Jasper Steverlinck: “Ik denk dit jaar aan het buitenland, maar de mensen moeten mij zien optreden”

Jasper in zijn gezellige muziek- en opnamestudio. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op donderdag 28 februari keert Jasper Steverlinck terug naar West-Vlaanderen om er op te treden in Kursaal Oostende.

We schreven wel neer: keert terug! Inderdaad, want op zaterdagavond 24 november 2018 stond Jasper – voor dezelfde organisatie Concertevents – al op het podium van een uitverkocht Concertgebouw Brugge. Jasper is hot in West-Vlaanderen. Misschien komt dat omdat er West-Vlaams bloed door zijn aderen stroomt. Samen met Willy Moeyaert, concertorganisator van Concertevents, brachten we een bezoek aan de zanger in Ronse. In zijn opnamestudio vertelde Jasper honderduit over zijn album Night Prayer dat in maart 2018 werd gereleasd en waarvoor hij al goud kreeg, over zijn deelname aan Liefde voor Muziek en over zijn hechte band met West-Vlaanderen.

In maart 2018 zetten we Jasper in de picture ter gelegenheid van zijn nieuw album Night Prayer. In de voorbije tien maanden zat Jasper niet stil. Hij trad vaak op. “Het was een fantastische periode”, vertelt hij in zijn opnamestudio. “Vooral een fantastische periode omdat praktisch al mijn optredens waren uitverkocht. Na februari 2018 werkte ik er in totaal een 100-tal af. Ik ben trots op de gouden plaat die ik ontving voor mijn nieuw album. In deze tijd is het niet meer eenvoudig om goud te verkrijgen. Mijn publiek is fantastisch, ze hebben respect voor mij. Tijdens mijn shows is het praktisch muisstil. Iedereen is begaan met mijn muziek. Recent kreeg ik zelfs twee keren een staande ovatie. Ja, ik ben blij, ik ben gelukkig.”

Een gouden cd in muzikale crisistijden. Dat moet je inderdaad veel deugd doen?

Jasper: “Eigenlijk wel, want het was een tijdje geleden dat ik nog eens een plaat uitbracht. Luister ik naar de radio, dan hoor ik verschillende soorten tunes die vol geproducet zijn. Ik wilde het anders aanpakken, maar ik zat wel met schrik. Wanneer negen op de tien artiesten hetzelfde doen en ik doe het compleet anders, wat zal het publiek daarvan zeggen? Maar het publiek omarmt mij. Ik volg het ook via sociale media wat mensen ervan zeggen. De reacties die ik krijg dat die liedjes zoveel betekenen voor sommigen geeft mij veel energie.”

Komt die boost er vooral door je deelname aan Liefde voor Muziek?

Jasper: “Kom je op tv, dan bereik je veel mensen. Mijn plaat was echter al uit voor Liefde voor Muziek er was. Ik durf dus zeggen dat mijn succes niet enkel en alleen komt door Liefde voor Muziek. Indien dat zo is, dan zouden alle andere collega’s ook een gouden plaat moeten ontvangen maar dat is niet zo. Ik denk dat het een combinatie is van dat mijn cd iets unieker klinkt dan de andere albums. Liefde voor Muziek was wél goed voor mij, want ik bleef mezelf. Ik kon me even goed camoufleren in een volledige andere Jasper. Ik deed niet mee om aan te tonen wat ik kan met mijn stem, wat ik kan doen met muziek. De mensen hielden ervan. Ik heb ze niet teleurgesteld.”

Die hechte vriendschapsband met de collega’s van Liefde voor Muziek, is die er nog steeds? Of is die verwaterd?

Jasper: “We zijn allemaal heel druk bezig. We hebben een WhatsApp-groep en daarin horen we elkaar wel af en toe eens. Het meeste contact heb ik echter met Sharon. Ik ga voor de eerste keer een duet zingen met haar. Dit lied zal ook op het nieuwe album van Within Temptation staan en het nummer wordt al gedraaid bij Studio Brussel. Onlangs zijn ze hier geweest voor een feestje.”

Jasper Steverlinck mét de gouden cd Night Prayer in de hand, samen met concertorganisator Willy Moeyaert uit Beernem.
Jasper Steverlinck mét de gouden cd Night Prayer in de hand, samen met concertorganisator Willy Moeyaert uit Beernem.© FODI

Wat wil je in 2019 bereiken?

Jasper: “Ik ben bezig met het buitenland. Moest mij dat lukken in 2019, dan was dat tof. Mijn filosofie hierachter is: je moét me gezien hebben. Overal gooien de internationale artiesten met plaatjes. Ik ben een artiest die anders in elkaar zit.”

Zijn er al contacten gelegd met het buitenland?

Jasper: “We zijn bezig met Sony. Maar als de Belgische platenfirma zegt wat de andere moeten doen, dan is het moeilijk. Ik zei tegen Sony dat ze geen demo’s mogen opsturen, maar dat ze mij live aan het werk moeten zien. Ik concentreer me nu op Frankrijk. Binnenkort geef ik een showcase in Parijs.”

Is jouw muziek wel geschikt voor de Franse markt?

Jasper: “Och, economisch gezien is het beter. De Fransen luisteren naar de melodie. Het verhaal speelt ook een grote rol.”

Wordt het een speciaal jaar? Zijn er nog elementen die zullen bepalen of 2019 jouw jaar wordt?

Jasper: “Ik ben bezig aan mijn nieuwe plaat. Ik zou heel graag iets doen met klassieke muziek. Ik werk ook veel samen met mijn goede vriend Dirk Brossé. Ik wil mijn muziek vermengen met het klassieke. Ik heb ooit met het nationale orkest mogen zingen. Ik zou dit graag opnieuw doen.”

Een beetje zoals Natalia dat doet, samen met Jef Neve?

Jasper: “Neen, ik zie het iets groter. In principe zit er in Natalia haar muziek geen klassieke toets. Vandaar dat de link bij mij groter is. Ik wil een groter arrangement, zelfs een koor wil ik erbij. In mijn hoofd hoor ik al 60 koorzangers.”

Misschien even stilstaan bij de opvolger van je plaat. Wanneer komt die uit? Hoeveel nummers zullen erop prijken?

Jasper: “Ik heb veertien nieuwe nummers af. Ik wil mezelf de kans geven om de volledige stilte terug te vinden en geen impulsen te krijgen van de buitenwereld. Ik ga wel in maart opnieuw beginnen met schrijven. In 2019 hoor je dus zeker van mijn nieuw werk. Maar als mijn volledig album dan al zal uitkomen? Hmmm, ‘t zal vlug 2020 zijn. Ik vind het leuk dat het soms wat langer duurt. We zitten in een maatschappij waar iedereen alles direct wil hebben.”

Al die nieuwe nummers komen die tot stand in deze studio met uitzicht op de groene omgeving?

Jasper: Ja, natuurlijk en allemaal met piano of gitaar. Het is hier stil, ik werk hier graag.”

In ons vorig interview zei je dat uw ouders afkomstig zijn van Staden. Hoelang hebben ze in onze provincie gewoond?

Jasper: “Mijn ouders woonden allebei in Staden, praktisch in dezelfde straat. Mijn grootvader had daar een kapperszaak. Daar woonden ze ook. Mijn grootmoeder van 91 woont nu in Roeselare. Mijn vader was bedrijfspsycholoog en we verhuisden voor zijn werk. De meeste mensen van mijn familie wonen in West-Vlaanderen.”

Kom je daar nog vaak?

Jasper: “Net meer zoveel. Vroeger gingen we ieder weekend op bezoek. Ik ken Staden goed. Ondertussen veranderde er veel. Mijn pa zijn broer woonde in Limburg. Ook zijn kinderen kwamen naar Staden. Ik kom vaak nog in Brugge. Daar wonen er veel vrienden.”

Heb je nog bepaalde herinneringen aan West-Vlaanderen? Een oud lief?

Jasper: “Een oud lief, haha. Het dialect vind ik geweldig. Vroeger spraken ze tegen mijn broer en ik ABN, maar tegen elkaar in hun dialect. Dat is mijn herinnering. Dat voelt vertrouwd aan. Dat is een link die niet meer weggaat.”

Dan kijk je toch wel uit naar jouw optredens in West-Vlaanderen, want in de zaal zitten er misschien vrienden?

Jasper : “Ja als ik in De Spil in Roeselare speel, dan komt mijn oma altijd kijken en ze is 91 jaar. Die band krijg je niet weg in onze familie. De West-Vlaamse humor is eveneens geweldig.”

Hoe staat uw familie tegenover je muziek?

Jasper: “Vroeger zeiden ze altijd dat ik moest verder studeren. Nu zijn ze heel trots. Mijn pa heeft intussen 40 mappen vol met artikels van mij. In het begin was er de onzekerheid en ze vonden een diploma natuurlijk belangrijk. Mijn oma vraagt nog altijd hoe het gaat met mijn orkestje.”

Nooit gedacht om in de voetsporen van je vader te treden en psycholoog worden?

Jasper: “Ik was pas 20 en ik werd bekend met Arid. Ik speelde toen in Amerika. Ik was er niet meer bezig om op dat moment in de voetsporen van mijn vader te treden. Leven van muziek is moeilijk. Het is niet altijd pure kwaliteit die boven komt. Je moet de mensen kunnen inspireren. Je moet een sterke eenheid uitbouwen. Als je nu aan Tom Jones denkt, denk je aan een fantastische zanger. Dat is belangrijk.”

Je sprak over je duet met Sharon Den Adel. Met wie wil je nog eens een duet opnemen?

Jasper: “Met Lianne La Havas, bekend van soulmuziek. In België zou ik graag met Selah Sue eens in de studio plaatsnemen. Ze heeft wat mijn stijl.”

(PADI)

Donderdag 28 februari in Kursaal Oostende.

Tickets: 29,25 – 34,25 – 39,25 euro.

Info : www.concertevents.be, 070 22 21 07 (max. 0,30 euro min) – Box-Office Toerisme Oostende en www.ticketmaster.bewww.jaspersteverlinck.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier