Musical 40-45 in Puurs

Rij je graag met de auto of niet ? Ben je een prille twintiger of heb je al de leeftijd van senior bereikt ? Wil je graag de Musical 40-45 van Studio 100 in het Pop-Up Theater in Puurs zien, maar heb je schrik van het verkeer ? Schrik om aan de Kennedytunnel dichtbij Antwerpen te moeten aanschuiven, zoals vier jaar geleden toen chauffeurs via Antwerpen voor de Musical 14-18 naar de Nekkerhal in Mechelen moesten rijden ? Reed je dan zelfs via Brussel, dan was er ook een probleem.

Nu hebben we goed nieuws voor al die West-Vlamingen die twijfelen om tickets aan te kopen omdat ze misschien met schrik zitten voor het verkeer. Wees gerust, kom je vanuit West-Vlaanderen dan heb je de Kennedytunnel zelfs niet nodig. De gps laat je afrijden in Sint-Niklaas en via de grote brug van Temse ben je enkele kilometers verder al in Puurs. Het Pop Up Theater is gelegen op een industriezone met een nieuwe parking die werd aangelegd. Je kan kiezen : te voet tot aan het gebouw stappen ofwel gebruik maken van een shuttledienst. Die was alvast voor handen tijdens de première en wellicht zal dat ook zo zijn tijdens de komende voorstellingen. En is er geen shuttle ter beschikking, dan moet je niet panikeren, want de afstand tussen de parking en het Pop Up Theater is helemaal niet ver.

Jonas Van Geel en Jelle Cleymans

In de Musical 14-18 zagen we - onze visie toch - meer oorlogsscènes. Er werd meer gevochten, maar toen speelde het verhaal zich vooral af tijdens de oorlog zelf. Nu is het een ander verhaal van twee broers die zo gelukkig zijn binnen het gezin, die de liefde ontdekken, die zo close zijn, maar de oorlog gooit roet in het eten. De hoofdrolspelers Louis Segers (Jonas Van Geel) en Staf Segers (Jelle Cleymans) raken tijdens het verhaal elkaar kwijt omdat Staf kiest voor de Duitse bezetting, terwijl later broer Louis bij het verzet gaat. Bij momenten is het wel even slikken, emotioneel, want wat de cast op scène zet pakt écht. Mensen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten, zullen kippenvel krijgen bij o.a. de scène rond de deportatie van Joden naar Duitsland.

Vorige zondag werd onder grote belangstelling de wereldpremière van deze musical gehouden. Door het unieke concept van twee hoofdcasts bestond deze wereldpremière dan ook uit twee voorstellingen : om 15 uur was er een voorstelling voor de groene cast, om 20 uur volgde een show met de blauwe cast. Meteen na beide voorstellingen werd duidelijk dat de hoge verwachtingen méér dan ingelost werden. De hoofdrolspelers Louis en Staf deden het voortreffelijk. De muziek van Will Tura en Steve Willaert bracht de mensen in vervoering. De cast zette tijdens beide voorstellingen een sterke prestatie neer.

Rijdende tribunes

Ook op technisch vlak werd het publiek meermaals verrast. Wat zagen wij daar allemaal rondrijden én rondvliegen op de scène : een motor met sidecar, een vrachtwagen, een vliegtuig, tot zelfs een... trein. Ongelofelijk, dat blijft ons alvast bij. De trein die maar vooruit én vooruit bolt, terwijl de rijdende tribunes met de bezoekers op open schuiven. Het aantal keren dat die rijdende tribunes in werking traden is niet bij te houden en is inderdaad ook iets unieks. Al vanaf 't begin beginnen de rijdende tribunes te draaien. Zit je dan bijvoorbeeld op tribune A en sta je bij de start van de voorstelling helemaal links, dan zit je even verder middenin het spektakel omdat de rijdende tribunes draaiden en zich geruisloos verplaatsten. Alle bezoekers werden dus op een unieke manier meegezogen in het verhaal dat je enkel kan beluisteren met een hoofdtelefoon aan.

Na afloop van beide voorstellingen waren alle aanwezigen het er roerend over eens dat zowel de cast als het artistieke en productionele team zich met onderscheiding van hun taak hebben gekweten. Tijdens beide voorstellingen werd een sterke prestatie neergezet die beloond werd met een minutenlange staande ovatie. Het premièrepubliek sloot deze voorstelling alvast meteen in zijn hart en het lijkt erop dat het Vlaamse publiek dat ook aan het doen is, want inmiddels zijn reeds meer dan 250.000 tickets de deur uit. Wegens de aanhoudende vraag naar tickets is de voorstelling opnieuw verlengd tot 24 maart 2019. (PADI)

Spektakel-musical 40-45, Studio 100 Pop-Up Theater, Schoonmandsveld 20 in Puurs. Verlengd tot 24 maart 2019. Tickets en info : www.40-45.live.

(Fotomap : Foto's PADI & Daniël)