Luc Steeno : “Dit is een natuurlijke eliminatie omdat we in de wereld met teveel mensen zijn”

In de zomer van 2019 was Luc Steeno te gast in de zomershow van Jacky Lafon. © PADI/Jens
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op zaterdag 7 maart zong Luc Steeno in de Gemeentehal in Vosselare. Op zaterdagavond 14 maart zou Luc optreden tijdens de Euroschlagerparade in De Mast in Torhout in een organisatie van Concertevents. Dit optreden werd echter geannuleerd. Niet dat Luc ziek was, maar wel werden alle optredens wegens de lockdown vanaf vrijdag 13 maart geschrapt op bevel van de regering. Hoelang Luc niet mag optreden, weet ook hij niet.

Luc schrok dat alles zo snel ging. “In maart trad ik op in Halle. Toen had ik al de neiging om afstand te nemen van de mensen. Ik heb niemand meer gekust noch een hand gegeven. Ik was er al mee bezig. Dit is toch niet normaal… Dat het zo erg ging worden, dat wist niemand. De virologen in België wél, maar niemand heeft dit verwacht, denk ik.”

Als artiest geef je graag een hand en een kus. Doet dat nu raar ? Voel je ook de angst bij de mensen ?

Luc : “Ik kom nu maximum twee keren per week nog buiten om boodschappen te doen. Waar ik woon zijn we goed voorzien van supermarkten. Ik durf wel eens naar een andere supermarkt rijden waar er minder volk staat. Er is nu een hele kwestie bezig over die mondmaskers, maar dat is alleen maar om anderen te beschermen. Het is de bedoeling om afstand te houden. Ik vind dat moeilijk, maar ik bewaar wel degelijk afstand.”

Je was bijna iedere dag op de baan. Hoe lastig is thuis blijven voor jouw ?

Luc : “In het begin vond ik dat wel leuk. Ik kon wat bezig zijn in de tuin, koken, eindelijk eens een reeks op Netflix uitkijken. Ik kon voor het eerst bingewatchen. Maar ondertussen zitten we al in week zeven van de lockdown. Het begint wat tegen te steken. Ik zie ook mijn ouders niet. Ik bel wel geregeld en dan hebben we het over corona, over wat we gaan eten vandaag… Voor de rest begint het een saaie boel te worden.”

Heb je gedacht dat in 2020 zoiets nog mogelijk was ?

Luc : “Niemand kon zoiets voorspellen. Toen het in december in Whuan uitbrak, hebben de autoriteiten in China alle communicatie over de ernst van het virus tegengehouden. Ik heb al gedacht aan de natuurlijke eliminatie, omdat de wereldbevolking op 8 miljard staat, denk ik … We zijn met teveel mensen en daarom volgt er een natuurlijke eliminatie. Er gebeuren nu dingen waar de mens geen vat meer op heeft.”

Dubbel pech voor je, want je kan nu ook niet meer naar jouw buitenverblijf in Spanje…

Luc : “Neen hé… Niets, niets, niets is nog mogelijk. Het ging ook niet lukken, want de grenzen werden afgesloten. We mogen zelf niet meer naar Nederland of naar de kust. Dat is allemaal gedaan. Ik hoorde dat Spanje wellicht in juni de grenzen terug zal openen… Grote delen van Spanje leven vooral van het toerisme. Nu horen we hier dat we onze eigen horeca en economie moeten steunen en vakantie nemen in eigen land. Onze horeca zal het ook nodig hebben. Ik weet niet hoe ze het hier gaan oplossen. Maximum een tafel van vier personen ? Ik probeer het wat te volgen. Dat betekent dus dat ik nooit meer met mijn familie mag gaan eten. Dat zijn dingen die niet mogelijk zijn…maar toch…”..

Hoeveel optredens werden er geannuleerd ? Valt 2020 nog te redden ?

Luc : “Massaevenementen mogen niet doorgaan. Waarschijnlijk enkel optredens in openlucht ? Wie zal er dan nog snel een artiest boeken ? Ik denk dat al de gemeenten – zoals de kustgemeenten – zullen zeggen dat ze geen evenementen willen. Dan gaat het zich uitbreiden over heel Vlaanderen en dan worden wij heel hard getroffen. Wanneer mogen wij dan terug optreden ? Enja ook van mij werden er veel optredens geannuleerd en verplaatst naar andere data.”

Hopelijk werden al jouw vrienden en familie gespaard van het virus of werd je er al van dichtbij mee geconfronteerd ?

Luc : “Ik werd nog niet geconfronteerd met het virus. Laat ons hopen dat het zo blijft.”

Wanneer denk jij dat het licht weer op groen zal staan om weer te mogen optreden ?

Luc : “Iedereen spreekt over de heropstart van bedrijven en winkels. Wij zijn de allerlaatste die iets mogen doen. Ik heb gehoord dat de mensen van het Sportpaleis alles aan het annuleren zijn voor het najaar. Ik had tickets voor Celine Dion voor eind mei, dat wordt verplaatst naar volgend jaar. Wanneer beginnen ? Ik heb geen enkel idee … Ik weet dat 8 juni een lichtpuntje zal zijn voor de horeca en laat ons ook hopen voor de entertainmentsector. Massaevenementen zijn verboden maar wat is dat juist ? Ik had in juni een verjaardagsfeestje met mijn fans. Ik heb 120 inschrijvingen. Kan dat doorgaan of niet ?”

Luc :
Luc : “Op 15 mei komt mijn nieuwe single ‘We leven maar één keer’ uit, een duet met Frank Van Erum.© PADI/Jens

Welke muzikale plannen had je allemaal in deze maanden ?

Luc : “Op 15 mei komt er een single uit ‘We Leven Maar Een Keer’, samen met Frank Van Erum. Ik had eerlijk gezegd niet zoveel zin om iets uit te brengen. ‘Liefde Voor Muziek’ is nu volop bezig, we zouden minder promo kunnen doen en we hebben geen optredens waar we het nummer kunnen brengen. Mijn platenfirma heeft er toch voor beslist dat het nummer uitkomt.”

Het is een beetje een toepasselijk titel in deze coronatijden ?

Luc : “Het gaat over vriendschappen en elkaar een tijdje niet zien, maar als we elkaar weer zien gaan we doorzakken met elkaar en alles doen wat vrienden doen. Het past inderdaad een beetje in deze coronatijden.”

Hoe zal corona ons leven blijven bepalen ?

Luc : “Ik hoop dat we het virus snel klein krijgen. Ik keek onlangs naar De Afspraak en daarin spraken de Antwerpse vrouwelijke viroloog en de CEO van Johnson & Johnson. Hij beweerde dat ze dichtbij een vaccin zitten. Ze zijn volop aan het testen op dieren en hij denkt te kunnen testen op mensen begin september. Dan zou het lukken dat er in het begin van 2021 een vaccin op de markt zou komen. Natuurlijk zal dat nog niet in massaproductie gaan. Misschien zijn sommige mensen immuun geworden of hebben kinderen dat niet nodig ? Ik weet het niet…”

Wij hebben nog nooit een oorlog meegemaakt. Vind je dit coronavirus niet ook een beetje een échte oorlog ?

Luc : ‘Mensen die ik ken die Wereldoorlog II meemaakten, zeggen dat dit nu veel erger is. Was het oorlog, dan schuilden de mensen en daarna konden ze terug naar buiten. Nu zit iedereen in eenzame opsluiting. Het is vooral zwaar voor mensen die singel zijn. Het is een zware klus om zeven dagen op zeven alleen in je huis of appartement te moeten vertoeven.” (PADI)

Info : www.lucsteeno.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier