Het is niet de eerste keer dat Udo aandacht schenkt aan kerst. In de voorbije jaren deed hij al vaak kerstconcerten. "Ik doe dat al zes jaar. Ik heb dat altijd graag gedaan, omdat ik een grote fan ben van kerst. Dat is een periode waar mensen iets meer stilstaan in het leven en helaas doen we dat te weinig. Iedereen heeft een smartphone met applicaties. Er komen daar allerlei soorten nieuwsverhalen op. Kerst is een periode waarbij we meer praten met buren, familie, vrienden. We maken tijd. Wanneer ik dergelijke concerten geef, dan is er altijd een wisselwerking tussen het publiek en mijzelf. Ik krijg veel energie en ik geef er hen ook. De mensen staan open voor allerlei emotionele facetten. Kerst is niet enkel cadeautjes onder de boom, je denkt ook wel eens terug aan vroeger. Er komt wat nostalgie aan te pas. Ik ben graag een performer die mensen raakt."

Hoe zijn die kerstconcerten ooit begonnen ?

Udo "Mijn eerste tournee was er één met een grote bezetting van tien topmuzikanten, waaronder vijf strijkers en twee backings. De band bestond hoofdzakelijk uit classy vrouwen, wat op zich al uniek was. Fantastisch om te doen. Altijd volle kerken en zalen, heel fijn!"

Wat vind je van de maand december?

Udo : "De kerstperiode begint voor mij al altijd op 1 november, omdat ik dan naar de familie aan mijn vaders kant ga in Maasmechelen. Dat is een typisch moment waarbij je aan tafel zit met je familie die je veel te weinig ziet. Er volgen dan gesprekken over hoe het leven verloopt en ik luister ook naar hun verhalen. Dat moment voelt voor mij precies al aan als kerst, want je zit samen aan tafel."

Sta je op het podium met kerstavond of Kerstdag?

Udo : "Neen, met Kerstdag en op kerstavond ben ik bij mijn familie. Op kerstavond ga ik wel promo maken voor mijn nieuw album en mijn partner Leen voor haar boek. We moeten onze producten aan de man brengen hé!"

In de persnota las ik : 'Rond kerst worden wel eens meningsverschillen bijgelegd en strijdbijlen begraven. Moest jij al rond die periode meningsverschillen bijleggen' ?

Udo : "Ik heb met niemand echt problemen. De persnota stond ook in het teken van mijn nieuwe single Hier Niet Ver Vandaan. Het gaat over kerst, want dan heb je de tijd om echt diep te praten. De mensen praten met elkaar, dat brengt hen dichter."

Ieder jaar zeggen we vrede voor iedereen aan elkaar, maar het is toch wel triestig dat er in 2018 nog maar weinig vrede te bespeuren valt.

Udo : " Als je stil staat en terug denkt aan de jaren ervoor, dan is oorlog al altijd aanwezig geweest. Nu hebben we een telefoon. Zelfs als er ambras is geweest in Amerika dan weten wij het direct via onze telefoon. Alles zit in onze broekzak, alles is zo dichtbij."

Vind jij het nog nodig dat wij kerst vieren, wanneer de wapens in andere landen blijven vuren en als de mensen elkaar blijven pesten.

Udo : "Of het nu verpakt is in kerst of in nieuwjaar, ik denk dat elk moment waarop we meer oog voor elkaar hebben goed is. Sowieso zal er altijd wel ergens oorlog zijn. Nogmaals, door onze telefoons zijn we constant geconcerteerd met heel de wereld en met alle oorlogen. We mogen dat niet uit het oog verliezen, maar we moeten elkaar wel graag zien."

Ben je negatief ingesteld ?

Udo : "Ik kan minder tegen negatief nieuws. We krijgen zoveel slecht nieuws te verwerken. Op een bepaald ogenblik zijn we het gewoon. Laat ons Trump nemen, hoeveel keer kwam hij al niet slecht in het nieuws? Zo vaak verschieten we er niet meer van. Hoeveel keer reageerde hij niet negatief op de pers? We moeten de alertheid behouden, daarvoor moeten we wel opletten maar er mag meer Kerst zijn, echt waar. We moeten meer durven onze telefoon uitschakelen en dichter bij elkaar zijn. We moeten meer vragen aan elkaar hoe het met je gaat. Iedereen is bezig met werk, carrière en met zijn leven. We kunnen er niks aan doen. We verliezen sommigen uit het oog. Met kerst kunnen we dat stoppen, dan maken we tijd voor iedereen."

Je brengt een nieuw album uit met kerstsongs, hoeveel nieuw materiaal staat erop?

Udo : "Er staan vijf nieuwe liedjes op. Er staan ook drie liedjes op die voordien nog nooit werden vertaald naar het Nederlands."

Waarom dacht je opeens aan een kerstalbum?

Udo : "Door mijn platenfirma Universal Music. Zij wilden een kwalitatief Nederlandstalig kerstalbum uitbrengen en ze dachten meteen aan mij. Ik heb niet getwijfeld."

Ik keek vooral uit naar het lied 'Kerstmis In De Haan aan Zee'. Hoe kwam die song tot stand ? Autobiografisch, in West-Vlaanderen?

Udo(lacht) : "Tijdens het maken van het album wilde ik niet enkel vrolijke kerstliedjes opnemen. Ik wilde bijvoorbeeld een melancholische song zoals Het Dorp van Wim Sonneveld, dat is dan Met Kerstmis Kom Ik Hier Graag Terug geworden. Kerstmis In De Haan aan Zee gaat dan weer over het terugkijken op een relatie die voorbij is en dan nog wel op het besneeuwde strand, waar ze ooit begon. Op de demo had ik er ook zeemeeuwen opgezet omdat ik dat wel romantisch vond, maar de beestjes sneuvelden in de definitieve versie. Weet je, verschillende mensen zijn ook alleen met kerst. Er zijn ook mensen die iemand zijn verloren. Ik vind dat zo'n liedjes vol gevoelens ook erbij mogen zitten. Ik vond het fijn om een song te schrijven, waarvan je een beeld hebt van de zee, het strand, de sneeuw en een man die er terugdenkt aan de mooie tijd die hij er met iemand had. Ik ben geen West-Vlaming maar ik vind het wel leuk om West-Vlaanderen te betrekken in mijn songs. Toen kwam ik uit bij De Haan, ik heb echt op de kaart gezocht om een passende badplaats te vinden."

'Kerstmis in ons Mooie Vlaand'renland' is een gekende melodie. Was het een moeilijke opdracht om daarop een tekst te plakken?

Udo : "Neen. Sommige nummers zijn in heel de wereld gekend. Meestal moet je dan bestaande teksten gebruiken, die door de auteurs eerder waren goedgekeurd. Voor Kerstmis in ons Mooie Vlaand'renland kwam ik bij Frans Bauer uit. Hij deed iets gelijkaardig maar dan met een tekst over Nederland. Ik heb zijn tekst dan maar wat vervlaamst, want ik ben tenslotte fier op ons mooie Vlaanderen."

'Ave Maria" klinkt prachtig op de cd. Is dat je favoriet ?

Udo : "Dankjewel. Nee, Het Kerstlied is eigenlijk mijn favoriet, omdat dit het mooiste kerstlied ooit is. Ik heb me gehouden aan de klassieke insteek en het bestaande arrangement. Met echte strijkers klinkt dat magistraal. Wanneer een nummer te schoon is, mag je er niet veel aan veranderen. "

'Wat als je God zag', zing je. Hoe is dat tot stand gekomen?

Udo : "Dat is de bonustracks en mijn vorige single. Het kwam uit tussen twee albums. Ik schreef het op mijn verjaardag, samen met de Eva-Jane Smeenk (de vriendin van Kris Wauters) en met producer Filip Martens. Die was een tijdje nonactief in de muziek, omdat hij twee keer zijn vrouw heeft gesteund in haar strijd tegen kanker. We dronken eerst koffie en aten taart. We praatten uren over de vrouw van Filip en vooral over haar strijd. Het was de eerste keer dat hij weer muziek maakte. Ik was er zo van aangedaan. Het idee kwam toen om een snelle wals te maken waarin zijn liefde voor haar bezongen wordt. En wanneer een gemis zo groot wordt dat je als weldenkend mens al eens durft twijfelen aan het bestaan van een God. Ook al ben je niet gelovig, maar wat als er dan toch een God is ? Het is een ode aan Filip en zijn echtgenote. Het paste perfect op dit album."

Ben je tevreden met het eindresultaat ?

Udo : "Het kan altijd beter, een album maken is een moment opname. Maar ik ben nu heel tevreden van het eindresultaat. Moest ik binnen tien jaar opnieuw een kerstalbum maken, dan zal het waarschijnlijk heel anders zijn. Er staat nu al één song op waarvan ik vind dat ik het anders had kunnen doen. Maar goed, op een bepaald moment moet het album klaar zijn en geperst worden... Ik ga op mijn kerstconcerten van telkens twee uur wat dingen uittesten. Volgend jaar wil ik graag een volle agenda met minstens tien kerstconcerten."

Waarom heb je dit jaar zo weinig kerstconcerten ?

Udo : "Omdat ik er niet echt veel mee bezig ben geweest. Kerstconcerten moet je best zo'n tien maanden op voorhand boeken en tien maanden geleden wist ik nog niet dat ik een kerstalbum ging opnemen. Nu zijn we bezig met contacten te leggen met organisatoren om volgend jaar een kerstconcert te boeken. Er staan al opties vast voor 2019."

Wat staat er allemaal in je agenda voor 2019

Udo : "Mijn volgende project is een theaterstuk, waarvoor ik de muziek schreef en op het podium musiceer om de acteerprestaties te ondersteunen. Het stuk heet La Musica II en gaat het gaat over twee mensen die elkaar op een avond terugzien in het hotel waar ze als koppel mooie momenten meemaakten, maar waar ze de dag erna allebei hun scheidingspapieren gaan tekenen. Ik componeerde de muziek, zing en speel piano, sta mee op het podium. Ik kijk er heel erg naar uit. Het is super mooi. Die twee acteurs zijn geweldig. Daarna begin ik terug te schrijven, voor mezelf en voor anderen. Ik probeer een evenwicht te zoeken tussen voor mezelf werken en voor anderen. Ik vind het fijn om te werken achter de schijnwerpers. Onlangs las ik een interview over Kevin De Bruyne en daarin stond wat hij het leukst vond : een doelpunt maken of een voorzet geven voor iemand. Hij zei dat hij het meest geniet van een beslissende pas te geven. Ik vond dat zo schoon. Ik doe dit beroep niet om bekend te worden, maar om goed te zijn. Ik voel dat dit iets voor mij is, schrijven voor andere artiesten."

(PADI)

Het album 'Kerst' ligt in de winkel. - Kerstconcert Udo : zaterdag 22 december om 19.30 uur in Aartrijke. Info : www.udo.be.

Het is niet de eerste keer dat Udo aandacht schenkt aan kerst. In de voorbije jaren deed hij al vaak kerstconcerten. "Ik doe dat al zes jaar. Ik heb dat altijd graag gedaan, omdat ik een grote fan ben van kerst. Dat is een periode waar mensen iets meer stilstaan in het leven en helaas doen we dat te weinig. Iedereen heeft een smartphone met applicaties. Er komen daar allerlei soorten nieuwsverhalen op. Kerst is een periode waarbij we meer praten met buren, familie, vrienden. We maken tijd. Wanneer ik dergelijke concerten geef, dan is er altijd een wisselwerking tussen het publiek en mijzelf. Ik krijg veel energie en ik geef er hen ook. De mensen staan open voor allerlei emotionele facetten. Kerst is niet enkel cadeautjes onder de boom, je denkt ook wel eens terug aan vroeger. Er komt wat nostalgie aan te pas. Ik ben graag een performer die mensen raakt."Hoe zijn die kerstconcerten ooit begonnen ?Udo "Mijn eerste tournee was er één met een grote bezetting van tien topmuzikanten, waaronder vijf strijkers en twee backings. De band bestond hoofdzakelijk uit classy vrouwen, wat op zich al uniek was. Fantastisch om te doen. Altijd volle kerken en zalen, heel fijn!"Wat vind je van de maand december?Udo : "De kerstperiode begint voor mij al altijd op 1 november, omdat ik dan naar de familie aan mijn vaders kant ga in Maasmechelen. Dat is een typisch moment waarbij je aan tafel zit met je familie die je veel te weinig ziet. Er volgen dan gesprekken over hoe het leven verloopt en ik luister ook naar hun verhalen. Dat moment voelt voor mij precies al aan als kerst, want je zit samen aan tafel."Sta je op het podium met kerstavond of Kerstdag?Udo : "Neen, met Kerstdag en op kerstavond ben ik bij mijn familie. Op kerstavond ga ik wel promo maken voor mijn nieuw album en mijn partner Leen voor haar boek. We moeten onze producten aan de man brengen hé!"In de persnota las ik : 'Rond kerst worden wel eens meningsverschillen bijgelegd en strijdbijlen begraven. Moest jij al rond die periode meningsverschillen bijleggen' ?Udo : "Ik heb met niemand echt problemen. De persnota stond ook in het teken van mijn nieuwe single Hier Niet Ver Vandaan. Het gaat over kerst, want dan heb je de tijd om echt diep te praten. De mensen praten met elkaar, dat brengt hen dichter."Ieder jaar zeggen we vrede voor iedereen aan elkaar, maar het is toch wel triestig dat er in 2018 nog maar weinig vrede te bespeuren valt.Udo : " Als je stil staat en terug denkt aan de jaren ervoor, dan is oorlog al altijd aanwezig geweest. Nu hebben we een telefoon. Zelfs als er ambras is geweest in Amerika dan weten wij het direct via onze telefoon. Alles zit in onze broekzak, alles is zo dichtbij."Vind jij het nog nodig dat wij kerst vieren, wanneer de wapens in andere landen blijven vuren en als de mensen elkaar blijven pesten.Udo : "Of het nu verpakt is in kerst of in nieuwjaar, ik denk dat elk moment waarop we meer oog voor elkaar hebben goed is. Sowieso zal er altijd wel ergens oorlog zijn. Nogmaals, door onze telefoons zijn we constant geconcerteerd met heel de wereld en met alle oorlogen. We mogen dat niet uit het oog verliezen, maar we moeten elkaar wel graag zien."Ben je negatief ingesteld ?Udo : "Ik kan minder tegen negatief nieuws. We krijgen zoveel slecht nieuws te verwerken. Op een bepaald ogenblik zijn we het gewoon. Laat ons Trump nemen, hoeveel keer kwam hij al niet slecht in het nieuws? Zo vaak verschieten we er niet meer van. Hoeveel keer reageerde hij niet negatief op de pers? We moeten de alertheid behouden, daarvoor moeten we wel opletten maar er mag meer Kerst zijn, echt waar. We moeten meer durven onze telefoon uitschakelen en dichter bij elkaar zijn. We moeten meer vragen aan elkaar hoe het met je gaat. Iedereen is bezig met werk, carrière en met zijn leven. We kunnen er niks aan doen. We verliezen sommigen uit het oog. Met kerst kunnen we dat stoppen, dan maken we tijd voor iedereen."Je brengt een nieuw album uit met kerstsongs, hoeveel nieuw materiaal staat erop?Udo : "Er staan vijf nieuwe liedjes op. Er staan ook drie liedjes op die voordien nog nooit werden vertaald naar het Nederlands."Waarom dacht je opeens aan een kerstalbum?Udo : "Door mijn platenfirma Universal Music. Zij wilden een kwalitatief Nederlandstalig kerstalbum uitbrengen en ze dachten meteen aan mij. Ik heb niet getwijfeld."Ik keek vooral uit naar het lied 'Kerstmis In De Haan aan Zee'. Hoe kwam die song tot stand ? Autobiografisch, in West-Vlaanderen?Udo(lacht) : "Tijdens het maken van het album wilde ik niet enkel vrolijke kerstliedjes opnemen. Ik wilde bijvoorbeeld een melancholische song zoals Het Dorp van Wim Sonneveld, dat is dan Met Kerstmis Kom Ik Hier Graag Terug geworden. Kerstmis In De Haan aan Zee gaat dan weer over het terugkijken op een relatie die voorbij is en dan nog wel op het besneeuwde strand, waar ze ooit begon. Op de demo had ik er ook zeemeeuwen opgezet omdat ik dat wel romantisch vond, maar de beestjes sneuvelden in de definitieve versie. Weet je, verschillende mensen zijn ook alleen met kerst. Er zijn ook mensen die iemand zijn verloren. Ik vind dat zo'n liedjes vol gevoelens ook erbij mogen zitten. Ik vond het fijn om een song te schrijven, waarvan je een beeld hebt van de zee, het strand, de sneeuw en een man die er terugdenkt aan de mooie tijd die hij er met iemand had. Ik ben geen West-Vlaming maar ik vind het wel leuk om West-Vlaanderen te betrekken in mijn songs. Toen kwam ik uit bij De Haan, ik heb echt op de kaart gezocht om een passende badplaats te vinden."'Kerstmis in ons Mooie Vlaand'renland' is een gekende melodie. Was het een moeilijke opdracht om daarop een tekst te plakken?Udo : "Neen. Sommige nummers zijn in heel de wereld gekend. Meestal moet je dan bestaande teksten gebruiken, die door de auteurs eerder waren goedgekeurd. Voor Kerstmis in ons Mooie Vlaand'renland kwam ik bij Frans Bauer uit. Hij deed iets gelijkaardig maar dan met een tekst over Nederland. Ik heb zijn tekst dan maar wat vervlaamst, want ik ben tenslotte fier op ons mooie Vlaanderen."'Ave Maria" klinkt prachtig op de cd. Is dat je favoriet ? Udo : "Dankjewel. Nee, Het Kerstlied is eigenlijk mijn favoriet, omdat dit het mooiste kerstlied ooit is. Ik heb me gehouden aan de klassieke insteek en het bestaande arrangement. Met echte strijkers klinkt dat magistraal. Wanneer een nummer te schoon is, mag je er niet veel aan veranderen. "'Wat als je God zag', zing je. Hoe is dat tot stand gekomen?Udo : "Dat is de bonustracks en mijn vorige single. Het kwam uit tussen twee albums. Ik schreef het op mijn verjaardag, samen met de Eva-Jane Smeenk (de vriendin van Kris Wauters) en met producer Filip Martens. Die was een tijdje nonactief in de muziek, omdat hij twee keer zijn vrouw heeft gesteund in haar strijd tegen kanker. We dronken eerst koffie en aten taart. We praatten uren over de vrouw van Filip en vooral over haar strijd. Het was de eerste keer dat hij weer muziek maakte. Ik was er zo van aangedaan. Het idee kwam toen om een snelle wals te maken waarin zijn liefde voor haar bezongen wordt. En wanneer een gemis zo groot wordt dat je als weldenkend mens al eens durft twijfelen aan het bestaan van een God. Ook al ben je niet gelovig, maar wat als er dan toch een God is ? Het is een ode aan Filip en zijn echtgenote. Het paste perfect op dit album."Ben je tevreden met het eindresultaat ? Udo : "Het kan altijd beter, een album maken is een moment opname. Maar ik ben nu heel tevreden van het eindresultaat. Moest ik binnen tien jaar opnieuw een kerstalbum maken, dan zal het waarschijnlijk heel anders zijn. Er staat nu al één song op waarvan ik vind dat ik het anders had kunnen doen. Maar goed, op een bepaald moment moet het album klaar zijn en geperst worden... Ik ga op mijn kerstconcerten van telkens twee uur wat dingen uittesten. Volgend jaar wil ik graag een volle agenda met minstens tien kerstconcerten."Waarom heb je dit jaar zo weinig kerstconcerten ?Udo : "Omdat ik er niet echt veel mee bezig ben geweest. Kerstconcerten moet je best zo'n tien maanden op voorhand boeken en tien maanden geleden wist ik nog niet dat ik een kerstalbum ging opnemen. Nu zijn we bezig met contacten te leggen met organisatoren om volgend jaar een kerstconcert te boeken. Er staan al opties vast voor 2019."Wat staat er allemaal in je agenda voor 2019Udo : "Mijn volgende project is een theaterstuk, waarvoor ik de muziek schreef en op het podium musiceer om de acteerprestaties te ondersteunen. Het stuk heet La Musica II en gaat het gaat over twee mensen die elkaar op een avond terugzien in het hotel waar ze als koppel mooie momenten meemaakten, maar waar ze de dag erna allebei hun scheidingspapieren gaan tekenen. Ik componeerde de muziek, zing en speel piano, sta mee op het podium. Ik kijk er heel erg naar uit. Het is super mooi. Die twee acteurs zijn geweldig. Daarna begin ik terug te schrijven, voor mezelf en voor anderen. Ik probeer een evenwicht te zoeken tussen voor mezelf werken en voor anderen. Ik vind het fijn om te werken achter de schijnwerpers. Onlangs las ik een interview over Kevin De Bruyne en daarin stond wat hij het leukst vond : een doelpunt maken of een voorzet geven voor iemand. Hij zei dat hij het meest geniet van een beslissende pas te geven. Ik vond dat zo schoon. Ik doe dit beroep niet om bekend te worden, maar om goed te zijn. Ik voel dat dit iets voor mij is, schrijven voor andere artiesten." (PADI)