Jeroen Logghe schreeuwt het van de daken van geluk dat musicalstages mogen doorgaan voor Thearte

Een kiekje van een vorige musicalstage met vooraan (zwarte t-shirt) Jeroen Logghe. © Thearte
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Met enige angst luisterde Jeroen Logghe – afkomstig uit Diksmuide – naar de laatste persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad, waarin de nieuwe richtlijnen werden bekend gemaakt rond de zomerkampen. Deze waren in feite wél al toegestaan, maar sport- en muziekkampen kwamen daar blijkbaar toch nog niet voor in aanmerking. Nu werd het licht wél op groen gezet, zodat Jeroen tijdens de komende zomervakantie tientallen jongeren kan ontvangen op musicalstage in Diksmuide, Brugge, Wevelgem, Antwerpen, Gent, Oudenaarde, Diest en Maldegem.

Ook musicalacteur en bezige bij Jeroen Logghe (28) zat vele weken noodgedwongen thuis in Borgerhout. “Toen ik plots thuis zat en dus voor lange tijd vrij was, kwam precies alle vermoeidheid in één keer naar boven. Ik heb de eerste weken vooral gerust. Als ik nu niet bijgeslapen ben, weet ik het ook niet meer. Alle taakjes of klusjes die ik al jaren ging doen als ik eens veel tijd had, zijn intussen ook uitgevoerd. Ik ben wel blijven werken voor Thearte, want alles ging daar virtueel door.”

Wat heb je in die voorbije weken vooral bijgeleerd ?

Jeroen : “Om mezelf niet meer zo druk te maken en de situatie te aanvaarden zoals ze is. Daar had ik in het begin veel moeite mee. Ik wou optreden, dingen doen en ik voelde zo’n innerlijke frustratie dat dat niet meer kon. Uiteindelijk moet je alles relativeren. Iedereen zit in hetzelfde schuitje : het is wat het is. Jezelf opjagen erin heeft geen zin.”

Kreeg je slapeloze nachten van die lockdown én ook van de kans dat er toch geen muziekkampen (of hoe je ze ook heet) zouden mogen plaatsgrijpen ?

Jeroen : “Ja, toch wel. Ik had normaal gezien een heel druk jaar en stond van april tot en met december bijna non-stop op het podium. De eerste keer dat ik er nu terug zal opstaan is in maart 2021. Ik mag daar gewoon niet aan denken dat nog zoveel maanden te moeten missen. Om van het geld dat ik hierdoor verlies nog maar te zwijgen. Technische werkloosheid is voor artiesten niet zo evident, met al onze losse contracten die vaak gewoon kunnen verbroken worden door een alinea ‘overmacht’ toe te voegen. Mijn vriend en ik hebben dit jaar bovendien een huis gekocht. Slechtere timing kon het coronavirus niet hebben. Mochten de musicalstages ook een rood licht hebben gekregen, was het écht rampzalig geweest. Hier heb ik echt van wakker gelegen. Gelukkig is dat niet het geval en kunnen ze deels iets goedmaken. Niet alles, maar toch iets.”

Hoe angstig ben je geweest ? Welke impact had dat op uw dagelijks leven ? Of je relatie ?

Jeroen : “Zelf ben ik niet bang om het virus te krijgen, maar wel om het door te geven aan mijn ouders. Ik mag er niet aan denken. Wat mijn relatie betreft : mijn vriend en ik zitten beiden nog steeds werkloos thuis (hij werkt in de hotelsector), maar hebben tijdens deze crisis heel veel aan elkaar. Ik had eerst schrik om 24/7 met elkaar opgesloten te zitten in een appartement, maar het ging heel goed. Ik durf zelfs zeggen dat het ons dichter bij mekaar heeft gebracht.”

Jeroen is opgelucht dat hij terug kan werken met kinderen en tieners.
Jeroen is opgelucht dat hij terug kan werken met kinderen en tieners.© Thearte

Zat je met enige angst de Nationale Veiligheidsraad te volgen ?

Jeroen : “Ja! Nog steeds. De musicalkampen gaan dan wel door, maar de theatersector staat er verschrikkelijk voor. Er zullen koppen rollen bij de theaterproducenten en het aanbod zal drastisch verminderen. Het zal dus nóg moeilijker zijn om werk te vinden, in wat al zo’n onzekere sector was. En wie weet durft het publiek de eerstkomende jaren niet meer te komen naar het theater. Ik mag er niet aan denken.”

Wanneer starten die zomerstages bij je ? Waar allemaal ? Hoelang duren ze ? Hoeveel jongeren bereik je daarmee ?

Jeroen : “We hebben met Thearte negen stages, verspreid over de zomervakantie. De eerste start al op 1 juli. Eén kamp duurt vijf dagen en heeft een maximumaantal van 45 deelnemers. Alle kinderen van 6 tot 14 jaar kunnen zich inschrijven. In Diksmuide zelfs tot 18 jaar, want voor het eerst organiseren we daar een extra musicalkamp, speciaal voor tieners. In West-Vlaanderen zijn we ook te vinden in Brugge en Wevelgem. Maar ook in Antwerpen, Gent, Oudenaarde, Diest en Maldegem kunnen kids een onvergetelijke week bij ons beleven.”

Vallen de inschrijvingen mee ? Of haken er toch veel kids af ?

Jeroen : “De inschrijvingen lopen intussen vlot binnen, maar we merken toch dat sommige ouders uit schrik afhaken. Wij laten de musicalstages énkel doorgaan als het veilig kan doorgaan en de kans op overdracht van besmetting geminimaliseerd wordt. Bij ons zijn ze alvast in goeie handen. We garanderen dat de kampen corona-proof zullen plaatsvinden en – niet te vergeten – nog altijd FUN-proof !”

Wat valt er allemaal te beleven tijdens zo’n stage ?

Jeroen : “Op vijf dagen tijd maken we een eigen mini-musical : een verhaal die we vooraf schrijven, aangevuld met heel wat musicalsongs. De groep wordt onderverdeeld in drie kleinere groepen en zij krijgen elk afwisselend les in zang, dans en spel, waarin we alles aanleren. Op het einde monteren we dan alles aan elkaar. Wat die kids allemaal presteren op vijf dagen en hoe vol overgave ze dat doen, is echt telkens zo ontroerend om te zien. Door de maatregelen zal er deze zomer helaas geen publiek kunnen aanwezig zijn bij de presentatie en maken we een mini-musicalfilm, die de kids nadien kunnen laten zien aan zoveel mensen die ze maar willen.” (PADI)

Jeroen geeft uitleg tijdens een musicalstage.
Jeroen geeft uitleg tijdens een musicalstage.© Thearte

Alle info over de musicalstages van Thearte kan je vinden via www.thearte.be/zomerstages.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier