Meester marsepein Anthony Lams uit Bredene geeft beeldje van Gloria Gaynor af in Kursaal Oostende

Anthony Lams met zijn creatie van Gloria Gaynor. © (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De Amerikaanse zangeres Gloria Gaynor weet nog niet wat haar te wachten staat wanneer ze op zondagavond 28 juli komt optreden in Kursaal Oostende. De internationaal bekende meester marsepein Anthony Lams uit Bredene maakte immers een beeld in marsepein van de internationale artieste Gloria Gaynor. Wanneer de entourage het toe laat geeft de meester marsepein dit uniek stuk af net voor of net na haar show in Kursaal Oostende.

In de Aalststraat 10 in Bredene vind je de winkel van meester marsepein Anthony Lams en zijn echtgenote Bernadette. De winkel is niet ruim, maar eens binnen begin je wel te watertanden wanneer je al die figuurtjes of wat dan ook in marsepein ziet die Anthony, samen met medewerker Dario, maakt om te verkopen in de zaak of uit te voeren naar zelfs het buitenland. “In Duitsland leerde ik de passie voor marsepein kennen”, vertelt Anthony. “Eerst maakte ik figuurtjes achter mijn uren voor collega’s. Mijn werk werd bejubeld en iedereen wilde op een bepaald ogenblik ook zo’n figuurtjes. Ik besloot mij dan maar te specialiseren in marsepein-figuurtjes. Ons winkeltje in klein, is niet gelegen in een grote winkelstraat, maar toch krijgen we hier kliënteel over de vloer van o.a. Siberië, Canada, Amerika… We verwerken meer dan 20.000 kg marsepein per jaar. Dit blijft maar groeien, terwijl we maar met twee instaan voor de productie. Het is niet mijn bedoeling om de zaak nog groter te maken. We moeten het dus wel aan kunnen, want de aanvragen blijven toestromen.”

Hoeveel marsepein van die 20.000 kg per jaar verkoop je in de eigen winkel ?

Anthony : “De grootste hoeveelheid gaat via ons winkeltje naar buiten. De groothandel bestelt allemaal via onze winkel. We hebben klanten die langskomen voor één figuurtje, maar we krijgen ook bestellingen binnen voor 1.000 of 5.000 stuks van soms dezelfde figuur. We zijn niet gespecialiseerd in vervoer. We zijn én blijven een klein bedrijfje dat kwaliteit serveert, maar de klanten moeten wel zelf naar ons toekomen. We verkopen ook onze marsepein in blokken in Rusland en Japan. Ons recept verkopen we daar aan collega’s, die dan met onze marsepein zelf taartjes, koekjes en figuurtjes maken. We hebben helaas geen tijd om overal in de wereld figuurtjes te gaan maken (lacht).”

Wat is het verschil tussen marsepein en chocolade, met uitzondering van de smaak ?

Anthony : “Chocolade is gemaakt met cacaobonen, marsepein met amandelnoten. Het is ook een heel ander procédé. In België zijn we heel sterk in chocolade. Toen ik met marsepein begon, verklaarden velen mij zot. In mijn tijd was marsepein heel bekend, maar nu is dat zelfs al verminderd met Sinterklaas. Spijtig. Veel mensen eten niet graag marsepein maar ze zijn wel gék op mijn marsepein want die is gemaakt met verse amandelen. In België is er niet echt een wetgeving van wat er in marsepein moet zitten. In Duitsland is dat anders : marsepein mag enkel drie ingrediënten bevatten, namelijk amandelen, suiker en water. Niet anders of je krijgt straf. Dat is een beetje hetzelfde met champagne. Iedereen heeft ook zijn eigen merk en smaak. Wij werken met een Duitse firma samen, het laatste artisanale familiebedrijf in Duitsland. Samen ontwikkelen we nieuwe producten.”

Speciaal voor ons deed hij een demonstratie met marsepein.
Speciaal voor ons deed hij een demonstratie met marsepein.© (Foto FODI)

Is er veel vraag naar persoonlijke bestellingen ?

Anthony : “Absoluut, ik denk 1.000 per jaar. Voor verjaardagen, opendeurdagen, geboorten, trouwfeesten… We maaken zelfs al vliegtuigen in marsepein. Mijn echtgenote staat in de winkel, medewerker Dario en ik doen de productie. Hij houdt zich meer bezig met chocolade en de eenvoudige figuren, ik de speciale. De klant verwacht ook dat ik dit zelf doe. Ik ga ook niet graag naar een restaurant van een goede chef-kok eten, wanneer hij zelf niet achter het fornuis staat. Het is daarvoor niet slechter maar je wilt de creatie van de chef zelf zien. Ze zien mij in de winkel werken, dat is ook een pluspunt.”

Waarom opende je een winkel in Bredene, terwijl er zoveel grootsteden zijn waar je project zeker zou aanslaan ?

Anthony : “Dat weten wij ook, maar we zouden de vraag niet aan kunnen. Vroeger had ik een atelier met acht personen. Ik was daar niet gelukkig meer. De kwaliteit was er niet meer. Nu zijn we met twee en toch produceren we het driedubbele dan vroeger. Dario en ik zijn op elkaar ingespeeld. We werken heel graag.”

Ben je afkomstig van Bredene ?

Anthony : “Ik ben van Wenduine. Eerlijk, vroeger wilden we een zaak openen in Gent of Brugge, maar de huurprijs was te hoog. Ons pand moest echter ook groot genoeg zijn voor de productie. Voor een goed restaurant gaan de mensen zich ook verplaatsen. Daar dacht ik aan toen ik hier begon en voila, ‘t is nog gelukt ook. De mensen komen van overal. Met dank ook aan de goede mond-aan-mond-reclame. Voor de winkel open was, deden mijn vrouw en moeder de avondmarkten aan de kust. We wilden weten of de mensen wel geïnteresseerd waren in marsepein. Klanten die vroeger naar de avondmarkten kwamen, komen nu naar de winkel. Het was wel belangrijk dat we uitleg konden geven over onze kwaliteit. We staan ook op de kerstmarkt in Gent. Vroeger moest je daarvoor meedoen aan een examen. Ik ken mijn product maar ik kan ook een showtje verkopen. In Japan geef ik demo’s op grote beurzen en ik was daar de meest gefilmde en gefotografeerde persoon. Vorig jaar moesten ze zelf aanschuiven voor een gepersonaliseerd stukje a la minute en een foto met mij. In Japan kennen ze marsepein. Ze maken er iets moois mee, zetten het in de etalage en laten het verstenen. Toen ik daar voor de eerste keer was, zei ik : marsepein is om op te eten. Eerst geloofden ze het niet, maar nu zijn ze er zot van. Onze marsepein blijft tien à elf maanden goed.”

Vertel eens wat meer over het beeldje dat je maakte voor Gloria Gaynor uit Amerika ?

Anthony : ” Ik kreeg de vraag of ik Gloria kende en of ik voor haar iets kon maken omdat ze naar Oostende komt. Ik wou zeker werken met strand en zee, inderdaad een verwijzing naar Oostende. Ik weet dat ze graag snoep lust en chocolade mag dus niet ontbreken in de vorm van zeevruchten. Maar marsepein is ons handelsmerk dus hebben we Gloria gemaakt in marsepein al zingend op het strand. Met daarachter een kader uit chocolade met haar foto erop. Het is volledig eetbaar. Er zit zeker een paar kilo’s marsepein in verwerkt. We werken met natuurlijke kleurstoffen. We werkten met Colombiaanse chocolade met een boterkaramel met grof zeezout. De marsepein is 100 % vegan.”

Het resultaat mag gezien worden.
Het resultaat mag gezien worden.© (Foto FODI)

Is het moeilijk om met marsepein te werken?

Anthony : “Ja, dat is zeer moeilijk. Marsepein leeft, het neemt de vochtigheid op van de ruimte, het gaat beetje stabiliseren, inzakken,… Dat maakt het allemaal moeilijker, maar het is wel 100 keer beter om te eten dan bijvoorbeeld suikerpasta.”

Had je veel werk om dat beeldje voor Gloria te maken in marsepein ?

Anthony : “Bij het beeldje van Gloria was het de bedoeling om er zeevruchten in te verwerken want chocolade moest wel aanwezig zijn. De zeevruchten hebben geen pralinevulling, maar een vulling met gezouten karamel die dus verwijst naar de zee. Het beeldje is 27 cm hoog. Het kader met haar foto is van chocolade gemaakt en al de rest is eveneens van chocolade. Ik was ruim één uurtje zoet met de creatie. Tijdens demonstraties in het buitenland kan ik nog altijd iets mooier maken, maar je moet het dan ook nog verkocht krijgen. Het is niet de bedoeling om vijf of zes uren aan iets bezig te zijn en maar 50 euro te vragen.”

Ga je nerveus zijn wanneer je dat beeldje overhandigd ?

Anthony : “Ik zal zeker niet nerveus zijn wanneer ik de lekkernij mag afgeven. Vaak zijn international artiesten nerveus wanneer ze bemerken dat je zelf nerveus bent. Alles komt goed en daarna zal ik genieten van het concert.”

(PADI)

Tickets voor het concert van Gloria Gaynor op zondagavond 28 juli in het Kursaal van Oostende kan je bestellen op www.ticketmaster.bewww.kursaaloostende.be. Info rond Anthony Lams lees je op www.anthonylams.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier