Veel mensen kennen je van The Voice, van Eurosong in 2016 en natuurlijk ook van vtm, waar je programma's met hoge kijkcijfers mag presenteren. Maar ben je niet het liefst van al zangeres ? Sta je niet het liefst van al op een podium ?

Laura : "Ik sta inderdaad het liefst op een podium, maar dat doe ik als ik presenteer eigenlijk ook. Ik denk dus dat uit die combinatie de liefde voor de twee een beetje komt. Want als ik presenteer sta ik ook op een podium hé."

Presenteren is wel iets anders dan zingen...

Laura : "Natuurlijk, zeker omdat ik al langer muziek maak dan dat ik presenteer. Op een podium staan om te zingen is wel meer mijn comfortzone, dan op een podium staan om te presenteren. Dat blijft nog altijd iets spannender. Maar ik vind het wel allebei leuk om te doen."

Hoelang ben je in feite al bezig met muziek ?

Laura : "Vijf jaar geleden deed ik mee aan The Voice. Toen bracht ik ook mijn eerste singel uit. De eerste keer dat ik op een podium stond, was in 2008 toen ik meedeed in de musical Annie. Dat is langer geleden, maar ik denk dat ik echt kan beginnen tellen vanaf The Voice. En dat is nu vijf jaar geleden."

Je nieuw album is uit. Is het vooral een autobiografisch album geworden ?

Laura : "Autobiografisch... het is allemaal geschreven uit mijn gevoel en vanuit wie ik ben, hoe ik naar het leven kijk en naar de dingen die ik meemaak. Het is allemaal vanuit mijn eigen persoon geschreven, geïnspireerd uit dingen die ik heb meegemaakt of van heel dichtbij heb zien gebeuren."

Verliepen de voorbereidingen en de opnames in de studio vlot ?

Laura : "Het was geen moeilijke bevalling, maar er kroop heel veel werk in. Het was ook de eerste keer dat ik zoiets deed. Het was allemaal een beetje ontdekken voor mij. Maar ik vond het superleuk om te doen. We hadden voor de zomer een hele intense songwriting-periode, waar we heel wat nummers hebben geschreven. Daaruit selecteerden we de favoriete tien nummers, die nu ook op het album staan. In augustus en september waren we bezig met de afwerking van die songs. Eind oktober kwam het album uit. Dat was heel spannend. Het ontstond in zes maanden tijd. Ik vind dat het vlot is gegaan."

Was je vragende partij voor een album ? Of was het Sony Music die zei : je bent een bekend gezicht, we gaan een album uitbrengen ?

Laura : "Ik deed mee aan Liefde voor muziek. Na dat programma vond ik dat ik klaar was om een album uit te brengen. Ik wist welke richting ik wilde inslaan, welke sound er bij mij paste. In de voorbije vijf jaar bracht ik singles uit, maar het was iedere keer een zoektocht wat we met die singles gingen doen. Hoe wilde ik dat het klonk, wat wilde ik vertellen met deze singles ? Er zat ook telkens veel tijd tussen. Dat was dus telkens een groot project. Bij Liefde voor Muziek was het de eerste keer dat ik een bundel nummers onder handen nam. Ik kreeg meer zelfvertrouwen en dat had ik nodig om aan een album te kunnen beginnen. Na dit tv-programma was ik er klaar voor. We zijn dan aan die songrwiting-sessies begonnen en dat ging eigenlijk best goed. Dan hadden we plots tien nummers. Toen wist ik al : deze plaat moet het worden."

Bij de song 'Emotion' heb je het over dat je uw keuze door niemand mag laten beïnvloeden. Werd jij al in uw muziekcarrière al op een negatieve manier beïnvloed ? Moest je al ingrijpen om van iets negatief toch iets positief te maken ?

Laura : "Ik denk dat dit al gebeurde. Ik denk dat zoiets al bij iedere persoon voorviel in het dagelijkse leven. Ik sta gelukkig wel stevig in mijn schoenen. Ik heb nooit schrik om mijn mening te zeggen. Ik ben daar wel heel blij om. Dat komt natuurlijk door de jaren. Ik durf nu al meer zeggen, dan dat ik vijf jaar geleden durfde te zeggen. Maar ik heb nog nooit iets moeten doen waar ik niet achterstond, omdat ik altijd wel zelf zeg ja of neen. Ik weet heel goed wat ik wil, ik weet zelf ook goed wat ik wel en niet goed kan. Ik ga ook nooit iets doen waarvan ik weet dat het niets voor mij is of iets wat ik niet kan."

Wat kan je dan bijvoorbeeld niet ? Vertel iets dat ze zeker niet aan je moeten vragen.

Laura : "Dat is natuurlijk heel breed, want er is veel dat ik niet kan. Ik bedoel alles wat ik doe zal in de lijn liggen met die muzikale liefde en de artiest zijn. Ik zal nooit bijvoorbeeld een datingprogramma presenteren. Ik presenteer Belgium Got Talent, waarbij wij de kandidaten bijstaan in hun audities en erna ook in hun live-show. Dat is iets waar ik mezelf heel goed kan verplaatsen omdat ik zelf uit The Voice kom. Ik weet heel goed hoe het is om daar te staan en twee minuten het beste van jezelf te geven om dan te hopen dat de jury het goed genoeg vond. Het zijn allemaal wel dingen die ik kan linken aan mijn eigen leven en iets waar ik een beetje verstand van heb. Ik zou nooit iets doen waarvan ik weet okee hier heb ik geen verstand van, dat is niets voor mij. Ik weet wel altijd op dat vlak wat ik wel goed kan en wat niet."

Zitten er ook muzikaal thema's tussen die je niet zou aanraken, waarvan je zegt : daarover wil ik niet zingen ?

Laura : "Niet specifiek. Ik probeer te zingen over dingen die ik zelf voel. Ik ga niet zingen over dingen waar ik het niet over eens mee ben of waarvan ik zelf zoiets heb van ja zo voel ik me helemaal niet. Ik vind het heel belangrijk dat over alles wat ik zing, ik het zelf geloof. Anders gaat mijn publiek het ook niet geloven. Ik zou dus nooit over iets zingen dat ik niet voel of waar ik zelf niet achter sta."

'Feel Alive' is een pure liefdessong. Je hoort erin weer hoe hij je kust en hoe jij een lach op je gezicht krijgt. Een liedje dat vlug tot stand kwam, omdat over de liefde zingen nu eenmaal - soms toch - een gemakkelijk onderwerp is om over te zingen ?

Laura : "Liefdesliedjes zijn niet gemakkelijker te schrijven dan andere liedjes. Het is wel gemakkelijker om te schrijven over wat je voelt. Als dat dan op dat moment liefde is, gaat dat heel vlot omdat je op dat moment heel goed weet wat dat gevoel is, hoe je daar tegenover staat. Dat is juist hetzelfde wanneer je op dat moment heel ongelukkig bent. Dan weet je ook heel goed hoe dat voelt. Dus het is niet gemakkelijker, maar het is natuurlijk wel leuk om over te schrijven. Ik weet heel goed hoe ik mij bijvoorbeeld voel tegenover mijn vriend én dan is het ook niet moeilijk om daarover te schrijven."

Je schreef zelf mee aan de liedjes. Je bent dus een jonge singer-songwriter.

Laura : "Ik schreef inderdaad aan heel de plaat mee. Acht van de tien songs werden gemaakt tijdens de songwriting-sessies. Ik zat mee in de studio met andere songwriters. Ik ben iemand die geïnspireerd geraakt door andere mensen, andere muzikanten, impulsen van producers... Ik ben zelf niet iemand die in de living alleen een song gaat schrijven. Dat kan ik niet. Het moet in groep gebeuren, dat vind ik gemakkelijker. Ik word dan geïnspireerd door wat andere mensen zeggen. Als ik een idee heb, krijgen andere mensen ook een idee en krijg ik terug een idee. Dat houdt het voor mij levendig, ik vind dat tof."

Veel artiesten zeggen dat wanneer ze zelf schrijven aan een album het hun eigen kindje is. Heb je ook dat gevoel, ondanks het feit dat je in groep schrijft ?

Laura : "Dat voelt ook zo aan. We schreven wel in groep, maar het ging wel allemaal om hoe ik me voelde en dat is allemaal heel persoonlijk. Het voelt echt als mijn kindje. Het is alsof ik met mijn billen bloot sta. Als de mensen het niet goed vinden, ja... het is heel persoonlijk. Ik heb zelf mee geschreven én geproduced. Ik ben blij dat ik vijf jaar wachtte om dat te doen. De inbreng die ik er nu in had in het creatieve process kon vijf jaar geleden niet. Ik ben echt blij dat ik deze cd mijn album mag noemen."

Ik hoop dat ik nu niet fout ben, maar klopt het dat je uw vorige singles niet op dit album zette ?

Laura : "Dat klopt ! Die staan inderdaad niet op het album, omdat die songs altijd een aparte zoektocht zijn geweest. Er zat altijd veel tijd tussen, we wisten niet wat we met die singles gingen doen. Er was niet echt een samenhang. Het enige wat juist was, was dat ik ze allemaal gezongen heb en dat het allemaal popmuziek is. Deze songs nu zijn échte Laura Tesoro-liedjes anno 2019. En over hoe ik me nu voel op dit moment. Dat vond ik echt belangrijk. Ik wil echt een verhaal vertellen in mijn album, ik wil dat mensen zich erin herkennen, maar ook weten wie ik ben als ze dit horen. Ik vond dus dat de vorige nummers daar niet in thuishoorden."

Wat is de rode draad in feite of het volledig verhaal van de cd ? Hoe kan je het omschrijven, liefdesliedjes ?

Laura : "De plaat noemt Limits. Ik vind dat een hele goede overkoepelende titel, omdat je limieten hebt op elk vlak. Op het vlak van liefde of emoties. Soms kan je uw emoties niet onderdrukken of ongelukkig zijn of gelukkig zijn. Alles heeft zijn limieten en iedereen gaat daar anders mee om. Dat vind ik heel interessant. Ik hoop vooral dat heel veel mensen zich kunnen herkennen in die nummers die ik heb geschreven. Dat het mensen ook kan motiveren en positief kan beïnvloeden. Ik hoop vooral een positieve ervaring in mijn album te kunnen geven aan de mensen die er naar luisteren."

Waarom koos je voor de naam 'Limits' als titel voor je album ? 'Limits' gaat toch over grenzen verleggen en ook over soms eens een grens te ver gaan. Verleg jij wel eens je grenzen ?

Laura : "Ik verleg altijd mijn grenzen. Ik probeer het altijd beter én beter én beter te doen. Op dat vlak is het een positieve eigenschap dat ik perfectionistisch ben en het goed wil doen. Dat is positief wanneer je altijd hard blijft werken, gedreven wilt zijn en het altijd beter wilt doen. Dat kan ook negatief zijn als je op punten komt waar je echt gefrustreerd van geraakt als iets niet lukt en op die manier jezelf gaat tegenhouden. Dat kan je ook blokkeren als je zegt: shit dat kan ik niet of ik ben niet goed genoeg. Dan blokkeer je en dan is dat niet meer motiverend. Daarom vond ik Limits een heel interessant nummer om te schrijven omdat ik echt zo ben. Er zijn momenten waar ik echt zo ver ga dat ik kwaad kan worden op mijn eigen en kan geloven van shit ik kan dat niet of ik ben niet goed genoeg. Dat maakt het zo persoonlijk, omdat dat best gevoelige dingen zijn want dat zijn dingen waar ik elke keer op bots. Elk ding die ik doe - zowel een televisieprogramma of een nummer uitbrengen, nu een hele plaat - wil ik altijd zo goed mogelijk doen. Soms lukt dat niet, soms lukt dat wel."

Wellicht gaat deze plaat wel lukken omdat je een bekend gezicht bent. Dat is toch een voordeel ?

Laura : "Bekend zijn is niet alles hoor. Het is niet omdat je bekend bent dat iedereen uw muziek goed vindt. Muziek is heel persoonlijk en iedereen ervaart muziek ook anders. Als je er naar luistert en je voelt er niets bij, dan mag je nog zo bekend zijn, dat gaat niet helpen. Ik zie dat los van elkaar. Het is niet omdat ik bekend ben dat ik denk dat iedereen mijn plaat goed gaat vinden, helemaal niet zelf. Mensen hebben vlugger een mening omdat ik juist bekend bent. Bekend zijn, vind ik dus geen referentie."

Je bent 23. Heb je het gevoel dat de maatschappij een druk op je zet als persoon ?

Laura : "Ik ben er mij van bewust dat alles wat ik doe onder het oog van kijkend Vlaanderen gebeurt. Ik weet dat elke keer er iets gezegd wordt van nu gaat Laura dat doen én dat doen, dat mensen daar een mening over hebben. Ik kan daar tegen, dat is ook een deel van de job waarvoor ik heb gekozen."

Volg je de sociale media, ook de kritiek die over uw persoon wordt gezegd ? Kan je dat verdragen ? Draag je een soort schild over je heen ?

Laura : "Ik kan dat wel verdragen tot een bepaalde hoeveelheid. Ik ben immers ook maar een mens en soms raakt me dat wel. Veel mensen zeggen dat ik zoiets niet moet lezen. Maar ik lees dat wel graag, omdat ik graag weet wat mensen van iets vinden, van mij vinden, van mijn muziek denken of van de tv-programma's die ik presenteer. Omdat daar ook echt reacties tussen zitten waar je iets kan van leren en je zegt dan : misschien heeft die wel gelijk. Die reacties houden mij wel met mijn voeten op de grond."

Ik weet dat het een clichévraag is : wat is uw voorkeursong op je album ?

Laura : "Geen clichévraag, wel een moeilijke vraag omdat ik voor tien nummers heb gekozen waar ik echt achter sta en ik ook echt goed vind. Dat is misschien raar om te zeggen, maar ik heb ze zélf gemaakt, ik heb ze gekozen. Maar ik denk dat Limits dan toch één van mijn favorieten is, omdat het echt over mij gaat en daarom heb ik het ook op singel uitgebracht. Daarom heb ik er ook de titelsong van gemaakt, omdat ik het wel een beetje een overkoepelend nummer vind. Het vertelt hoe ik ben als artiest en als persoon. Dat is interessant om zo persoonlijk te gaan en dat te kunnen delen met de buitenwereld"

In 'Press Pause' sta je stil bij de snelheid van ons leven. Vind je ook dat we maar weinig tijd hebben om écht te genieten ?

Laura : "Ik denk dat we dat te vaak vergeten. Ik probeer echt wel om af en toe stil te staan bij leuke momenten en soms ook echt te genieten van de kleine dingen, waar ik dan weer over zing in Feel alive, it's the little things. Ik denk dat we af en toe te snel gaan en af en toe vergeten te genieten. Daarom vind ik dat zo'n tof nummer."

Je hebt toch zo'n drukke agenda met die televisieprogramma's én je muziek. Je kan wellicht niet verder dan ja zeggen tegen nieuwe uitdagingen of niet ?

Laura : " Ik probeer zoveel mogelijk dingen te combineren in hoeverre dat het kan natuurlijk. Als het niet gaat - ik ben ook maar een mens - dan gaat het niet. Ik ben gelukkig omgeven door een heel goed team die dat allemaal mee in het oog houden of het niet te veel wordt. Ik kan dat zelf ook heel goed inschatten van dat is te veel of dat gaat nog. Dat is een soort van balans vinden, maar ik kan wel nog genieten van alles. Ik word dus niet geleefd, ik doe het allemaal heel graag."

Een nieuw album brengt meestal ook nieuwe kansen met zich mee. Misschien openen de poorten van het buitenland of blijf je liever verder werken in Vlaanderen ?

Laura : "We zullen zien. Ik heb niet de prioriteit om internationaal te gaan, zeker niet. Ik ga al heel bij zijn als mijn album goed wordt ontvangen in Vlaanderen. Ik denk dat het zijn eigen uitwijst,. Moet dat gebeuren, dan moet dat gebeuren. Ik geloof wel een beetje in het lot. Als dat moet gebeuren dat dit album de grens over geraakt, dan zullen we dat wel meemaken. Als dat niet moet, vind ik dat ook helemaal niet erg. Ik zei het al : voor mij is dat geen prioriteit. Ik heb niet de ambitie om internationaal bekend te worden, helemaal niet."

We zijn een West-Vlaams weekblad met een grote oplage. Heb je een bepaalde band met onze provincie ? Ben je in je jeugdjaren veel naar de zee gekomen ?

Laura : "Ik kwam vroeger niet zo veel naar de zee, maar nu wel. Wij spelen in de zomer volgens mij het meeste in West-Vlaanderen. De meeste concerten zijn in West-Vlaanderen. Ik kom daar nu al vijf jaar heel vaak. Dat is mijn leukste herinnering aan West-Vlaanderen, ik beleefde daar al zoveel leuke optredens."

Niels Destadsbader doet eveneens tv-werk voor VTM, hij gaat als een komeet omhoog. Hoop je dat nu ook met je album? Wat Niels doet veranderd ook allemaal in goud...

Laura : Ja da's waar. Ik hoop dat mijn plaat gaat aanslaan, maar dat staat volledig los van Niels zijn werk. We zijn twee andere personen. Ik ga mij ook niet met Niels vergelijken. Ik vind wel dat hij het zo goed doet. Als ik ook ooit een Sportpaleis mag vullen, zal ik daar heel dankbaar voor zijn. Hij is wel al langer bezig dan ik, hij is ook ouder dan ik, hij heeft ook een ander genre dan ik. Ik vind dat hij dat super doet, maar ik probeer me altijd los te zien van andere mensen. Want het is moeilijk om je te vergelijken met andere mensen. Als je dat doet, is het ook nooit goed en ga je nooit blij zijn. Ik ben gelukkig met wat ik doe en met de dingen die ik bereik. Ik heb ook mijn eigen dromen en Niels die van hem dus ik ga dat niet vergelijken. Hij doet dat natuurlijk wel keigoed en dat vinden we allemaal."

Welke dromen heb je nog allemaal?

Laura : "Eens het Sportpaleis vullen. Of dat ooit gaat gebeure, weet ik niet maar dat blijft een droom. Ik denk dat dat voor elke Vlaamse artiest wel zo is. Nu komt er al een droom uit door mijn eerste plaat uit te brengen. We zullen zien hoe dat marcheert en dan zullen we wel zien wat het volgende wordt."

In al die jaren dat je al bezig bent op tv of muzikaal. Wanneer je daar één uitschieter mag eruit halen, wat wordt het dan ?

Laura : "Dat is moeilijk, ik heb al heel veel mooie kansen gekregen maar ik denk dat dan het Songfestival wel een once in a lifetime thing blijft dat ik echt nooit in mijn leven zal vergeten maar wat ik nooit terug opnieuw zou doen. Ik vond dat geweldig om mee te maken. Dat was echt een rollercoaster. Daar leerde ik heel veel uit. Dat is wel mijn hoogtepunt."

Tot slot : wat staat er voor 2020 op het programma. Ik weet er is tv en misschien een tournee met je nieuwe plaat ?

Laura : "Het is de bedoeling om volgend jaar terug een zomertour te doen. Nu met de eerste cd, dat zal de eerste keer zijn om alleen maar nieuwe nummers te spelen en geen covers meer. Eindelijk heb ik genoeg eigen nummers. Zo kunnen we weer West-Vlaanderen komen trotseren met mijn muziek."

(PADI)

Veel mensen kennen je van The Voice, van Eurosong in 2016 en natuurlijk ook van vtm, waar je programma's met hoge kijkcijfers mag presenteren. Maar ben je niet het liefst van al zangeres ? Sta je niet het liefst van al op een podium ?Laura : "Ik sta inderdaad het liefst op een podium, maar dat doe ik als ik presenteer eigenlijk ook. Ik denk dus dat uit die combinatie de liefde voor de twee een beetje komt. Want als ik presenteer sta ik ook op een podium hé."Presenteren is wel iets anders dan zingen...Laura : "Natuurlijk, zeker omdat ik al langer muziek maak dan dat ik presenteer. Op een podium staan om te zingen is wel meer mijn comfortzone, dan op een podium staan om te presenteren. Dat blijft nog altijd iets spannender. Maar ik vind het wel allebei leuk om te doen."Hoelang ben je in feite al bezig met muziek ?Laura : "Vijf jaar geleden deed ik mee aan The Voice. Toen bracht ik ook mijn eerste singel uit. De eerste keer dat ik op een podium stond, was in 2008 toen ik meedeed in de musical Annie. Dat is langer geleden, maar ik denk dat ik echt kan beginnen tellen vanaf The Voice. En dat is nu vijf jaar geleden."Je nieuw album is uit. Is het vooral een autobiografisch album geworden ?Laura : "Autobiografisch... het is allemaal geschreven uit mijn gevoel en vanuit wie ik ben, hoe ik naar het leven kijk en naar de dingen die ik meemaak. Het is allemaal vanuit mijn eigen persoon geschreven, geïnspireerd uit dingen die ik heb meegemaakt of van heel dichtbij heb zien gebeuren."Verliepen de voorbereidingen en de opnames in de studio vlot ?Laura : "Het was geen moeilijke bevalling, maar er kroop heel veel werk in. Het was ook de eerste keer dat ik zoiets deed. Het was allemaal een beetje ontdekken voor mij. Maar ik vond het superleuk om te doen. We hadden voor de zomer een hele intense songwriting-periode, waar we heel wat nummers hebben geschreven. Daaruit selecteerden we de favoriete tien nummers, die nu ook op het album staan. In augustus en september waren we bezig met de afwerking van die songs. Eind oktober kwam het album uit. Dat was heel spannend. Het ontstond in zes maanden tijd. Ik vind dat het vlot is gegaan."Was je vragende partij voor een album ? Of was het Sony Music die zei : je bent een bekend gezicht, we gaan een album uitbrengen ?Laura : "Ik deed mee aan Liefde voor muziek. Na dat programma vond ik dat ik klaar was om een album uit te brengen. Ik wist welke richting ik wilde inslaan, welke sound er bij mij paste. In de voorbije vijf jaar bracht ik singles uit, maar het was iedere keer een zoektocht wat we met die singles gingen doen. Hoe wilde ik dat het klonk, wat wilde ik vertellen met deze singles ? Er zat ook telkens veel tijd tussen. Dat was dus telkens een groot project. Bij Liefde voor Muziek was het de eerste keer dat ik een bundel nummers onder handen nam. Ik kreeg meer zelfvertrouwen en dat had ik nodig om aan een album te kunnen beginnen. Na dit tv-programma was ik er klaar voor. We zijn dan aan die songrwiting-sessies begonnen en dat ging eigenlijk best goed. Dan hadden we plots tien nummers. Toen wist ik al : deze plaat moet het worden."Bij de song 'Emotion' heb je het over dat je uw keuze door niemand mag laten beïnvloeden. Werd jij al in uw muziekcarrière al op een negatieve manier beïnvloed ? Moest je al ingrijpen om van iets negatief toch iets positief te maken ?Laura : "Ik denk dat dit al gebeurde. Ik denk dat zoiets al bij iedere persoon voorviel in het dagelijkse leven. Ik sta gelukkig wel stevig in mijn schoenen. Ik heb nooit schrik om mijn mening te zeggen. Ik ben daar wel heel blij om. Dat komt natuurlijk door de jaren. Ik durf nu al meer zeggen, dan dat ik vijf jaar geleden durfde te zeggen. Maar ik heb nog nooit iets moeten doen waar ik niet achterstond, omdat ik altijd wel zelf zeg ja of neen. Ik weet heel goed wat ik wil, ik weet zelf ook goed wat ik wel en niet goed kan. Ik ga ook nooit iets doen waarvan ik weet dat het niets voor mij is of iets wat ik niet kan."Wat kan je dan bijvoorbeeld niet ? Vertel iets dat ze zeker niet aan je moeten vragen.Laura : "Dat is natuurlijk heel breed, want er is veel dat ik niet kan. Ik bedoel alles wat ik doe zal in de lijn liggen met die muzikale liefde en de artiest zijn. Ik zal nooit bijvoorbeeld een datingprogramma presenteren. Ik presenteer Belgium Got Talent, waarbij wij de kandidaten bijstaan in hun audities en erna ook in hun live-show. Dat is iets waar ik mezelf heel goed kan verplaatsen omdat ik zelf uit The Voice kom. Ik weet heel goed hoe het is om daar te staan en twee minuten het beste van jezelf te geven om dan te hopen dat de jury het goed genoeg vond. Het zijn allemaal wel dingen die ik kan linken aan mijn eigen leven en iets waar ik een beetje verstand van heb. Ik zou nooit iets doen waarvan ik weet okee hier heb ik geen verstand van, dat is niets voor mij. Ik weet wel altijd op dat vlak wat ik wel goed kan en wat niet."Zitten er ook muzikaal thema's tussen die je niet zou aanraken, waarvan je zegt : daarover wil ik niet zingen ?Laura : "Niet specifiek. Ik probeer te zingen over dingen die ik zelf voel. Ik ga niet zingen over dingen waar ik het niet over eens mee ben of waarvan ik zelf zoiets heb van ja zo voel ik me helemaal niet. Ik vind het heel belangrijk dat over alles wat ik zing, ik het zelf geloof. Anders gaat mijn publiek het ook niet geloven. Ik zou dus nooit over iets zingen dat ik niet voel of waar ik zelf niet achter sta."'Feel Alive' is een pure liefdessong. Je hoort erin weer hoe hij je kust en hoe jij een lach op je gezicht krijgt. Een liedje dat vlug tot stand kwam, omdat over de liefde zingen nu eenmaal - soms toch - een gemakkelijk onderwerp is om over te zingen ?Laura : "Liefdesliedjes zijn niet gemakkelijker te schrijven dan andere liedjes. Het is wel gemakkelijker om te schrijven over wat je voelt. Als dat dan op dat moment liefde is, gaat dat heel vlot omdat je op dat moment heel goed weet wat dat gevoel is, hoe je daar tegenover staat. Dat is juist hetzelfde wanneer je op dat moment heel ongelukkig bent. Dan weet je ook heel goed hoe dat voelt. Dus het is niet gemakkelijker, maar het is natuurlijk wel leuk om over te schrijven. Ik weet heel goed hoe ik mij bijvoorbeeld voel tegenover mijn vriend én dan is het ook niet moeilijk om daarover te schrijven."Je schreef zelf mee aan de liedjes. Je bent dus een jonge singer-songwriter.Laura : "Ik schreef inderdaad aan heel de plaat mee. Acht van de tien songs werden gemaakt tijdens de songwriting-sessies. Ik zat mee in de studio met andere songwriters. Ik ben iemand die geïnspireerd geraakt door andere mensen, andere muzikanten, impulsen van producers... Ik ben zelf niet iemand die in de living alleen een song gaat schrijven. Dat kan ik niet. Het moet in groep gebeuren, dat vind ik gemakkelijker. Ik word dan geïnspireerd door wat andere mensen zeggen. Als ik een idee heb, krijgen andere mensen ook een idee en krijg ik terug een idee. Dat houdt het voor mij levendig, ik vind dat tof."Veel artiesten zeggen dat wanneer ze zelf schrijven aan een album het hun eigen kindje is. Heb je ook dat gevoel, ondanks het feit dat je in groep schrijft ?Laura : "Dat voelt ook zo aan. We schreven wel in groep, maar het ging wel allemaal om hoe ik me voelde en dat is allemaal heel persoonlijk. Het voelt echt als mijn kindje. Het is alsof ik met mijn billen bloot sta. Als de mensen het niet goed vinden, ja... het is heel persoonlijk. Ik heb zelf mee geschreven én geproduced. Ik ben blij dat ik vijf jaar wachtte om dat te doen. De inbreng die ik er nu in had in het creatieve process kon vijf jaar geleden niet. Ik ben echt blij dat ik deze cd mijn album mag noemen."Ik hoop dat ik nu niet fout ben, maar klopt het dat je uw vorige singles niet op dit album zette ?Laura : "Dat klopt ! Die staan inderdaad niet op het album, omdat die songs altijd een aparte zoektocht zijn geweest. Er zat altijd veel tijd tussen, we wisten niet wat we met die singles gingen doen. Er was niet echt een samenhang. Het enige wat juist was, was dat ik ze allemaal gezongen heb en dat het allemaal popmuziek is. Deze songs nu zijn échte Laura Tesoro-liedjes anno 2019. En over hoe ik me nu voel op dit moment. Dat vond ik echt belangrijk. Ik wil echt een verhaal vertellen in mijn album, ik wil dat mensen zich erin herkennen, maar ook weten wie ik ben als ze dit horen. Ik vond dus dat de vorige nummers daar niet in thuishoorden."Wat is de rode draad in feite of het volledig verhaal van de cd ? Hoe kan je het omschrijven, liefdesliedjes ?Laura : "De plaat noemt Limits. Ik vind dat een hele goede overkoepelende titel, omdat je limieten hebt op elk vlak. Op het vlak van liefde of emoties. Soms kan je uw emoties niet onderdrukken of ongelukkig zijn of gelukkig zijn. Alles heeft zijn limieten en iedereen gaat daar anders mee om. Dat vind ik heel interessant. Ik hoop vooral dat heel veel mensen zich kunnen herkennen in die nummers die ik heb geschreven. Dat het mensen ook kan motiveren en positief kan beïnvloeden. Ik hoop vooral een positieve ervaring in mijn album te kunnen geven aan de mensen die er naar luisteren."Waarom koos je voor de naam 'Limits' als titel voor je album ? 'Limits' gaat toch over grenzen verleggen en ook over soms eens een grens te ver gaan. Verleg jij wel eens je grenzen ?Laura : "Ik verleg altijd mijn grenzen. Ik probeer het altijd beter én beter én beter te doen. Op dat vlak is het een positieve eigenschap dat ik perfectionistisch ben en het goed wil doen. Dat is positief wanneer je altijd hard blijft werken, gedreven wilt zijn en het altijd beter wilt doen. Dat kan ook negatief zijn als je op punten komt waar je echt gefrustreerd van geraakt als iets niet lukt en op die manier jezelf gaat tegenhouden. Dat kan je ook blokkeren als je zegt: shit dat kan ik niet of ik ben niet goed genoeg. Dan blokkeer je en dan is dat niet meer motiverend. Daarom vond ik Limits een heel interessant nummer om te schrijven omdat ik echt zo ben. Er zijn momenten waar ik echt zo ver ga dat ik kwaad kan worden op mijn eigen en kan geloven van shit ik kan dat niet of ik ben niet goed genoeg. Dat maakt het zo persoonlijk, omdat dat best gevoelige dingen zijn want dat zijn dingen waar ik elke keer op bots. Elk ding die ik doe - zowel een televisieprogramma of een nummer uitbrengen, nu een hele plaat - wil ik altijd zo goed mogelijk doen. Soms lukt dat niet, soms lukt dat wel."Wellicht gaat deze plaat wel lukken omdat je een bekend gezicht bent. Dat is toch een voordeel ?Laura : "Bekend zijn is niet alles hoor. Het is niet omdat je bekend bent dat iedereen uw muziek goed vindt. Muziek is heel persoonlijk en iedereen ervaart muziek ook anders. Als je er naar luistert en je voelt er niets bij, dan mag je nog zo bekend zijn, dat gaat niet helpen. Ik zie dat los van elkaar. Het is niet omdat ik bekend ben dat ik denk dat iedereen mijn plaat goed gaat vinden, helemaal niet zelf. Mensen hebben vlugger een mening omdat ik juist bekend bent. Bekend zijn, vind ik dus geen referentie."Je bent 23. Heb je het gevoel dat de maatschappij een druk op je zet als persoon ?Laura : "Ik ben er mij van bewust dat alles wat ik doe onder het oog van kijkend Vlaanderen gebeurt. Ik weet dat elke keer er iets gezegd wordt van nu gaat Laura dat doen én dat doen, dat mensen daar een mening over hebben. Ik kan daar tegen, dat is ook een deel van de job waarvoor ik heb gekozen."Volg je de sociale media, ook de kritiek die over uw persoon wordt gezegd ? Kan je dat verdragen ? Draag je een soort schild over je heen ?Laura : "Ik kan dat wel verdragen tot een bepaalde hoeveelheid. Ik ben immers ook maar een mens en soms raakt me dat wel. Veel mensen zeggen dat ik zoiets niet moet lezen. Maar ik lees dat wel graag, omdat ik graag weet wat mensen van iets vinden, van mij vinden, van mijn muziek denken of van de tv-programma's die ik presenteer. Omdat daar ook echt reacties tussen zitten waar je iets kan van leren en je zegt dan : misschien heeft die wel gelijk. Die reacties houden mij wel met mijn voeten op de grond."Ik weet dat het een clichévraag is : wat is uw voorkeursong op je album ?Laura : "Geen clichévraag, wel een moeilijke vraag omdat ik voor tien nummers heb gekozen waar ik echt achter sta en ik ook echt goed vind. Dat is misschien raar om te zeggen, maar ik heb ze zélf gemaakt, ik heb ze gekozen. Maar ik denk dat Limits dan toch één van mijn favorieten is, omdat het echt over mij gaat en daarom heb ik het ook op singel uitgebracht. Daarom heb ik er ook de titelsong van gemaakt, omdat ik het wel een beetje een overkoepelend nummer vind. Het vertelt hoe ik ben als artiest en als persoon. Dat is interessant om zo persoonlijk te gaan en dat te kunnen delen met de buitenwereld"In 'Press Pause' sta je stil bij de snelheid van ons leven. Vind je ook dat we maar weinig tijd hebben om écht te genieten ?Laura : "Ik denk dat we dat te vaak vergeten. Ik probeer echt wel om af en toe stil te staan bij leuke momenten en soms ook echt te genieten van de kleine dingen, waar ik dan weer over zing in Feel alive, it's the little things. Ik denk dat we af en toe te snel gaan en af en toe vergeten te genieten. Daarom vind ik dat zo'n tof nummer."Je hebt toch zo'n drukke agenda met die televisieprogramma's én je muziek. Je kan wellicht niet verder dan ja zeggen tegen nieuwe uitdagingen of niet ?Laura : " Ik probeer zoveel mogelijk dingen te combineren in hoeverre dat het kan natuurlijk. Als het niet gaat - ik ben ook maar een mens - dan gaat het niet. Ik ben gelukkig omgeven door een heel goed team die dat allemaal mee in het oog houden of het niet te veel wordt. Ik kan dat zelf ook heel goed inschatten van dat is te veel of dat gaat nog. Dat is een soort van balans vinden, maar ik kan wel nog genieten van alles. Ik word dus niet geleefd, ik doe het allemaal heel graag."Een nieuw album brengt meestal ook nieuwe kansen met zich mee. Misschien openen de poorten van het buitenland of blijf je liever verder werken in Vlaanderen ?Laura : "We zullen zien. Ik heb niet de prioriteit om internationaal te gaan, zeker niet. Ik ga al heel bij zijn als mijn album goed wordt ontvangen in Vlaanderen. Ik denk dat het zijn eigen uitwijst,. Moet dat gebeuren, dan moet dat gebeuren. Ik geloof wel een beetje in het lot. Als dat moet gebeuren dat dit album de grens over geraakt, dan zullen we dat wel meemaken. Als dat niet moet, vind ik dat ook helemaal niet erg. Ik zei het al : voor mij is dat geen prioriteit. Ik heb niet de ambitie om internationaal bekend te worden, helemaal niet."We zijn een West-Vlaams weekblad met een grote oplage. Heb je een bepaalde band met onze provincie ? Ben je in je jeugdjaren veel naar de zee gekomen ? Laura : "Ik kwam vroeger niet zo veel naar de zee, maar nu wel. Wij spelen in de zomer volgens mij het meeste in West-Vlaanderen. De meeste concerten zijn in West-Vlaanderen. Ik kom daar nu al vijf jaar heel vaak. Dat is mijn leukste herinnering aan West-Vlaanderen, ik beleefde daar al zoveel leuke optredens."Niels Destadsbader doet eveneens tv-werk voor VTM, hij gaat als een komeet omhoog. Hoop je dat nu ook met je album? Wat Niels doet veranderd ook allemaal in goud...Laura : Ja da's waar. Ik hoop dat mijn plaat gaat aanslaan, maar dat staat volledig los van Niels zijn werk. We zijn twee andere personen. Ik ga mij ook niet met Niels vergelijken. Ik vind wel dat hij het zo goed doet. Als ik ook ooit een Sportpaleis mag vullen, zal ik daar heel dankbaar voor zijn. Hij is wel al langer bezig dan ik, hij is ook ouder dan ik, hij heeft ook een ander genre dan ik. Ik vind dat hij dat super doet, maar ik probeer me altijd los te zien van andere mensen. Want het is moeilijk om je te vergelijken met andere mensen. Als je dat doet, is het ook nooit goed en ga je nooit blij zijn. Ik ben gelukkig met wat ik doe en met de dingen die ik bereik. Ik heb ook mijn eigen dromen en Niels die van hem dus ik ga dat niet vergelijken. Hij doet dat natuurlijk wel keigoed en dat vinden we allemaal."Welke dromen heb je nog allemaal? Laura : "Eens het Sportpaleis vullen. Of dat ooit gaat gebeure, weet ik niet maar dat blijft een droom. Ik denk dat dat voor elke Vlaamse artiest wel zo is. Nu komt er al een droom uit door mijn eerste plaat uit te brengen. We zullen zien hoe dat marcheert en dan zullen we wel zien wat het volgende wordt."In al die jaren dat je al bezig bent op tv of muzikaal. Wanneer je daar één uitschieter mag eruit halen, wat wordt het dan ?Laura : "Dat is moeilijk, ik heb al heel veel mooie kansen gekregen maar ik denk dat dan het Songfestival wel een once in a lifetime thing blijft dat ik echt nooit in mijn leven zal vergeten maar wat ik nooit terug opnieuw zou doen. Ik vond dat geweldig om mee te maken. Dat was echt een rollercoaster. Daar leerde ik heel veel uit. Dat is wel mijn hoogtepunt." Tot slot : wat staat er voor 2020 op het programma. Ik weet er is tv en misschien een tournee met je nieuwe plaat ?Laura : "Het is de bedoeling om volgend jaar terug een zomertour te doen. Nu met de eerste cd, dat zal de eerste keer zijn om alleen maar nieuwe nummers te spelen en geen covers meer. Eindelijk heb ik genoeg eigen nummers. Zo kunnen we weer West-Vlaanderen komen trotseren met mijn muziek." (PADI)