Omroeporganisatie VBRO transformeert deze middag naar BNL

Lissa Lewis presenteert op BNL het zondagnamiddag-programma. © PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Het moet de West-Vlaamse ondernemer en radioicoon Frederik Thomas een bijzonder gevoel bezorgen… want vanmiddag om 12 uur starten de officiële uitzendingen van de BNL. Thomas kreeg met zijn omroeporganisatie VBRO van de Vlaamse regering de licentie om netwerkradio over heel Vlaanderen te gaan maken. Vandaag Paasmaandag 13 april om 12 uur is het zo ver. Dit zal gebeuren via de 17 frequenties waarop VBRO te horen was tot vandaag, via DAB+ en de TV-kanalen van Telenet en Orange. Het lokale VBRO heeft het geschopt tot nationale trots voor Belgische (B) en Nederlandse (NL) muziek. Vandaar de logische wijziging naar BNL.

Frederik Thomas vanochtend aan de telefoon : “BNL wil een warm, dynamisch platform zijn dat exclusief focust op Belgisch en Nederlandstalig werk. Met presentatoren die hun nationale sporen verdienden, waaronder bekende namen uit televisie- en muziekland. BNL wil de interactie met de artistieke wereld en de luisteraars 200 % uitspelen. De omroeporganisatie wil van BNL een nichespeler maken welke een aanvulling is op het actuele radioaanbod in Vlaanderen, met veel respect voor het muzikaal erfgoed en… met alle aandacht voor de artistieke talententoekomst. Met veel respect ook voor alle grote spelers in de markt. We willen het kleine broertje worden in radioland met een specifiek format, muziek van eigen bodem.”

Een andere sterke persoonlijkheid uit Brugge zal de PR verzorgen, namelijk Stéphanie Meire : “We maken van BNL graag jouw radiozender die zich met een uniek muzikaal profiel profileert en mikt op de luisteraar die “muziek uit de Lage Landen” kan smaken. Een horizontale programmering door de week en speciale programma’s in het weekend moeten een band smeden met de luisteraar. Die horen vanaf vandaag vertrouwde radiostemmen aangevuld met talent uit de muziekwereld ,zoals o.a. Wim Leys, Lissa Lewis, Yves Segers, David Vandyck en Rudy Meyns. Musicalster Dieter Troubelyn maakt deel uit van de equipe en enkele tv-personaliteiten zoals Celia Bogaert en Ilse De Vis brengen vakkennis en charme in het presentatieteam. Vroeger hoorde je -ik ben trots op Nederlandstalig- wel dat blijft zo en ik doe er een schepje bovenop… ik ben trots om erbij te zijn.”

Stéphanie Meire.
Stéphanie Meire.

Radiostation VBRO (oorspronkelijk Vrije Brugse Radio Omroep) schakelt vanmiddag om 12 uur dus flink wat versnellingen hoger. Vandaag Paasmaandag 13 april krijgen Vlaanderen en Brussel een gloednieuwe popzender : BNL. Niet zomaar een radiostation, maar een bruisend en multimediaal platform voor Belgische muziek en Nederlandstalige producties. Ondersteund door een ijzersterk team met enkele populaire namen uit de muziek- en tv-wereld om de luisteraars doorheen de uitzendingen en muziekaanbod te loodsen.

De populaire club deejay “F.R.A.N.C.K.” neemt de zaterdagavond voor z’n rekening en ook de gekende radiostem Jo Van Belle zal regelmatig te horen zijn als één van de zenderstemmen. BNL wil dichtbij de artiesten en… de luisteraars staan. De radiozender heeft ook drie fantastische dames in huis gehaald. AVS presentatrice Celia Bogaert, Kanaal Z presentatrice Ilse De Vis en de talentvolle popzangeres Lissa Lewis. Wij konden haar op Paaszondag, zowaar ocharme in quarantaine, telefonisch bereiken voor een korte babbel.

Lissa dit is een “sprong in het duister” voor jou ?

Lissa : “Dit is absoluut een sprong in het duister voor mij. Het is de allereerste keer dat ik gevraagd wordt om een programma te maken op de radio. Het lijkt me erg leuk, vooral omdat ik er zeker van ben en ik dank nu al de hele ploeg van BNL, die me ontzettend warm onthaald heeft. Ook de luisteraars zullen beseffen dat dit nieuw is voor me. ik hoop maar dat ze me sommige kleine foutjes in het begin zullen vergeven. “

Heb je de Vlaamse artiesten altijd gevolgd of was je een soort van Britney Spears lovertje ?

Lissa : “Ik ben altijd een liefhebber geweest van Vlaamse artiesten. Waarschijnlijk komt dit ook omdat ik grootgebracht ben met Vlaamse muziek. Toen ik een jaar of 16 was, vonden mijn vrienden dat een beetje raar want van de buitenlandse popartiesten kende ik niet zoveel maar hey… ik heb zelf altijd achter mijn keuze gestaan voor Vlaamse popmuziek en dat werd en wordt nog steeds door mijn vrienden gerespecteerd. Daarom noem ik hun ook échte vrienden.”

Met je duetsingel met Rob de Nijs proefde je al even van B en NL. Zijn er muziekplannen richting NL ?

Lissa : “Misschien, wie weet ? Laten we stap voor stap gaan. Het gaat soms best snel in mijn carrière en als kleine ukkie kon ik alleen maar dromen in mijn bedje dat het ooit zou lukken als zangeres. Nu krijg ik ook de kans om me te ontplooien als BNL-presentatrice. Toch helemaal té gek ?”

Wat mogen we verwachten van je zondagnamiddag-programma ?

Lissa : “Het wordt een heel leuk programma, waarin de mensen een rebus moeten oplossen, een woord moeten raden. Ik geef de ene tip na de andere. Ze moeten dus goed luisteren, vragen oplossen of muziekfragmenten beluisteren waaruit ik een letter uit de titel van een plaat bezorg…. en uiteindelijk, met de opgegeven letters, vinden ze een antwoord, kunnen ze de Rebus vormen.”

Hoe hou je je bezig nu al je optredens geannuleerd of verplaatst werden of worden ?

Lissa : “Net zoals bij iedereen zijn ook mijn optredens allemaal geannuleerd. Dat is erg. Niet alleen voor ons, maar ook voor organisatoren. Maar het moet nu eenmaal, anders wordt deze situatie niet opgelost. Vele optredens zijn gelukkig verplaatst naar een latere datum, maar of die dan weer kunnen doorgaan zullen we moeten afwachten. Momenteel kan ik me nog redelijk goed bezighouden met allerlei zaken. Ik poets natuurlijk, ik maak muziek en ik denk heel veel na over het leven, want daar hebben we nu toch wel heel veel tijd voor.”

Wat mogen we van jou nog verwachten op releasevlak ?

Lissa : “Ik heb enkele nieuwe nummers opgenomen. Nu nog kiezen welke we uitbrengen als single. Alles ligt natuurlijk een beetje op z’n kop met deze corona-situatie, maar ik wil niet mekkeren. Hoeveel mensen zijn er vandaag niet veel slechter aan toe ? Laat ons in deze Paastijd ook eens even stilstaan bij al die mensen en in onze gedachten bij hen zijn.”

Welk is hét highlight uit je carrière momenteel ? De Zomerhit-troffee of MIA nominatie ?

Lissa : “De vraag om BNL-presentatrice te worden. (schaterlach van jewelste van Lissa) Nee nee, alle gekheid op een stokje. De MIA-nominatie was zeer leuk maar toen ik de trofee van Radio 2 in ontvangst mocht nemen als winnaar van ‘ de doorbraak ‘ was ik toch kei blij. Ik koester deze trofee, maar ook deze mooie herinnering.” (PADI)

Lissa Lewis zal elke zondagmiddag te horen zijn tussen 12 en 13 uur. BNL zal vanaf vandaag Paasmaandag 13 april om 12 uur te ontvangen zijn op de frequenties die nog in gebruik zijn door VBRO. Dit geldt voor zowel de 17 FM-frequenties als het DAB+ kanaal. BNL is ook online te beluisteren via de digitale televisie Telenet kanaal 944 en Orange 878. Vanaf vandaag 13 april heeft Vlaanderen er een nieuw nationaal radiostation bij : BNL ! Goed voor de Belgische muziek en de Belgische artiesten !

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier