Night Of The Proms: sterke presentator, wondermooi decor en prachtige muziek

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Het Antwerpse Sportpaleis én de provincie West-Vlaanderen. Die afstand, daar kan je wel eens diep voor zuchten. We werden alweer geconfronteerd met file en nog eens file, waardoor we de rit van normaal 1 uur en 15 minuten nu door al die file zagen verhogen naar 3 uur 15 minuten of twee uur langer dan gewoonlijk.

Is het nog wel de moeite om van het verre West-Vlaanderen af te zakken voor een show naar het Antwerpse Sportpaleis? West-Vlamingen moeten toch niet iedere keer één halve namiddag vrij vragen op hun werk om toch maar eens een show te kunnen bijwonen in het Antwerpse Sportpaleis of de Lotto Arena? De voorbije vier trips vanuit onze provincie West-Vlaanderen naar Antwerpen werden er telkens met file, file en nog eens file.

Veel konden we qua data niet kiezen rond Night Of The Proms (NOTP). Slechts twee avonden was NOTP maar te gast in het Antwerpse Sportpaleis. Slechts twee avonden – helaas niet langer – konden de handjes in de lucht gaan en kon het publiek zich uitleven. We moésten dan wel één van die twee dagen nemen om de artiesten tijdens NOTP 2018 aan het werk te zien. Uiteindelijk geraakten we er toch en konden we nog even op adem komen, maar lang duurde dat niet want de lichten in de zaal gingen uit én de show begon.

Night Of The Proms: sterke presentator, wondermooi decor en prachtige muziek

In ‘t begin van de show werden we al een eerste keer verrast door Gabor, die niet enkel goed op de fluit kan spelen maar ook het publiek ermee kan entertainen. Suzanne Vega bracht Tom’s Diner, Marlene On The Wall en My Name is Luka, waarna gitaarvirtuoos Petrit Ceku het publiek wist in te palmen. Het Antwerp Philharmonic Orchestra en het koor Fine Fleur deden hun uiterste best net als Al McKay, die Let’s Groove, September en Boogie Wonderland bracht. Gabor mocht opnieuw het publiek entertainen. Presentator Pieter Embrechts – die het als presentator schitterend deed – mocht ook één van zijn nummers brengen. Blijkbaar één van zijn langste liedjes, méér dan tien minuten en dat ging toch na een tijdje wat vervelen. Zo’n rustig nummer voor zoveel mensen. We kregen op dat moment zelfs een sms van iemand anders uit de zaal die schreef : “Night Of The Proms is nu precies NekkaNacht aan het worden”. Gelukkig kreeg John Miles terug vuur in ‘t Antwerpse Sportpaleis met Music, Wake Me Up én Jump, samen met Gabor. Onze landgenoot Milow mocht maar liefst vijf nummers brengen weliswaar eens bijgestaan door Petrit, Tom Vanstiphout, John Miles, Fine Fleur…

“Het is van 2009 geleden dat ik een eerste keer in het Antwerpse Sportpaleis optrad. Wat vliegt de tijd toch voorbij”, zegt Milow tegen het publiek. Zijn optreden was prachtig, inclusief vaak met vuurwerk als toetje. Maar de tien punten reiken we uit aan Seal, die de afspraken aan zijn laars lapte en regelmatig tussen het publiek ging staan om te zingen. En dat werd door het aanwezige publiek enorm gewaardeerd. Seal zong Luck Be A Lady, Knock On Wood, Kiss From A Rose, Killer en Crazy. Eens terug op het podium duurde het geen drie minuten of hij sprong er terug af en hij liep weer de zaal in. Alle artiesten sloten, samen met het koor en orkest, de avond af met Hey Jude.

Night Of The Proms: sterke presentator, wondermooi decor en prachtige muziek

We hadden onze twijfels over Pieter Embrechts als presentator die Kobe Ilsen verving. “Zie ik de lichtjes van het Sportpaleis“, zong Pieter Embrechts toen hij met zijn presentatie begon. En we moeten toegeven : hij deed dat de hele show voortreffelijk. Met wat humor, zelfs wat Spaans, wist hij het publiek te animeren. Pieter Embrechts mag dus volgend jaar vast en zeker voor ons terug NOTP presenteren. Leuk was ook de voorstelling van de Gentse app van de universiteit en vooral de manier waarop men dat item had uitgewerkt om het publiek te laten meezingen op o.a. Land of Hope and Glory, Hava Nagali, Kalinka, Crazy in Love, Pjanoo, Lola’s Theme, enz. Goed gevonden net zoals de mooie projectiebeelden. NOTP is misschien niet meer zo populair in ons land, maar wel nog in het buitenland. Het begon in 1985 met de eerste editie in België. Dit jaar wordt de 999ste show van Night of the Proms wereldwijd in Duitsland gevierd.Ochja, en of het de moeite was om zolang in de file te staan ? Zeker en vast, we hebben ons geamuseerd. De muziek was super, de sfeer was er, het decor prachtig. Op de terugweg – zonder file – spraken we zelfs al niet meer over de heel lange heenrit, maar babbelden we tegen ons gezelschap nog enkel over die mooie editie 2018. Op naar de nieuwe editie 2019 en dan ook de 1000ste show van NOTP!

(PADI – Foto’s gsm PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier