Sasha & Davy over Radio: “We zijn vereerd dat we genomineerd zijn voor Beste groep bij Zomerhit”

De nieuwe cd-hoes. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Radio heet de nieuwste cd van Sasha & Davy. Het is een compleet nieuw album geworden, met liedjes die werden geschreven door onder andere Romeo Davy Gilles. Het nummer Radio is al een dikke hit op de radio, want dit nummer wordt vaak gedraaid op diverse radiostations. Sasha & Davy zijn genomineerd in een categorie Beste groep van Zomerhit 2019. Helaas niet voor Zomerhit 2019 zelf en dat vindt componist en zanger Davy Gilles wel een beetje spijtig.

Hoe belangrijk is die nieuwe cd ‘Radio’ voor jullie?

Sasha: “Heel belangrijk. Davy deed dat heel goed. Ik vind het belangrijk, omdat het een album is geworden met eigen nummers, geschreven door Davy, samen met Cliff Vrancken en Steven Hellemans. Er staat geen enkele cover op. Dat maakt het extra spannend. Hoe het publiek dat opneemt ? Goed moet ik zeggen, we zijn dus heel blij.”

Je hebt het daarnet aangehaald, het zijn allemaal originele nummers. Waarom opteerde je daarvoor? Covers verkopen toch beter?

Sasha: “Dat is inderdaad een grote gok. Ons vorig album met covers deed het heel goed bij het publiek. Maar Davy begint zo goed te schrijven. Hij schreef al een paar nummers voor onze vorige albums. Ik moedigde hem aan om ze nu allemaal te schrijven. Hij kan dat, we hebben onze covers niet nodig en dat maakt het ook allemaal specialer.”

Is het soms niet frustrerend dat covers beter scoren ?

Sasha : “Ja en neen. Ik snap het ergens wel, want het zijn bekende melodieën en daar kan iedereen direct op meezingen en meedansen. Bij onze optredens maken we steeds een mooie mix van eigen nummers en covers. Met de liedjes uit ons concept album In The Jukebox zorgen we voor een perfecte afwisseling. Als muzikant is het natuurlijk niet zo leuk dat je eigen nummer minder aanslaat dan een cover nummer. Maar op dit moment mogen we niet klagen, want onze single Radio doet het nog altijd goed op de radio. We staan al veertien weken in de Ultratop, dat is super. Het publiek zingt en danst Radio volop mee en daar zijn we uiteraard heel blij mee.”

Samen met de kids trekken Sasha en Davy wel eens naar Frankrijk, waar haar ouders wonen. Tijdens de trip deed Davy inspiratie op voor de succesvolle single Radio.
Samen met de kids trekken Sasha en Davy wel eens naar Frankrijk, waar haar ouders wonen. Tijdens de trip deed Davy inspiratie op voor de succesvolle single Radio.© FODI

Vind je dat door de succesvolle single ‘Radio’ het album al geslaagd is ?

Sasha : “Onze vorige singles deden het ook heel goed. Radio is een liedje dat al lang klaar lag. Maar Radio is tot nu toe het bekendste nummer van het album.”

Waarom moet er in die tekst een beetje Frans in gesproken worden ?

Sasha (lacht) : “Dat moet je aan de tekstschrijver vragen. Onze inspiratie kwam er omdat we regelmatig naar Frankrijk rijden, mijn ouders wonen daar. We gaan met de wagen en dan staat de Franse radio op. We zingen dan veel mee en zo kwam de inspiratie. Wij vinden het wel goed gelukt, met die Franse termen erin verwerkt.”

Is dat nummer ook tot stand gekomen in de wagen toen jullie naar Frankrijk reden ?

Sasha : “Ik denk van niet. Soms heeft Davy op de gekste momenten inspiratie en dan zingt hij dat in op zijn gsm. Maar het idee erachter kwam zeker door onze reizen naar Frankrijk.”

Davy : “Wij gaan inderdaad veel met de wagen naar Frankrijk en daar is mijn inspiratie wel van gekomen. Met de kinderen op de achterbank en we zingen vaak mee met liedjes. Het is ook een refrein dat heel leuk meezingbaar is en een toffe melodie. Het is een vrolijk en zomers lied geworden.”

Helaas werd ‘Radio’ niet genomineerd voor de enige échte Zomerhit 2019.Ontgoocheld ?

Davy : “We eindigden blijkbaar nèt niet bij de tien finalisten, al hadden we er wel op gehoopt. Heel wat mensen spreken ons aan dat Radio een écht zomerliedje is. Iedereen zingt het mee. Ik geef eerlijk toe dat ik daar wel een beetje teleurgesteld in ben. Maar dat is muziek hé.”

Sasha : “Het is ónze zomerhit ! Ik ben wel vereerd dat Davy en ik genomineerd zijn voor Beste groep. Dat is een erkenning voor ons harde werk dat we in ‘t verleden al hebben geleverd.”

Waar maakte je al die mooie liedjes ? In bed, aan het bureau, in bad … ?

Davy : “Ik krijg overal inspiratie. In bed, in de auto, terwijl ik een film aan het bekijken ben, aan m’n bureau… Op de gekste plekken. Maar in Frankrijk heb ik wel de meeste inspiratie omdat ik daar rustig zit. Onder de boom op mijn gitaar een beetje tokkelen.”

Wil je met Sasha & Davy even populair komen als met de Romeo’s ? Want jullie blijven maar stijgen.

Davy : “Het is leuk om naast De Romeo’s ook met mijn vrouw te kunnen optreden. Het is toch anders, het is mét mijn vrouw en ik deel niet het bed met de andere twee romeo’s (lacht). Samen met je vrouw dat mogen meemaken is toch fantastisch, kijk maar naar Nicole en Hugo. Bij wijze van spreken tot de dood ons scheidt, samen muziek maken. Dat is een droom.”

Sasha en Davy aan onze kust.
Sasha en Davy aan onze kust.© FODI

Hoe moeilijk is dat om alles te combineren ?

Davy : “Eigenlijk valt dat goed mee. Als er een vraag komt voor De Romeo’s weet ik dat niets meer aangenomen kan worden voor Sasha en Davy en omgekeerd. De Romeo’s houden eveneens rekening met onze andere agenda. Dat werkt perfect. Meestal moet ik wel zeggen dat Sasha en Davy vaak in de vooravond worden geboekt, terwijl De Romeo’s vaak als afsluiter staan geprogrammeerd. Dat valt goed te combineren.”

Gaan jullie misschien volgend jaar naar het Eursongfestival, want Davy schrijft mooie nummers ?

Sasha (lacht) : “Dat lijkt mij helemaal super, waarom niet en Nederland is dichtbij.”

Davy : “Ik zou niet te lang twijfelen want het klopt dat Sasha een Hollandse is.”

Sasha : “We zouden sowieso alle stemmen van Holland met ons mee hebben, haha !”

Naast ‘Radio’, wat is het tweede sterkste nummer van het album ?

Davy : “Dat is moeilijk, want ik vind dat ze allemaal wel iets speciaals hebben. Ik heb ze allemaal zelf gemaakt en dat voelt ook specialer aan. Je bent er meer mee verbonden. Ik vind Meer dan ooit een mooie liefdesballade, De mooiste dag is dan weer een blij en vrolijk liedje dat overal kan gespeeld worden op alle huwelijken. Dans is een beetje rock-‘n-roll.”

Sasha : “Davy, je vergeet altijd de eerste twee singles van het album. Zonde van de tijd en Blijf geloven zijn toch ook twee toppertjes. Maar Mijn kleine wonder blijft voor mij een toppertje. We hebben het geschreven voor al onze kinderen, klein en groot. Het is een heel mooi en puur lied. Heel eerlijk en kwetsbaar.”

Welke grote dromen hebben jullie nog als echtpaar en muzikaal duo ?

Davy : “We willen sowieso ooit wel eens de Zomerhit winnen (lacht). Dat was wel een kleine droom. Ook omdat we voelden dat met Radio het kon lukken. Iedereen zong het mee, en Radio 2 was ons gunstig gezind. Dus ik dacht : het zit erin, dus we dromen van een nieuwe zomerhit . Laat ons daarvoor gaan (lacht).”

(PADI)

De cd ‘Radio’ van Sasha & Davy is zowel digitaal als in de platenzaak te verkrijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier