Peter Bulckaen, Ivan Pecnik, Michiel De Meyer, Nordin De Moor, Goele De Raedt, Line Ellegiers en Dorian Liveyns worden geflankeerd door 23 acteurs en 85 figuranten die qua acteerprestaties niet moeten onderdoen voor hun professionele collega's. Tijdens de open repetitie kon de pers scène 1 zien en kregen ze vooraf een stand van zaken en een mooi pakket aan weetjes over dit spektakel te horen. De VIP arrangementen waren begin juli uitverkocht. En ook de gewone ticketverkoop vaart op kruissnelheid. Om tegemoet te komen aan de vraag naar tickets werd zelfs een extra voorstelling ingelegd op woensdag 28 augustus. Dat de boot zinkt, staat vast. Maar hoe dat zal gebeuren, houden ze geheim tot op de voorstelling. En daar is het publiek duidelijk benieuwd naar.

Naast de cast doen er ook nog 85 figuranten mee. © (Foto FODI)

Regisseur Tijl Dauwe licht de stand van zaken toe : Een verhaal over de lage klasse die hogerop wil en de hoogste klasse die het onmogelijke verlangt. Toch nog even benadrukken dat je de musical niet mag verwarren met de film. Dus geen Jack, Rose of Celine Dion aan het Donkmeer, maar wel de award winning topmusical die meer dan 800 voorstellingen liep op Broadway en nu voor het eerst in Vlaanderen in openlucht te zien is. Waar de film focust op de romance tussen twee passagiers vertelt de musical het dramatische verhaal van het legendarische schip.

Festivaria - pionier in grootse openluchtspektakels in Vlaanderen - overtreft met deze musical zichzelf op vele vlakken. Om te beginnen met een ingenieus decorconcept. Op de openluchtscène bouwde het technisch team onder leiding van Steven Lateir de voorbije maanden haar grootste decor ooit. Maar liefst 80 meter breed en 18 meter hoog, voorzien van de nodige technieken om adembenemende effecten te bekomen. Decorontwerper Marnik Baert laat het legendarische epos afspelen tussen de blauwdrukken van de plannen van het schip. De diverse locaties zijn uitsnijdingen in een boek, uitgelicht alsof we als toeschouwer in de geest van ontwerper Andrews de Titanic kunnen aanschouwen. Verschillende onderdelen van de blauwdrukken gaan open waardoor we kunnen inzoomen op diverse locaties van het schip.

Ook voor het kostuumdepartement van Inge Coleman en Annick Ringoot is Titanic een loodzware productie. Maar liefst 350 kostuums zullen backstage in de rekken prijken. Omdat de kledij uit deze tijdsperiode in België moeilijk te vinden is, huurt Festivaria een groot aantal kostuums van Barrandov Film Studio uit Tsjechië. Ook het naaiteam van Festivaria heeft de voorbije maanden niet stilgezeten : talloze kostuums werden op maat gezet of zelf gemaakt voor de 115 spelers. De ploeg van de rekwisieten legt momenteel de laatste hand aan de accessoires. Een ellenlange lijst aan voorwerpen werd bij elkaar gezocht of in elkaar geknutseld. Zo vind je backstage massa's reiskoffers en valiezen, 100 wijnglazen, 30 champagneglazen, 30 cognacglazen, kilo's kreeft... en uiteraard ook 50 reddingsdekens en 50 reddingsvesten. Ook de opbouw van klank en licht staat deze week op het programma. Het lichtontwerp van Jaak van de Velde en het klankontwerp van Noizboyz maken de show helemaal af.

Van 23 augustus tot 7 september aan het Donkmeer in Berlare. Info en tickets : www.festivaria.eu.