Trombonist redt meerdere minuten show Gloria Gaynor tijdens defect in Kursaal Oostende

De trombonist redde meerdere minuten de show, toen die door een technisch defect stil lag. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Ruim 1.200 mensen woonden in Kursaal Oostende de show bij van de internationale artieste Gloria Gaynor, die met haar gevolg van veertien personen vanuit Amerika was afgezakt naar België om haar show Testimony voor te stellen.

De show begon met slechts vier minuten vertraging en vanaf het eerste moment was er al ambiance in de zaal. De intro was super, Gloria was sterk én het applaus volgde spontaan. In het derde nummer ging het echter mis. Plots hoorden we haar stem nog maar heel weinig weerklinken. De internationale zangeres en ook de techniekers hadden niets door, terwijl links en rechts in de zaal mensen begonnen tegen elkaar te praten. Toen Gloria Gaynor aan een vierde lied begon, steeg het protest in de zaal. Enkele mensen – dichtbij de tafel van de techniekers – stonden recht en deden teken dat zoiets niet kon. Een mevrouw stapte naar het podium en deed ook teken dat ze er niets van verstonden. Maar Gloria Gaynor bleef maar zingen, omdat ze niet wist wat er gaande was. In haar oortjes hoorde ze immers wél de muziek. De organisatoren Willy en Sofie van Concertevents bemerkten ook dat dit niet klopte. Sofie trok naar de techniekers. Er volgde wat overleg en om 20.53 werd de show stilgelegd. Gloria Gaynor en haar muzikanten verdwenen in de coulissen. Het publiek wist niet wat er nu ging gebeuren.

Trombonist redt meerdere minuten show Gloria Gaynor tijdens defect in Kursaal Oostende

Om 21.03 kwam de trombonist van Gloria op het podium. Hij begon een nummer te spelen, toonde op welke manieren je met een trombone kan omgaan en dat viel in de smaak van de mensen. Er werd luid geapplaudisseerd. Toen de trombonist vertrok, bleef iedereen verder neerzitten. Rond 21.13 begon het publiek dan maar zelf te zingen van We gaan nog niet naar huis. Eén iemand startte, waarna de volledige zaal meezong, kwestie van toch iets te laten horen. Daarna kwam de trombonist nog eens terug. Twee minuten later kwam promotor Kurt Frederickx op het podium. Hij wilde iets zeggen door de microfoon, maar er kwam niets uit. Uiteindelijk deed hij zijn best om te zeggen: er volgt nu een korte pauze. De meeste mensen vertrokken, richting bar om iets te drinken.

Gloria Gaynor op het podium van Kursaal Oostende.
Gloria Gaynor op het podium van Kursaal Oostende.© FODI

Het was 21.26 uur toen Gloria Gaynor terug op het podium verscheen en verder deed met haar show. De helft van de zaal zat nog in de bar. De mensen hoorden de muziek en kwamen terug. Het duurde nog meerdere minuten vooraleer alle mensen terug binnen waren. Menig bezoeker bracht zelfs de drank mee in de zaal. Normaal is dat verboden, maar nu was dat wel een geval van overmacht want het signaal dat de show terug begon, kon niet worden gegeven omdat de intercom niet werkte. Gloria Gaynor zong: Never Can Say Goodbye. Vanaf dat moment deed het publiek al direct terug mee. Na dit liedje zei ze: Bedankt voor jullie geduld, maar we gaan er ons niet laten door kennen. We maken er een feest van. Gloria Gaynor hield woord. Het werd een formidabel muzikaal feest. De 69-jarige zangeres deed wat ze had beloofd. Het publiek verwennen met sterke songs, een professionele band én ook heel goede backings. Tijdens dit gedeelte zong ze ook enkele liedjes uit haar nieuwe album Testimony, waarna ook haar échte wereldhits weerklonken, waaronder I Will Survive. Het publiek zat dan al lang niet meer neer. Iedereen stond recht, iedereen vierde feest, iedereen was ontzettend gelukkig dat de zangeres verder deed met haar show.

Wat was nu de oorzaak van het technisch defect? Blijkbaar lag het aan de transformator en daardoor viel de intercom ook uit. De zangeres en de techniekers hadden niet door dat er iets fout liep, want ze hoorden nog alles zelf. Het duurde ruim een half uur vooraleer men niet enkel de oorzaak vond, maar ook de juiste man had gecontacteerd om het te herstellen. De hoofdtechnieker van Kursaal Oostende werd immers opgetrommeld, omdat de techniekers ter plaatse alles hadden nagecheckt en hadden bemerkt dat de aansluitingen wel degelijk correct waren. Gelukkig was de hoofdtechnieker niet ver weg. Op dat moment bleef wereldartieste Gloria Gaynor backstage heel rustig. Echt klasse! Heel wat van die internationale sterren zouden zoiets niet kunnen verdragen en zouden misschien al met hun entourage zijn vertrokken.

Na de show bleef Gloria Gaynor backstage nog kort napraten. Sofie van Concertevens werd bejubeld door haar manager als goede promotor. Dat deed haar enorm veel deugd, na zo’n stressvolle avond. Daarna vertrok de voltallige groep naar een hotel in Brussel. Deze avond is Gloria Gaynor al te zien in Paradiso in Amsterdam. Daarna geeft ze ook nog een optreden in Italië, waarna de voltallige groep terug vertrekt naar Amerika.

We besluiten: Gloria Gaynor is een wereldartieste zonder sterallures, met een joviaal management en klasse muzikanten!

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier