Jeroen Maes : “Het Prethuis leeft van ticketinkomsten en dus moeten de zalen goed gevuld zijn “

Jeroen Maes van Het Prethuis maakt van de plotse vrije tijd gebruik om nieuwe voorstellingen te schrijven. © PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op donderdagavond 12 maart stond Het Prethuis met ‘Brasschaatse Huisvrouwen’ op de scène van CC De Kruisboog in Tienen. Eén dag later was het voorbij. Adieu toer van 37 voorstellingen, die allemaal zo goed als uitverkocht waren. Het Prethuis kon er helaas maar vier spelen. Intussen is Jeroen naarstig aan het schrijven aan ‘Weekendje Bouillon’ en ‘Frank wordt Francine’. Dat zullen ongetwijfeld terug billenkletsers zijn én dat zal nodig zijn wanneer de mensen misschien pas in 2021 terug in elkaars armen mogen vallen om te knuffelen of om een vriendschapskus te geven.

Jeroen (geboren in Ieper) schrok van de snelheid waarmee alles gebeurde. “Het is plots heel snel gekeerd. Toen er in het begin sprake was van het coronavirus leek het nog een beetje de ver-van-ons-bed-show. Maar op korte tijd werd de ernst van de situatie duidelijk en wat niemand aanvankelijk voor mogelijk hield, kwam het land toch plots in lockdown terecht.”

Hoe vul jij uw vrije dagen ?

Jeroen : “Het is plots een heel ander leven. Je bent avonden na elkaar thuis, dat is me al niet meer overkomen sinds jaren. Maar ik schik me er wel in. Het is een gelegenheid om volledig te onthaasten, hetgeen me zeer goed lukt. Je moet je gewoon overgeven aan de situatie er zit niets anders op. Ik krijg mijn dagen zeker gevuld. Maar alles aan een gezapig tempo, op ‘t gemak. Vervelen doe ik me niet. Er komt plots heel veel tijd vrij om bijvoorbeeld te schrijven. Ik maak van de gelegenheid gebruik om al wat stukken te schrijven voor de komende seizoenen. Zo heb ik in de lockdown reeds ‘Weekendje Bouillon’ geschreven waar we mee toeren in het najaar en ben ik volop bezig aan ‘Frank wordt Francine’ voorzien voor het voorjaar 2021.”

Had je gedacht dat zoiets in 2020 nog mogelijk zou zijn ? Een lockdown ! Stel je voor !

Jeroen : “Nee, natuurlijk niet, niemand denk ik. Het is ook zo onwezenlijk, het is precies het aanbreken van een soort ‘nieuwe tijd’. Ik ben er ook van overtuigd dat er toch net iets anders zal gekeken worden naar de toekomst, als voor de lockdown en dat bedoel ik ten goede.”

Hoeveel voorstellingen gingen er al de mist in ? Valt het jaar 2020 nog te redden ?

Jeroen : “Wat Het Prethuis betreft hebben we dus 33 voorstellingen van ‘Brasschaatse Huisvrouwen’ moeten annuleren en 10 voorstellingen van ‘De Serviceflat’. Daarnaast ging ik ook meespelen in mijn eigen komedie ‘Hierboven, hiernaast, hieronder’ in het EWT-Theater, maar ook die 30 voorstellingen zijn geschrapt. Ook ‘De Hippodroom’ (die ik heb geschreven en zou regisseren) de komedie die de ganse zomer zou lopen in het Fakkeltheater is een jaar uitgesteld.”

Vanaf wanneer hoop je dat het licht op groen staat om opnieuw te mogen optreden ? Ik vernam tot 31 augustus nog zeker niet… Een ramp toch !

Jeroen : “Ik duim en kruis al mijn vingers dat we vanaf september de draad kunnen terug opnemen en kunnen toeren met ‘Weekendje Bouillon’, waarvan er toch al zo’n 50 voorstellingen in onze Prethuis-agenda staan. Valt het najaar ook in het water dan is dat toch wel een serieuze streep door de rekening. Voor heel wat mensen in de cultuur- en entertainmentsector zou dit rampzalig kunnen zijn.”

Hopelijk word je gespaard van familieleden of vrienden die al met corona werden geconfronteerd of toch niet ?

Jeroen : “Gelukkig is iedereen in mijn omgeving nog gezond. En dat is misschien wel in deze bizarre periode het belangrijkste.”

Valt het ‘thuiszijn’ mee of wordt dat na een tijd ook een sleur ?

Jeroen : “Ik vind dat het (voorlopig) meevalt. Ik kan mezelf goed bezighouden, ook komt er tijd vrij om eindelijk eens een serie te bekijken waar iedereen het over heeft. Maar zoals gezegd het moet nu ook weer niet meer té lang duren. Ik sta te springen om weer het podium op te kunnen staan in het najaar.”

Jeroen :
Jeroen : “Onze zalen moeten goed gevuld zijn.”© PADI/Daniël

Hoe zal corona verder ons leven (blijven) bepalen ?

Jeroen : “Ik vrees zolang er geen vaccin gevonden wordt dat het blijvende gevolgen zal hebben voor het dagelijkse leven. Met name afstand houden, handhygiëne, … En wat de theaters betreft, anderhalve meter afstand is natuurlijk onmogelijk. Je zou kunnen telkens twee plaatsen leeglaten en iedere keer een rij leeg maar dat is absoluut niet rendabel. Het Prethuis leeft van ticketinkomsten dus moeten de zalen goed gevuld zijn. Afwachten dus wanneer we weer de mensen aan het lachen kunnen brengen in de zalen. Maar die dag komt er daar ben ik zeker van. Ik blijf positief.” (PADI)

Info : www.prethuis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier