Voor Mervyn begon het allemaal op 8-jarige leeftijd in 2008. Toen leerde hij toevallig de muziek van Michael Jackson kennen. "Ik kan er geen verklaring voor geven, maar opeens begon die artiest mij enorm te inspireren. Ik wilde er meer over weten en begon opzoekingswerk te doen over de persoon Michael Jackson. In juli 2009 vertelde ik aan mijn ouders dat ik even goed wilde dansen als Michael Jackson. Mijn vader glimlachte en zei : Dan zal je iedere dag goed moeten oefenen om het ook zo goed te kunnen doen. Ik ben er direct aan begonnen. Ik zocht video's op en ik bestudeerde ook zijn moves. Het eerste wat ik onder de knie wilde krijgen, was de Moonwalk. Het was niet gemakkelijk, maar ik bleef maar oefenen. Ik oefende op straat, in mijn kamer, op school, in de klas... Toen ik - samen met mijn grootmoeder - naar de supermarkt ging, lukte die Moonwalk. Vanaf toen wist ik : ik doe verder, ik wil Michael Jackson goed kunnen imiteren."

Waarom precies Michael Jackson en niemand anders ?

Mervyn : "Geen idee. Michael passeerde toevallig mijn pad. Zijn leven en alles errond interesseerde mij enorm. Mijn familie dacht ongetwijfeld dat dit voor mezelf een bevlieging was, maar tien jaar later ben ik er nog altijd mee bezig."

Weet je nog wanneer je voor de eerste keer als Michael Jackson optrad ?

Mervyn (glimlacht) : "Natuurlijk, zoiets vergeet je niet! 't Was in 2010. Op het einde van het zesde leerjaar was het de gewoonte dat wie het wilde een act mocht presenteren voor alle leerlingen en leerkrachten. Ik wilde direct meedoen, zodat ik kon tonen wat ik al kon. Ik deed voor 350 personen een Off The Walk-medley. Toen ik voor het eerst mijn Moonwalk deed, weerklonk er geschreeuw in de zaal. Ik trad op in een zwarte broek, witte shirt, zwarte blazer met de witte sokjes en zwarte sneakers. Ik was heel vindingrijk, maar ik had toen nog helemaal niet de looks van Michael Jackson."

Mervyn in actie. © Archief Mervyn

Het evolueerde het verder ?

Mervyn : "Ik wilde mijn act verbreden met de looks. Ik wilde de zwarte mocassins in mijn bezit hebben. Na het optreden op school ging ik - samen met mijn familie - op reis naar Toscane in Italië. Omdat ik een goed rapport had, kreeg ik zwarte mocassins, zoals die van Michael Jackson. In Italië gingen we op zoek naar dergelijke schoenen. Op het einde van de reis trad ik op voor een bevriend koppel dat daar woonde en dat ook al weer als jong manneke. Ik gaf een volledige show van 40 minuten met mijn nieuwe zwarte mocassins aan. Na afloop kreeg ik niets anders dan lovende commentaren. Eens terug in ons land kwamen er nu en dan optredens bij. Ik was altijd heel blij dat ik eens mocht optreden. Michael was een deel van mijn leven geworden, maar ik kreeg het gevoel dat ik niet meer vooruit geraakte. Het ging niet meer met mijn moves, ik kreeg de details niet meer onder de knie en ik werkte alles slordig af. In 2013 kwam er verandering in. Ik ging les volgen bij Christophe Lequesne, de winnaar van het VTM-programma 'My Name is Michael', in het Move Dance Center in Aalst. Hij leerde mij alle details en ook de afwerking van Michael zijn moves. Ik was weer vertrokken. Drie jaar geleden trad ik op tijdens een feest in Oostkamp, waar ook Isabelle A., Eric Melaerts en Sofie Van Mol optraden. Na mijn show kreeg ik te horen dat ik wel goed was, maar dat ik iets moest doen aan mijn uiterlijk. Ik had al enkele professionele kostuums in mijn bezit, maar ik had nog een pruik nodig. Die kocht ik aan in Amerika. Ik ging mij ook focussen op make-up. Vooraleer ik nu naar een optreden ga, ben ik zeker één uurtje bezig met mij om te toveren tot Michael Jackson. Mijn stiefmama gaf mij hét gezicht van Michael Jackson. Er volgden nog optredens, waaronder één voor 1.000 aanwezigen in Oedelem."

Het eerste wat ik onder de knie wilde krijgen, was de Moonwalk

Een jongeman die naar school gaat en Michael Jackson imiteert. Word je daarmee gepest ?

Mervyn : "Neen, helemaal niet. Sommige lachen wel eens en nemen mij niet serieus, denken dat alles zo gemakkelijk is. Iedereen denkt inderdaad dat je kruis eens vastnemen en op je tippen staan zomaar lukt. Als ze mij dan live aan het werk zien, schrikken ze. Ik werd nooit gepest omdat ik sterk in mijn schoenen sta. Ik weet wat ik kan en wat ik waard ben. Het stoort mij ook niet wat anderen over mij zeggen, zowel als imitator van Michael Jackson of op persoonlijk vlak. Ik overtuig graag iedereen wat ik wél kan. Toen ik afscheid nam van het zesde leerjaar trad ik vooral voor de lol op tijdens het vrij podium. Ik deed het en het werd een super succes. Ik kreeg zelfs felicitaties van veel leerkrachten, die opgroeiden met de muziek van Michael Jackson. Dat gaf mij een boost om als tienjarig manneke verder te doen met wat ik graag doe."

Toch nooit gedacht: was ik maar voetballer geworden?

Mervyn : "Vroeger was ik voetballer, maar niet lang, want dat was niets voor mij. Ik vond het altijd leuker om in een tenue rond te lopen dan achter een bal te moeten lopen. Ik heb vroeger veel gedanst. Ik begon met hiphop in Dansschool Ramon in Brugge en daarna trok ik naar de Dansschool Rose De Leyn in Brugge. Er werd daar zogezegd Jackson-dance gegeven. Het was in feite gewoon dansen op de muziek van Michael Jackson. Via een contact kwam ik dan terecht in Dansschool Move in Aalst en daar leerde ik heel veel bij."

Je was nog jong toen Michael Jackson overleed. Was je geschrokken ?

Mervyn : "Ik was negen jaar. Ik zag hem dus nooit live aan het werk. Ik was wel op de hoogte dat hij weer concerten zou geven in de O2-Arena in Londen, maar toen was ik nog te klein om daar naartoe te gaan. Helaas overleed hij nog vooraleer hij terug kon optreden."

Mervyn in actie. © Archief Mervyn

Weet je nog waar jij op het moment was toen je vernam dat je idool Michael Jackson was overleden ? Had dat toch een grote impact op je ?

Mervyn : "Ik zat op school. In de klas werd er vaak over zijn leven gesproken en plots kwam dat nieuws binnen dat hij was overleden. Ik had het wel niet gemakkelijk toen ik naar zijn begrafenis keek op tv. Michael was vroeger - meer dan nu - een god voor mij. Wanneer een kind van negen jaar niet braaf is, dan moet hij/zij vroeg naar bed of mag hij/zij geen tv kijken. Bij mij was dat anders. Mijn straf was altijd een paar dagen niets mogen doen van Michael Jackson, omdat mijn ouders wisten dat ze mij daarmee wel degelijk konden straffen. Enkele dagen niet kijken naar een dvd of niet luisteren naar de muziek van Michael Jackson was voor mij inderdaad een grote ramp."

Is de Michael Jackson-hype nu niet een beetje voorbij?

Mervyn : "België telt niet veel imitators, maar wereldwijd bestaan er nog altijd heel veel imitators. In Brazilië heb je een hele grote, Rodrigo Teaser. Iedere week staat hij wel ergens in mooie theater- of concertzalen van Brazilië. In ons land is de hype inderdaad een beetje weg, maar als er iemand toch iets doet, dan is het altijd een groot succes. Op zondag 9 juni 2019 wordt The King of Pop herdacht in de Stadsschouwburg van Antwerpen. De dansende en zingende Michael Jackson-vertolker Ben Bowman uit Engeland brengt alle grote hits. Ik ben er zeker van dat die zaal uitverkocht zal zijn."

Iedereen denkt dat je kruis eens vastnemen en op je tippen staan zomaar lukt

Heb jij veel concurrentie in West-Vlaanderen of in heel Vlaanderen ?

Mervyn : "Ik ken maar twee imitators. Christophe Lequesne en Emmanuel De Reyghere. Laatstgenoemde liet zijn gezicht volledig verbouwen om op de échte Michael te gelijken. Ik beperk mij tot het gebruik van make-up. Het is best mogelijk dat er nog imitators bestaan, maar ik ken ze niet. Sinds de dood van Michael Jackson heeft ook een andere generatie zijn muziek leren kennen. Misschien zitten er dus nog verborgen talenten in Vlaanderen, die in het geheim aan het oefenen zijn in hun kamer net zoals ik vroeger deed."

Mervyn Deblaere alias Mervyn Jackson. © FODI

Hoelang ga je dat nog doen? Of zal het stoppen wanneer je getrouwd bent en papa bent?

Mervyn : "We zien wel hé. Als het van mij afhangt, dan wil ik verderdoen en zelfs ooit toeren in theaterzalen. Een Tribute To The King ? Is dat realistisch ? Zou er volk op afkomen ? Ik heb geen idee. De shows van Christophe Lequesne waren vorig jaar wel telkens uitverkocht. Er is een publiek dat van de muziek van Michael Jackson blijft houden. Misschien krijg ik ooit die kans..."

Ben je enkel in de ban van Michael Jackson of heb je nog andere muzikale interesses ?

Mervyn : "Los van Michael Jackson ben ik een grote muziekliefhebber. Ik luister ook graag naar Nederlandstalige muziek. Het is al bijzonder dat een 18-jarige Michael Jackson imiteert en ook nog naar Nederlandstalige muziek luistert. Mocht ik in mijn leven ooit iets kunnen doen met muziek - los van Michael Jackson - dan zou dat een droom zijn die uitkomt. Ik ben ook al een tijdje bezig met het schrijven van eigen teksten."

Er is een publiek dat van de muziek van Michael Jackson blijft houden

Je gaat er toch wel ver in. Je koopt de perfecte replica's van kostuums van Michael Jackson aan in Amerika. Toch niet goedkoop?

Mervyn : "Inderdaad, dat klopt, daarin investeer ik mijn eigen spaarcenten. Ik wil dat het juist is wat ik breng, dat het plaatje klopt. Ik wil niet op een podium staan als een half afgewerkt product. Ik wil dat wanneer ik op een podium sta, de mensen een perfecte illusie krijgen van wie Michael was op het podium. Ik wil dus niet enkel iemand zijn die gewoon een paar moves van hem doet."

Je zal in één week tijd twee keren optreden. Wat mag het publiek verwachten?

Mervyn : "Maandagavond 25 juni zal een speciale dag zijn om op te treden, want op die dag is Michael Jackson helaas precies negen jaar overleden. Ik treed dan 40 minuten op. Op zondag 1 juli is het maar één nummer van vijf minuten. Dan is het niet gemakkelijk om alles te tonen wat je kan, maar ook dan zet ik mij voor 100% in."

Optredens: maandag 25 juni vanaf 21 uur in Café Muttley's, Het Zand 3 in Brugge. Zondag 1 juli vanaf 21 uur op Oostveld Kermis, Bruinbergstraat 1 in Beernem. Info: mervyndeblaere0@gmail.com.