Marc Dex, Truus en wijlen Ron Davis ontvangen Award in De Cultuurkapel in Aarschot

Marc Dex kreeg de Golden Lifetime Award. (Foto Ro Burms)
Redactie KW

In De Cultuurkapel in Aarschot had de veertiende uitreiking van de Golden Lifetime Awards plaats, met heel wat bekende Vlamingen.

De Golden Lifetime Award is dé Award voor het Vlaamse Lied en wordt ieder jaar uitgereikt. Het gala in Aarschot was ongetwijfeld een hoogdag voor de Vlaamse muziekwereld.

Begon met Eddy Wally

Het begon allemaal in 2005, in de raadszaal van het stadhuis van Aarschot. Toen werd de allereerste Lifetime Award van het Vlaamse Lied uitgereikt aan Eddy Wally voor zijn jarenlange showcarrière en zijn internationaal succes. Later werd dat uitgebreid. De Golden Lifetime Award is dé Award voor het Vlaamse Lied en wordt ieder jaar uitgereikt.

De Personalityprijs werd in het leven geroepen als een bijzondere waardering voor het Nederlandstalige lied en zijn vertolkers. Een bijzondere waardering voor hun levensprestatie en succes. Niet alleen op muzikaal, maar ook op menselijk vlak. Het is een erkenning voor het levensoeuvre en de kracht die van zangers en zangeressen uitgaat, vertaalt in hun muziek.

Familie Dex aanwezig

Dit jaar was het al de 14e editie van de Golden Lifetime Awards, in De Cultuurkapel in Aarschot. Heel wat bekende Vlamingen waren aanwezig. Zo zagen we Luc Caals, Salim Seghers, Margriet Hermans, Bobby Prins, Eddy Romy, de 91-jarige Will Ferdy, de familie Dex met broer Juul en dochter Barbara… Natuurlijk was ook Paul Peeters aanwezig, de bezieler van het eerste uur.

Er werden drie Awards uitgereikt: de Golden Lifetime Award, de Carrièreprijs en de Postume Award voor een overleden Vlaams artiest. De veertiende Golden Lifetime Award ging naar Marc Dex voor zijn 50-jarige carrière.

Marc bracht hit ‘Oh Clown’

Marc begon in 1968 met zijn muzikaal visitekaartje Oh Clown. Dit lied bracht hij voor Canzonissima, maar de jury vond dat maar niets. Het Vlaamse publiek en de tv-kijkers waren het daar niet mee eens en Oh Clown werd een gigantische hit.

Marc Dex bedankte met het lied 'Oh Clown.' (Foto Ro Burms)
Marc Dex bedankte met het lied ‘Oh Clown.’ (Foto Ro Burms)

Marc nam tijdens de uitreiking de microfoon in de hand. Hij bedankte niet met woorden, maar wel zong hij het nummer Oh Clown waarmee het voor hem allemaal begon. Als grote verrassing kwam ook zijn dochter Barbara naar het altaar van de kapel om er een lied te zingen samen met haar vader.

Carrièreprijs voor geëmotioneerde Truus

De Carrièreprijs met als titel Uit het oog, niet uit het hart werd overhandigd aan zangeres Truus, die met tranen in de ogen deze prijs persoonlijk in ontvangst kwam nemen. De zangeres komt uit een moeilijke periode na een slepende ziekte, maar gelukkig is ze er nu weer helemaal bovenop.

Ze had wel net haar pols gebroken. Toch was Truus van de partij. Haar bekende nummers: Alle leuke jongens, Alle Schotten dragen rokken.

Truus mocht de Carrièreprijs in ontvangst nemen. (Foto Ro Burms)
Truus mocht de Carrièreprijs in ontvangst nemen. (Foto Ro Burms)

Eerbetoon voor overleden Ron Davis

Aansluitend volgde de uitreiking van de Postume Award aan Ron Davis, de sympathieke Vlaamse zanger die op jonge leeftijd overleed. Hij raakte betrokken bij een verkeersongeval op 22 januari 1971 aan de rotonde in Oostende. De prijs werd in ontvangst genomen door zanger Rudy Anthony, die vroeger goed bevriend was met de overleden West-Vlaamse zanger. Toen Ron in coma lag, bleef Rudy op bezoek gaan in het ziekenhuis.

Het eerste vinyl 45-toerenplaatje van Ron Davis kwam uit in 1967 met als titel Ik zou gelukkig zijn. Jammer genoeg was zijn geluk van heel korte duur. Zijn grootste succes heette Dit is mijn leven.

Stijlvolle avond

De gala-avond werd vakkundig en heel professioneel aan elkaar gepraat door radiopresentator Michel Follet. Sinds kort is hij ook het gezicht van de nieuwe thema-tv-zender Eclips TV. Hij deed het op zijn eigen manier, met mooie anekdotes, een kwinkslag en enkele grapjes naar de laureaten toe.

Het gala in Aarschot was ongetwijfeld een hoogdag voor de Vlaamse muziekwereld. Het is weliswaar kleinschaliger dan Zomerhit of De Eregalerij van de VRT, maar toch één met grote klasse en stijl. De organisatoren mochten nadien met opgeven hoofd De Cultuurkapel in Aarschot verlaten. Waarschijnlijk zijn ze nu al aan het denken aan de vijftiende editie in mei 2019.

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier