Jonas Van Hastel uit Wevelgem vindt de job van zijn leven bij VBRO in Brugge

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op 1 mei 2017 – al twee jaar geleden – begon Jonas Van Hastel uit Wevelgem te werken bij VBRO in Brugge. Jonas voelt zich er al goed thuis en is fan geworden van Vlaamse muziek. In zijn vrije tijd staat hij als DJ Bowtie achter de draaitafel.

Jonas (24) volgde lager onderwijs in Desselgem, waar hij opgroeide. Daarna was hij ingeschreven in de school Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart in Waregem. Later trok hij voor één jaar naar Howest in Kortrijk, waarna hij ging werken. Jonas werkte ruim één jaar als verkoper in de Zara in Brugge en anderhalf jaar bij zijn ouders in het rouwcentrum in Stasegem. Op 1 mei 2017 startte hij bij VBRO in Brugge.

Ik denk dat ik je ruim vier jaar geleden een eerste keer heb ontmoet toen je meewerkte met de Izegemse Radio Omroep aan de eerste uitgave van Studio Kontrabas in Ingelmunster. Mogelijk ?

Jonas : “Ja, dat is juist. Eén jaar heb ik meegewerkt aan de 72 uren radio van Studio Kontrabas in Ingelmunster. Dat komt omdat het een samenwerking was met de Izegemse Radio Omroep.”

Was dat je eerste kennismaking met muziek of draaide je al meerdere keren plaatjes bij vrije radio’s ?

Jonas : “Radio is mijn eerste liefde. Op veertienjarige leeftijd ben ik er mee begonnen. In ‘t begin in de slaapkamer voor mezelf, later bestond de internetradio. Da’s niet voor alle luisteraars maar wel eens plezant om te doen. Ik wilde meer en begon te zoeken naar andere mogelijkheden. Ik begon bij Radio Caraat, die toen onder de naam City Music Tielt door het leven ging. Ik kon daar echter mijn creatief ei niet kwijt. Ik nam dan contact op met Maarten van IRO. Die was meteen enthousiast. Ik deed een stemtest. Maarten vond dat die goed klonk voor de radio. Zo is mijn radio-avontuur begonnen.”

Horen de luisteraars je nu nog bij IRO ?

Jonas : “Bij IRO help ik enkel nog bij evenementen wanneer ze in nood zitten. Dan spring ik bij voor onder andere technische ondersteuning.”

Jonas Van Hastel uit Wevelgem vindt de job van zijn leven bij VBRO in Brugge

Op 1 mei 2017 begon je bij VBRO in Brugge. Moest je proeven afleggen of werd je direct aangenomen voor je mooie stem en schone ogen ?

Jonas (lacht) : “Alles gebeurde op een correcte én officiële manier. Ik kwam hier terecht omdat er voor mij ook iemand hier zat van IRO, namelijk Hannes. Hij nam meer de IT kant op zich. Hannes is vertrokken omdat hij een kans kreeg bij de VRT. Toen heeft hij mij hier intern naar voren geschoven als opvolger van hem. Niet voor IT want dat is niet mijn dada, wel meer gericht op grafische audiovormgeving.”

Hoe ziet je dagtaak eruit ? Wat doe je hier allemaal ?

Jonas : “Ik werk van 9 tot 17 uur. Op vrijdag langer wegens de Top 30 die ik presenteer. Mijn job bestaat echter uit veel variatie. Dat is van presenteren van programma’s tot het monteren en inplannen van reclamespots. Veel van wat op Facebook en de website verschijnt, komt van mij of loopt toch via mij. Wat doe ik nog ? Ook veel vormgeving, zowel auditief als visueel.”

Maar je hebt ook eigen programma’s of niet ?

Jonas : “Ik neem iedere vrijdag van 15 tot 18 uur de de VBRO Top 30 voor mijn rekening.”

Is de VBRO voor je een springplank naar bijvoorbeeld Radio 2 ? Ik weet wel dat de VBRO nu ook nationaal uitzendt maar toch…

Jonas : “Een springplank ? Eigenlijk niet echt. Vroeger heb ik altijd geprobeerd om bij de grote spelers aan de bak te komen. Bij Q-Music deed ik bijvoorbeeld al enkele keren de Q-Academy mee. Maar dat draaide eigenlijk altijd op niets uit. Ik zit hier echt wel goed. Ik heb een gevarieerd aanbod. Verlaat ik de VBRO dan is het mogelijk dat bij een ander radiostation mijn takenpakket maar 10% is van wat ik hier kan en mag doen.”

Hier heb je meer vrijheid ?

Jonas : “Ja en ook meer variatie. Het is niet dat ik iedere dag hetzelfde doe. Ik heb graag veel variatie in mijn werk.”

Jonas Van Hastel uit Wevelgem vindt de job van zijn leven bij VBRO in Brugge

Een radiostem wordt niet vaak aangesproken op straat of heb ik dat verkeerd voor ? Willen de mooie meisjes wel eens met je op de foto ?

Jonas : “Ik word niet aangesproken. Ik denk dat onze stagiair én zanger Louis Flion daar meer last mee heeft. Als presentator is dat niet zo.”

In je vrije tijd ben je DJ. Is dat voor jezelf een uitlaatklep, want hier moet je vooral Nederlandstalige muziek draaien. Als DJ kan je misschien je eigen voorkeur opleggen ?

Jonas : “Dat is inderdaad compleet anders. Het is ook een andere doelgroep die ik bereik. Bij VBRO is het meer het oudere publiek dat luistert. Let op, er luisteren ook wel jonge mensen. Maar in het weekend is het voor mezelf mijn strikske aantrekken en gaan draaien.”

Hoelang ben je al DJ ? Hoe is dat gestart ?

Jonas : “Dat komt door mijn broer Sander, die drie jaar ouder is. Ik was meer de radiogast, hij was in die tijd al bezig met plaatjes draaien en DJ-werk. Later zijn we dan samen gaan draaien op vooral privéfeesten. Nu heeft Sander met zijn vriendin een huis gekocht en begint hij zich te settelen. Ik wilde meer en besloot zijn DJ-werk over te nemen. Ik begon in cafés en discotheken.”

Hoeveel doe je er zo op een jaar ?

Jonas : “Ik ben nog maar twee jaar bezig. Euh hoeveel ? Vorig jaar wellicht één per weekend.”

Naar wat gaat uw voorkeur qua muziek ?

Jonas : “Mijn voorkeur van muziek is heel breed. Hier zit ik bij het Nederlandstalige, in het weekend is het die boenke boenke voor de jonge gasten. En binnen een grote maand zit ik op Graspop voor metalmuziek. Ik hou gewoon van muziek. Dat kan zelf zijn dat ik in de auto aan het luisteren ben naar klassieke muziek. Recent trok ik naar Hans Zimmer, bekend voor z’n filmmuziek. Hoor ik iets graag, dan hoor ik het graag. Of dat nu metal of Nederlandstalig is, dat maakt voor mij niets uit.”

Een heel moeilijke vraag : je favoriete Nederlandse plaat of een liedje van het VBRO archief ?

Jonas : “Dan kies ik meteen voor het ambiancegenre, omdat ik dat veelal ook draai als ik op feestjes speel. Ik ga ook altijd maken dat er ambiance is voor het publiek waarvoor ik speel. Ik ga voor Saragossa van Jimmy Frey, met in het verlengde daarvan een Laat de zon in je hart…”.

Je bent nog jong, hoe zie je je toekomst evalueren ? Nog even aandringen : wil je ooit als DJ op het podium van Tomorrowland staan ? En misschien toch voor Radio 2 werken ?

Jonas : “Dat draaien mag voor mij om het even zijn, als ik maar mag plaatjes draaien voor een ruim publiek. Op radiovlak wil ik blijven presenteren. VBRO is een interessante radio. Toen ik hier begon, was dat nog een soort regional verhaal. Nu zenden we nationaal uit. Ik kan hier verder aan meebouwen. Dat is een leuke uitdaging waarneer je iets kan mee helpen verwezenlijken. Andere nationale radiozenders wisselen wel eens van presentatoren én van programma’s. Hier bij VBRO weet ik zeker waar mijn plekske is.”

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier