Michaël Lanzo : “Mijn pa lag anderhalve week met Covid-19 in het ziekenhuis”

"Mijn pa lag anderhalve week met Covid-19 in het ziekenhuis", zucht Michaël Lanzo. © PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Michaël Lanzo uit Kachtem zit eveneens thuis wegens het coronavirus. Er werden heel wat optredens geannuleerd en het sociaal leven in Den Toerist in Meulebeke is ook voorbij. “Mijn partner John werkt nog verder, zodat ik geen honger en dorst heb. Het allerbelangrijkste is nu wel dat iedereen van de familie en de vrienden niet worden besmet met corona”, zegt Michaël, die over dat virus al kan meespreken, want zijn pa lag anderhalve week met Covid-19 in het ziekenhuis.

Hoe zwaar weegt deze coronacrisis op je ?

Michaël : “Ik vind deze hele corona periode gewoon verschrikkelijk. Ik heb er geen woorden voor hoe snel het virus de hele wereld in zijn macht kreeg. Veel mensen worden ziek, sterven… We zijn allemaal beroofd van ons sociale leven en moeten allemaal de regels volgen om het virus zo snel mogelijk onder controle te houden. Ondertussen moeten we allemaal onze vrienden en familie missen. Het doet me pijn dat we nog geen licht aan de tunnel zien. Ik vraag mij net als alle mensen af hoelang deze pandemie ons nog thuis gekluisterd zal houden. Ik hoop alleszins dat we snel verbetering zien en we weer een beetje mogen hopen op een fijne zomer.”

Hoeveel optredens werden er geannuleerd ?

Michaël: “Hoeveel er het concreet zijn weet ik niet, maar het zijn er wel een pak. Zelfs al optredens voor augustus zijn weggevallen en ook mijn Moederdagshow valt in het water. Het is zeer spijtig maar veel kunnen we er niet aan veranderen. Ik kan enkel maar hopen dat ik snel weer kan en mag optreden. Muziek is voor mij een therapie, mijn uitlaatklep. Ik ga geregeld eens repeteren, maar dan sta ik daar voor een lege zaal. Geen publiek, geen applaus, geen knuffel en babbels van de fans. Dat doet uiteraard pijn.”

Ook jullie zaak Den Toerist in Meulebeke is al meerdere weken gesloten. Een dubbele ramp : niet mogen zingen en ook de zaak niet mogen openen.

Michaël : “Eveneens zeer pijnlijk, want ik voel dat mensen ook hun sociale contacten missen. Er komen ook veel alleenstaande mensen bij ons. Ik weet hoe belangrijk hun vrienden zijn. Als ik net aan die mensen denk die daar nu alleen in hun huisje zitten, dan doet dat me veel pijn. Ons danspubliek behoort wel voor 70 % tot de risicogroep. Ik hoop uit het diepst van mijn hart dat het nog goed met hen gaat. Onlangs kwam een vrouw naar mij in de winkel. Ze vroeg “zeg … wanneer gaan jullie maar terug openen ?” Had ik hierover te beslissen dan deed ik niets liever dan de zaak te openen. Helaas moeten we allen ten strijde gaan om deze “Corona Duivel” klein te krijgen.”

“Laten we ons allemaal aan de regels houden, zodat we dit virus kunnen verdrijven.”© PADI/Daniël

Kan je dat overleven ? Financieel moet dat toch een serieuze tegenslag zijn ?

Michaël : “Ik zou liegen als ik zeg dat het mij geen financiële kater bezorgd …. Gelukkig heb ik nog mijn familie en vooral ook mijn partner John, die nog kan/moet werken en die er ook voor gaat zorgen dat ik geen honger of dorst zal hebben. Maar ik vind vooral het allerbelangrijker dat we allemaal gezond blijven.”

Wat doe je nu in deze periode ? Nieuwe nummers schrijven ? Opkuiswerk verrichten ?

Michaël : “Ik heb nog nooit dan in de voorbije weken zoveel gepoetst. Het is nu tijd om de grote lenteschoonmaak te doen. Ik heb daar tijd voor. Ik heb ook een zomersingle klaar. Die moet enkel nog worden ingezongen, maar wanneer dat mogelijk is, is een groot vraagteken. Mijn studio is immers in Nederland gevestigd en de grenzen zijn dicht. Ondertussen blijf ik naar hartenlast repeteren, terwijl ik aan het stofzuigen ben.”

Blijf je trouw aan de woorden ‘blijf in uw kot” ? Of durf je wel eens die regel aan je laars lappen ?

Michaël : “Ik kan meestal niet thuis blijven, maar nu kom ik weinig of niet buiten of het is als ik naar de winkel moet. Ik ga wel eens wandelen. We wonen in Kachtem, dichtbij het Rhodesgoed. Tijdens deze coronacrisis heb ik gemerkt dat het daar zo mooi en zo rustig is. Het is er ook niet druk, zodat je niet op elkaar loopt want ik ben zeer bang om het virus te pakken te krijgen. Mijn pa lag anderhalve week in het ziekenhuis met Covid-19. Wàt is hij ziek geweest ! Ik dacht op een bepaald moment dat ik mijn pa kwijt was. Ook mijn schoonzus had het erg te pakken. Zij heeft net borstkanker overwonnen en dat virus was voor haar des te gevaarlijker. Wanneer we facetime naar elkaar dan hoorde ik hoe ze haar longen uit haar lijf hoestte. Toch bleef ze optimistisch Ze zei : Ik heb kanker overwonnen, ik overwin die corona ook wel. Na drie weken gaat het de goede kant op en komt het wel goed. Besluit : ik hou mij zeker aan de regels.”

Erger je je aan mensen die deze regel links laten liggen ?

Michaël : “Enorm ! Nog steeds zie en hoor ik mensen die dit alles als een grap zien en hier heel licht mee omgaan. Toen ik onlangs aan de kassa stond van de Spar kwam er iemand binnen die iedereen aan het uitlachen was omdat ze handschoenen en mondmasker droegen. Ik vond dat een zielige opmerking. Ook de vele bijeenkomsten vind ik erover. Houden we ons allemaal aan de richtlijnen, dan gaan we sneller uit deze crisis geraken. Helaas zullen we door die broekvegers veel langer in lockdown blijven zitten… “

Doe een gok : wanneer denk je dat we uit de crisis geraken ?

Michaël : “We moeten er gewoon SAMEN voor gaan en SAMEN krijgen we dit virus klein. Maar we moeten ook positief blijven en uitkijken naar een betere tijd, naar een fantastische zomer die eraan komt. Maak elkaar niet zot of bang op Facebook door enkel aan elkaar horrorverhalen te vertellen. We moeten vertrouwen en geloven dat het goed komt. En ‘t komt goed, wees maar gerust…”( PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier