Michael Lanzo uit Kachtem staat al 22 jaar op het podium. Zijn grote doorbraak na veel jaren van ups en downs kwam er in 2013 toen hij Belgium's Got Talent won. Voor Michael startte er een carrière op nationaal niveau en sindsdien bleef hij aan de top staan. Vijf jaar geleden scoorde hij met zijn debuutalbum Het nieuwe licht en de nummer één-single Vraag aan mij niet hoe.

Het duurde wel heel lang vooraleer er een nieuwe cd uitkwam ?

Michael : "Er zijn 1001 ideeën geweest om een opvolger te maken. Ik zat toen bij CNR. We gingen zelfs op een bepaald moment een musical-cd uitbrengen, maar dat deden we dan niet wegens een duur prijskaartje omdat alles symfonisch opgenomen moest worden. Na bijna vier jaar verliet ik in alle vriendschap CNR en startte ik bij VDM Produkties. Daar wilde ik vooral mijn eigen muziek brengen. De volkse muziek, echte ambiance. Ik ben blij dat VDM daar achter stond. VDM Produkties doet mijn management, boekingen en is mijn platenfirma."

De titel van je nieuw album is 'Geloof, hoop en liefde'. Vanwaar die titel ?

Michael : "Dat zijn drie zaken die voor mij al heel mijn leven heel belangrijk zijn. Ik heb een wisselend humeur. De ene dag sta ik op en ben ik super welgezind, de andere dag sta ik op en zie ik het niet zitten. Ik vind steun in mijn geloof. Ik zit niet iedere dag in de kerk, maar ik ga twee keren per week een kaarsje branden bij de Heilige Rita in Roeselare. Thuis staat er ook vaak een kaarsje te branden. Ik ga ook naar het kerkhof om even te praten tegen overleden familieleden en vrienden. Hoop : ik had het soms moeilijk, maar de hoop in betere tijden ben ik nooit verloren. De liefde : ik ben dankbaar dat ik veel mensen heb die mij graag zien en bijstaan in alles wat ik doe zowel privé als in de muziek."

Hoeveel liedjes staan er op het nieuwe album ? Eigen werk of covers ?

Michael : "Er staan covers op, maar zeker ook nieuwe liedjes die o.a. geschreven zijn door Sabien Tiels, Peter Keereman en zelfs Chris - mijn manager - schreef ook een nieuwe song en enkele teksten. Op dit nieuwe album vind je eveneens enkele mooie covers van nummers, die origineel zijn uitgebracht door o.a. Semino Rossi, Donna Hightower, Louis Guerra, enz. Ik vind het ook altijd leuk wanneer de mensen een bepaalde melodie herkennen en zich dan afvragen welke song dat weer was. Er staan in totaal vijftien liedjes op. Het zijn songs die ik uitzocht en dat is een groot verschil met het vorig album. Het zijn allemaal Nederlandstalige liedjes. Zanger Christoff schreef ook een tekst en daar ben ik heel trots op. Het is een liedje over mijn grootmoeder. Ik weet dat Christoff ook veel belang hecht aan het geloof. Hij is eveneens erg gelovig. Ik weet dus dat zijn woorden wel degelijk vanuit zijn hart komen. Toen ik de tekst kreeg, kon ik mij daar onmiddellijk in vinden. Het is geschreven, zoals ik het voel. Ik vond ook een prachtig Spaans liedje dat ik liet vertalen in 't Nederlands. Iedere keer als ik dat liedje hoor, wil ik op vakantie vertrekken. Natuurlijk staat Hoop in mijn hart erop, met dank aan CNR, mijn vorige platenmaatschappij. 't Is wel al vier jaar oud, maar dat liedje moest erop staan."

Sabien Tiels is een klassemadam als zangeres, die toch vooral het luisterlied brengt. Passen dergelijke nummers bij een zanger als Michael Lanzo, die toch wel vooral ambiance brengt ?

Michael : " Sabien is een super goeie componiste en tekstschrijfster. Zij maakte voor mij mijn recente single Weekend en schreef ook verschillende nieuwe teksten voor mijn album. Haar eigen werk is inderdaad heel anders dan wat ik breng."

In De Leest in Izegem kwam zanger Christoff als verrassing het eerste exemplaar van zijn nieuw album afgeven aan Michael., FODI
In De Leest in Izegem kwam zanger Christoff als verrassing het eerste exemplaar van zijn nieuw album afgeven aan Michael. © FODI

Zing je 'Weekend' op een bekende melodie ?

Michael : "Zoals ik al zei, is Weekend een nieuw nummer, in de stijl van Hoop in mijn hart. Een uptempo, swingend. De mensen kijken allemaal uit naar het weekend en worden er blij van wanneer ze dat liedje horen. Ik vind het een geslaagd nummer."

Welk nummer van de vijftien koester je ?

Michael : "Mama Leona, het liedje dat Christoff schreef over mijn grootmoeder. Een lied dat mij qua productie en tekst kippenvel bezorgd. Ik kan het wel zingen op het podium zonder dat ik emotioneel word. Met dit lied breng ik een ode aan mijn overleden grootmoeder die voor mij nog steeds heel veel betekend."

En wat klinkt er nog mooi op je nieuwe cd ?

Michael : '"Het nummer Als in een film. Het gaat over een liefde die al heel lang standhoudt. Als je ouder wordt, verandert de verliefdheid naar echte liefde, houden van, en dan krijg je als in een film een happy end. Daar kan ik mij privé ook in vinden in mijn eigen relatie met ups en downs. Ik ben na al die jaren nog altijd blij dat John naast mij staat. Dat hij mijn steun en toeverlaat is en blijft."

Je bent nog altijd beroepshalve zanger en ook cafébaas van muziekcafé Den Artiest in Meulebeke ?

Michael : "Ik ben inderdaad nog altijd cafébaas, maar door de voorbije drukke maanden heb ik wat afstand genomen en liet ik dat over aan mijn naasten. Ik moest immers bezig zijn met de cd, bezig met mijn concert, bezig met de optredens, bezig met mijn muzikale toekomst, enz. Ik moest aan de alarmbel trekken, want ik voelde aan dat ik aan het opbranden was. Ik ben blij dat mijn familie mijn taak als cafébaas overnam."

Je zit al jaren in de muzieksector. Wordt het inderdaad moeilijker én moeilijker als zanger om te overleven ? Om aan optredens te geraken ?

Michael : "Och, ik ben nog nooit gefrustreerd geraakt. Ik ben altijd blij en dankbaar dat ik mag blijven optreden. Er komen ook nieuwe artiesten bij. Soms merk je wel dat er nieuwe artiesten zijn die minder bescheiden zijn. Wij moeten met de voetjes op de grond blijven. In 't begin van mijn carrière was ik misschien ook zo, je denkt dat het goed gaat en er kan niks meer mis gaan, maar ik werd ook al vlug wakker geschud. Het is zeker allemaal geen rozengeur en maneschijn. Het publiek beslist altijd, zij moeten je blijven steunen. Je bent als zanger zeker niet meer als een ander, maar je moet tussen de mensen blijven staan."

Vorige maand werd je 40 jaar en je zingt al 22 jaar. Heb je het moeilijk met je nieuwe voordeur als veertiger ?

Michael : "Ik heb het niet moeilijk met het feit dat er een 4 voorstaat, maar wel dat alles zo vlug gaat. Ze zeggen : hoe ouder je wordt, hoe vlugger het gaat. Ik vierde mijn 30ste verjaardag in Spanje en nu ben ik plots al 40. 't Is precies of ik pas gisteren mijn 30ste verjaardag vierde. Ook Belgium's Got Talent is al zes jaar geleden."

Zou je nog eens deelnemen aan een dergelijke wedstrijd ?

Michael : "Toen was ik daar klaar voor. Ik had niets te verliezen. Ik stond onderaan de ladder. Het was ofwel op de ladder kruipen ofwel de ladder opplooien en wegsteken. Nu heb ik veel mensen die mij begeleiden, die met me meedelen en investeren in mijn carrière. Ik zie het nut er niet van in waarom ik daar nu nog eens zou aan deelnemen. Ik heb bereikt, wat ik wilde bereiken. Maar ik zeg nooit nooit... misschien binnen tien jaar (lacht). Als artiest ben je nooit zeker hé. De ene maand ben je populair, de andere maand zit je in uw zetel. Qua optredens heb ik echt niet te klagen. Maar van niet-bekend tot heel bekend : ieder optreden dat je doet is een beetje een auditie. Tijdens je optredens zitten er altijd veel mensen en misschien ook organisatoren, die kijken hoe je zingt, hoe je omgaat met het publiek, hoe het publiek meedoet, of je fans mee brengt, enz. Is dat positief, dan gaan de andere organisatoren je ook eens boeken. Dat is dus een bal die aan het rollen gaat. Ben je op een podium niet verzorgd of is je optreden niet afgewerkt, dan ga je dat bemerken in je boekingen. Ieder optreden moet je dus tot in de puntjes in orde uitvoeren."

30ste verjaardag vierde. Ook Belgium's Got Talent is al zes jaar geleden."

Doe je eind dit jaar terug een kerstconcert ?

Michael : "Op zaterdag 21 december geef ik een kerstconcert in Izegem. Niet in de Heilig-Hartkerk in Izegem. Vorig jaar moesten we veel mensen weigeren wegens uitverkocht. Dit jaar verhuizen we naar de Heilige Familiekerk op de Bosmolens in Izegem. Er kan meer volk in. Het is een kerk met uitstraling. We konden ook naar de Sint-Tillokerk gaan, maar qua akoestisch was dat niet goed. Tijdens mijn kerstconcert treden ook Herbert Verhaeghe, Ellis en Doran, Lisa Lewis, Angelo Martinez én het jeugdkoor van de Bosmolens op. Ze gaan met 40 jongeren meezingen. Ik denk dat dit een heel bijzonder moment zal zijn."

Nog unieke momenten in 't vooruitzicht ?

Michael : "Elke dag is voor mij uniek. Eind oktober gaan we met verschillende artiesten op fanreis met Verhoeven naar Spanje en volgend jaar ga ik een duo-concert geven met Angelo Martinez. Verder ga ik veel promo maken voor mijn nieuwe cd."

(PADI)

Michael Lanzo uit Kachtem staat al 22 jaar op het podium. Zijn grote doorbraak na veel jaren van ups en downs kwam er in 2013 toen hij Belgium's Got Talent won. Voor Michael startte er een carrière op nationaal niveau en sindsdien bleef hij aan de top staan. Vijf jaar geleden scoorde hij met zijn debuutalbum Het nieuwe licht en de nummer één-single Vraag aan mij niet hoe.Het duurde wel heel lang vooraleer er een nieuwe cd uitkwam ?Michael : "Er zijn 1001 ideeën geweest om een opvolger te maken. Ik zat toen bij CNR. We gingen zelfs op een bepaald moment een musical-cd uitbrengen, maar dat deden we dan niet wegens een duur prijskaartje omdat alles symfonisch opgenomen moest worden. Na bijna vier jaar verliet ik in alle vriendschap CNR en startte ik bij VDM Produkties. Daar wilde ik vooral mijn eigen muziek brengen. De volkse muziek, echte ambiance. Ik ben blij dat VDM daar achter stond. VDM Produkties doet mijn management, boekingen en is mijn platenfirma."De titel van je nieuw album is 'Geloof, hoop en liefde'. Vanwaar die titel ?Michael : "Dat zijn drie zaken die voor mij al heel mijn leven heel belangrijk zijn. Ik heb een wisselend humeur. De ene dag sta ik op en ben ik super welgezind, de andere dag sta ik op en zie ik het niet zitten. Ik vind steun in mijn geloof. Ik zit niet iedere dag in de kerk, maar ik ga twee keren per week een kaarsje branden bij de Heilige Rita in Roeselare. Thuis staat er ook vaak een kaarsje te branden. Ik ga ook naar het kerkhof om even te praten tegen overleden familieleden en vrienden. Hoop : ik had het soms moeilijk, maar de hoop in betere tijden ben ik nooit verloren. De liefde : ik ben dankbaar dat ik veel mensen heb die mij graag zien en bijstaan in alles wat ik doe zowel privé als in de muziek."Hoeveel liedjes staan er op het nieuwe album ? Eigen werk of covers ?Michael : "Er staan covers op, maar zeker ook nieuwe liedjes die o.a. geschreven zijn door Sabien Tiels, Peter Keereman en zelfs Chris - mijn manager - schreef ook een nieuwe song en enkele teksten. Op dit nieuwe album vind je eveneens enkele mooie covers van nummers, die origineel zijn uitgebracht door o.a. Semino Rossi, Donna Hightower, Louis Guerra, enz. Ik vind het ook altijd leuk wanneer de mensen een bepaalde melodie herkennen en zich dan afvragen welke song dat weer was. Er staan in totaal vijftien liedjes op. Het zijn songs die ik uitzocht en dat is een groot verschil met het vorig album. Het zijn allemaal Nederlandstalige liedjes. Zanger Christoff schreef ook een tekst en daar ben ik heel trots op. Het is een liedje over mijn grootmoeder. Ik weet dat Christoff ook veel belang hecht aan het geloof. Hij is eveneens erg gelovig. Ik weet dus dat zijn woorden wel degelijk vanuit zijn hart komen. Toen ik de tekst kreeg, kon ik mij daar onmiddellijk in vinden. Het is geschreven, zoals ik het voel. Ik vond ook een prachtig Spaans liedje dat ik liet vertalen in 't Nederlands. Iedere keer als ik dat liedje hoor, wil ik op vakantie vertrekken. Natuurlijk staat Hoop in mijn hart erop, met dank aan CNR, mijn vorige platenmaatschappij. 't Is wel al vier jaar oud, maar dat liedje moest erop staan."Sabien Tiels is een klassemadam als zangeres, die toch vooral het luisterlied brengt. Passen dergelijke nummers bij een zanger als Michael Lanzo, die toch wel vooral ambiance brengt ?Michael : " Sabien is een super goeie componiste en tekstschrijfster. Zij maakte voor mij mijn recente single Weekend en schreef ook verschillende nieuwe teksten voor mijn album. Haar eigen werk is inderdaad heel anders dan wat ik breng."Zing je 'Weekend' op een bekende melodie ?Michael : "Zoals ik al zei, is Weekend een nieuw nummer, in de stijl van Hoop in mijn hart. Een uptempo, swingend. De mensen kijken allemaal uit naar het weekend en worden er blij van wanneer ze dat liedje horen. Ik vind het een geslaagd nummer."Welk nummer van de vijftien koester je ?Michael : "Mama Leona, het liedje dat Christoff schreef over mijn grootmoeder. Een lied dat mij qua productie en tekst kippenvel bezorgd. Ik kan het wel zingen op het podium zonder dat ik emotioneel word. Met dit lied breng ik een ode aan mijn overleden grootmoeder die voor mij nog steeds heel veel betekend."En wat klinkt er nog mooi op je nieuwe cd ?Michael : '"Het nummer Als in een film. Het gaat over een liefde die al heel lang standhoudt. Als je ouder wordt, verandert de verliefdheid naar echte liefde, houden van, en dan krijg je als in een film een happy end. Daar kan ik mij privé ook in vinden in mijn eigen relatie met ups en downs. Ik ben na al die jaren nog altijd blij dat John naast mij staat. Dat hij mijn steun en toeverlaat is en blijft."Je bent nog altijd beroepshalve zanger en ook cafébaas van muziekcafé Den Artiest in Meulebeke ?Michael : "Ik ben inderdaad nog altijd cafébaas, maar door de voorbije drukke maanden heb ik wat afstand genomen en liet ik dat over aan mijn naasten. Ik moest immers bezig zijn met de cd, bezig met mijn concert, bezig met de optredens, bezig met mijn muzikale toekomst, enz. Ik moest aan de alarmbel trekken, want ik voelde aan dat ik aan het opbranden was. Ik ben blij dat mijn familie mijn taak als cafébaas overnam."Je zit al jaren in de muzieksector. Wordt het inderdaad moeilijker én moeilijker als zanger om te overleven ? Om aan optredens te geraken ?Michael : "Och, ik ben nog nooit gefrustreerd geraakt. Ik ben altijd blij en dankbaar dat ik mag blijven optreden. Er komen ook nieuwe artiesten bij. Soms merk je wel dat er nieuwe artiesten zijn die minder bescheiden zijn. Wij moeten met de voetjes op de grond blijven. In 't begin van mijn carrière was ik misschien ook zo, je denkt dat het goed gaat en er kan niks meer mis gaan, maar ik werd ook al vlug wakker geschud. Het is zeker allemaal geen rozengeur en maneschijn. Het publiek beslist altijd, zij moeten je blijven steunen. Je bent als zanger zeker niet meer als een ander, maar je moet tussen de mensen blijven staan."Vorige maand werd je 40 jaar en je zingt al 22 jaar. Heb je het moeilijk met je nieuwe voordeur als veertiger ?Michael : "Ik heb het niet moeilijk met het feit dat er een 4 voorstaat, maar wel dat alles zo vlug gaat. Ze zeggen : hoe ouder je wordt, hoe vlugger het gaat. Ik vierde mijn 30ste verjaardag in Spanje en nu ben ik plots al 40. 't Is precies of ik pas gisteren mijn 30ste verjaardag vierde. Ook Belgium's Got Talent is al zes jaar geleden."Zou je nog eens deelnemen aan een dergelijke wedstrijd ?Michael : "Toen was ik daar klaar voor. Ik had niets te verliezen. Ik stond onderaan de ladder. Het was ofwel op de ladder kruipen ofwel de ladder opplooien en wegsteken. Nu heb ik veel mensen die mij begeleiden, die met me meedelen en investeren in mijn carrière. Ik zie het nut er niet van in waarom ik daar nu nog eens zou aan deelnemen. Ik heb bereikt, wat ik wilde bereiken. Maar ik zeg nooit nooit... misschien binnen tien jaar (lacht). Als artiest ben je nooit zeker hé. De ene maand ben je populair, de andere maand zit je in uw zetel. Qua optredens heb ik echt niet te klagen. Maar van niet-bekend tot heel bekend : ieder optreden dat je doet is een beetje een auditie. Tijdens je optredens zitten er altijd veel mensen en misschien ook organisatoren, die kijken hoe je zingt, hoe je omgaat met het publiek, hoe het publiek meedoet, of je fans mee brengt, enz. Is dat positief, dan gaan de andere organisatoren je ook eens boeken. Dat is dus een bal die aan het rollen gaat. Ben je op een podium niet verzorgd of is je optreden niet afgewerkt, dan ga je dat bemerken in je boekingen. Ieder optreden moet je dus tot in de puntjes in orde uitvoeren."30ste verjaardag vierde. Ook Belgium's Got Talent is al zes jaar geleden."Doe je eind dit jaar terug een kerstconcert ?Michael : "Op zaterdag 21 december geef ik een kerstconcert in Izegem. Niet in de Heilig-Hartkerk in Izegem. Vorig jaar moesten we veel mensen weigeren wegens uitverkocht. Dit jaar verhuizen we naar de Heilige Familiekerk op de Bosmolens in Izegem. Er kan meer volk in. Het is een kerk met uitstraling. We konden ook naar de Sint-Tillokerk gaan, maar qua akoestisch was dat niet goed. Tijdens mijn kerstconcert treden ook Herbert Verhaeghe, Ellis en Doran, Lisa Lewis, Angelo Martinez én het jeugdkoor van de Bosmolens op. Ze gaan met 40 jongeren meezingen. Ik denk dat dit een heel bijzonder moment zal zijn."Nog unieke momenten in 't vooruitzicht ?Michael : "Elke dag is voor mij uniek. Eind oktober gaan we met verschillende artiesten op fanreis met Verhoeven naar Spanje en volgend jaar ga ik een duo-concert geven met Angelo Martinez. Verder ga ik veel promo maken voor mijn nieuwe cd."(PADI)