Kursaal Classics gaat een stap hoger in Kursaal Oostende

Op onze foto enthousiaste mensen: Dirk Ooms (Directeur van het Conservatorium Oostende), Bart Tommelein (burgemeester Oostende - voorzitter Kursaal Oostende), Frank Pauwels (artistiek adviseur Kursaal Classics), Peter Craeymeersch (directeur Kursaal Oostende) en Gwendoline Neys (adjunct-directeur Kursaal Oostende). (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Het Kursaal is een mythische plaats met een boeiend verleden dat teruggaat tot in de negentiende eeuw. In de periode 1852-1914 speelde het Kursaal een belangrijke rol in het Belgische klassieke muziekleven. In de twintigste en eerste decennia van de eenentwintigste eeuw heeft de muziekprogrammering zowat alle watertjes doorzwommen. In die veelheid komt er vanaf seizoen 2019-2020 een focus op symfonische muziek. Een coherente kleurrijke reeks Classics staat op de affiche met als speerpunten de presentatie van de beste Belgische symfonische orkesten, dirigenten en solisten die het publiek meevoeren en een repertoire dat onder de huid kruipt.

De focus op symfonische en concertmuziek – waarbij het grote standaardrepertoire van de negentiende en twintigste eeuw aan bod komt – krijgt in de eerste editie gestalte via het Symfonieorkest Vlaanderen (SOV), Antwerp Symphony Orchestra (ASO, heette vroeger de Filharmonie), Orcestre Philharmonique Royala de Liège (OPRL) en nieuwkomer in het landschap Casco Phil (CP).

Overzicht concerten

13 oktober 2019 om 17 uur: Dubbel Brahms – Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v Kristina Poska

26 januari 2020 om 17 uur:Mahlers Noodlot – Antwerp Symphony Orchestra o.l.v Eliahu Inbal

23 februari 2020 om 17 uur: uitbundige Russische Dansen – Orchestre Philharmonique Royal de Liège o.l.v Christian Arming)

22 maart 2020 om 17 uur: A New World – Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v Pierre Bleuse

10 mei 2020 om 17 uur: Beethoven blaast 250 kaarsjes uit – Casco Phil o.l.v Benjamin Haemhouts

14 juni 2020 om 17 uur: Piano laureaten Koningin Elisabeth Wedstrijd – Orchestre Philharmonique Royale De Liège o.l.v Gergely Madaras

Naast de reeks van zes reguliere concerten zijn er nog twee speciale concerten. Eén familieconcert van Symfonieorkest Vlaanderen én een Nieuwjaarsconcert van Belgian National Orchestra. Even opsommen: 1 november 2019 om 15 uur (Familieconcert Symfonie voor valse noot – Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v Martijn Dendievel) en 12 januari 2020 om 15 uur (Nieuwjaarsconcert – Belgian National Orchestra o.l.v George Pehlivanian).

Tickets en abonnementen

In samenwerking met Conservatorium aan Zee wordt op drie van de zes concerten een voorprogramma gepresenteerd. De band met het Oostendse muziekonderwijs en de concrete muziekopleiding lijkt onontbeerlijk. Dit op 13 oktober, 23 februari en 22 maart. Wie geïnteresseerd is in wat context en meer diepgang wordt uitgenodigd op de inleidingen tot de concerten die drie kwartier vooraf plaatshebben en gebracht worden door Frank Pauwels.

Huidige abonnees kunnen tot en met 16 juni hun bestaand abonnement verlengen bij Toerisme Oostende. Verkoop van de nieuwe abonnementen en losse concerten gaat van start op dinsdag 18 juni. Tickets aankopen kan bij Ticketmaster (telefonisch en online) en bij Toerisme Oostende.

(PADI)

Alle info qua prijzen en mogelijkheden kan je vinden op www.kursaaloostende.be/kursaalclassics.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier