Stef Poelmans en Donaat Deriemaeker brengen ‘Vlaanderen Zingt’ naar Ment TV

'Vlaanderen Zingt' op Ment TV met Stef Poelmans (links) en Donaat Deriemaeker. © Vlaanderen Zingt
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

‘Vlaanderen Zingt’ laat het publiek jaar na jaar meezingen met bekende en grotendeels Nederlandstalige hits. Ze doen dat op tal van pleinen over heel Vlaanderen. Dit jaar lukt dat wellicht niet, maar er is wel goed nieuws. Vanaf vrijdag 19 juni kan je om 21 uur ‘Vlaanderen Zingt’ met Stef Poelmans en Donaat Deriemaeker wel zien op Ment TV.

Vorig jaar werd in 50 steden en gemeenten een meezingevenement met ‘Vlaanderen Zingt’ georganiseerd. Iedereen die komt meezingen, krijgt ter plaatse een gratis krantje van Het Laatste Nieuws met de liedjesteksten. Locaties als Sint-Baafs tijdens de Gentse Feesten, de Oude Markt in Leuven en de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen zijn legendarisch geworden. In Antwerpen zingen bij mooi weer zo’n 20.000 mensen mee. Dit jaar is de kans groot dat de festiviteiten niet (allemaal) kunnen plaatsvinden. Veel zal afhangen van de volgende beslissingen van de Veiligheidsraad. De vinger blijft aan de pols, maar er wordt niet afgewacht.

Ment TV is jaar na jaar – samen met Radio 2 en Het Laatste Nieuws – mediapartner van de organisatie en produceert nu een TV-editie samen met de organisatie. Geen Vlaanderen Zingt : ‘Da ka nie !’ Marc Dhollander van ‘Vlaanderen Zingt’ en Marc Hallez van Ment TV pakten alvast de koe bij de horens. Marc Dhollander : “Een hele zomer zonder ‘Vlaanderen Zingt’ is ondenkbaar. Ik merkte dat het niet alleen voor mezelf maar ook voor vele organisatoren en vooral voor ons talrijke publiek een onverdraagbare gedachte was. En dat was ook voor Ment zo. Al zoveel jaar verenigen we mensen in de muziek. We waren het er na één korte telefoon over eens dat een TV-editie voor de hand lag.”

Marc Hallez : ‘In onze nieuwe studio in Gent hebben we meer dan de ruimte om op een veilige manier Vlaanderen te laten zingen. We bouwden ook het concept rekening houdend met de persoonsafstand van anderhalve meter. Dat betekent dat een presentator en twee gasten aan het programma deelnemen. De 16 grote tv-schermen in de studio zijn ideaal voor het projecteren van tekstflarden en een mooie ‘Vlaanderen Zingt’ grafische vormgeving. We zijn meteen in actie geschoten om de software die het programma en de schermen aanstuurt te ontwikkelen. Zo kunnen we ook veilig, met één technicus in de eindregie, produceren. De Vlaamse overheid steunde ons innovatiedossier en de innovatie die we ontwikkelden, samen met bedrijven in ons land, Canada, Nederland en Frankrijk komt al meteen van pas. Het was zonder niet mogelijk, rekening houdend met de nood aan veilig produceren in deze corona-tijden.’

Centraal aan de meezingdesk bij Ment TV zitten twee generaties presentatoren, die ook bekend zijn van de live-edities van ‘Vlaanderen Zingt’. Stef Poelmans kennen we niet enkel als acteur maar ook als presentator bij kinderzender Nickelodeon. Donaat uiteraard van al z’n VRT-programma’s in het verleden. Voor Donaat, nu in het dagelijkse leven drukker, is het een toffe tv-terugkeer. Ze komen een zomer lang elke vrijdagavond in prime time op het scherm. Per aflevering hebben de twee presentatoren één ‘meezinger’, een bekende gast uit de wereld van de Vlaamse muziek en televisie. Om beurten geven de drie een tekstflard uit een bekende Nederlandstalige hit. Het is aan de anderen (en aan de kijker) om te raden om welk nummer het gaat en het nadien mee te zingen of .. o ja het mag, mee te brullen. En zowel de kijkers als de drie in de studio kunnen ook actief meeraden welk nummer er achterstevoren gedraaid wordt. Stef Poelmans gaat per aflevering ook naar een Vlaamse gemeente waar ‘Vlaanderen Zingt’ ooit al eens langskwam om passanten te testen op hun kennis van de Nederlandstalige muziek. (PADI)

De eerste TV-aflevering van Vlaanderen Zingt is er op vrijdag 19 juni om 21 uur bij Ment TV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier