de doos. En chocolade met wat amandelmelk, zalig !”

Pralines, gezond of ongezond ?

Isabelle A. : “Och, een goede zonde én ééntje dat je regelmatig wel eens mag doen. Ik kreeg in alles inspraak, ook in de doos. Die chocoladespatten, enz. Ik wilde ook een beetje glans erbij, een beetje goud Een beetje glitter. Het glanst schoon. En ze is lekker van smaak, beter kan niet.”

De praline glanst, net zoals jij glanst als zangeres.

Isabelle A. : “Och, merci voor die woorden, dankjewel.”

De geschenkdoos ‘The Sound of Isabelle A. Sjokola by Valentino Chocolatier’ is NIET te koop tijdens haar optredens, maar wel in de diverse zaken en verkooppunten van Valentino in ons land. Voor één doos van 24 pralines betaal je 19 euro. Geniet van de pralines, terwijl je naar de cd Sjokola van Isabelle A. aan het luisteren bent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier