Jan Vereecke van Night of the Proms maakt schoonmoeder blij met ‘Summer Edition’ in Koksijde

© Foto FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op donderdag 1 augustus 2019 zal het Kerkplein van Koksijde overrompeld worden door muziekfanaten, want vanaf 20 uur wordt er een Summer Edition in natuurlijk openlucht gehouden van de populaire Night of the Proms-reeks. Normaal worden die optreden gehouden in het Sportpaleis van Antwerpen én ook in het buitenland. Nu wordt er voor één keer een show gehouden in Koksijde.

De reden? “Mijn schoonmoeder woont in Koksijde. Ze zeggen altijd dat je goed moet staan met je schoonmoeder en dus houden we hier een eerste show”, glimlacht Jan Vereecke, mede-eigenaar van P.S.E.-Belgium en het Antwerps Sportpaleis én mede-organisator van Night of the Proms. Nog groot nieuws voor Koksijde, want op 1 augustus 2019 wordt de maar liefst duizendste show van Night of the Proms georganiseerd. En de eer gaat niét naar Antwerpen, wél naar Koksijde. Op 870 van die shows was John Miles al te gast. In Koksijde is Mister Miles ook van de partij.

Toeristisch-cultureel erfgoed

“Het is werkelijk een eer om een dergelijke organisatie te mogen verwelkomen in onze prachtige kustgemeente”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche. “Dank aan Jan Vereecke en het Antwerpse Sportpaleis én mede-organisator voor het vertrouwen dat hij stelt in ons bestuur en onze diensten. De organisatie van dit concert sluit perfect aan bij het imago van onze gemeente en zal absoluut door het kwalitatief hoogstaand en gevarieerd programma een meerwaarde betekenen in ons toeristisch-cultureel erfgoed. Met dit concert willen we niet enkel onze eigen bewoners en trouwe tweede residenten aanspreken, maar ook extra bezoekers aantrekken voor een verblijf in onze badplaats. Dit unieke evenement zal ongetwijfeld ook de nodige weerklank vinden bij de horeca en handelszaken in onze gemeente.”

Voorwaarden

“Toen we meer dan één jaar geleden onze zoektocht startten naar een nieuw evenement voor de zomermaanden bleek de opdracht aanvankelijk niet zo eenvoudig. Niet alleen worden er in onze dynamische gemeente iedere zomer reeds meer dan 400 activiteiten georganiseerd door de verschillende vrijetijdsdiensten, maar de voorwaarden die aan dit nieuw project werden gekoppeld, waren niet min. Het moest namelijk een gloednieuw mega-event worden, met een unieke invulling, een grote toeristische aantrekkingskracht, een hoge belevingswaarde, kwalitatief hoogstaand, toegankelijk voor een zeer ruim publiek, versterkend voor de lokale handelaars én realiseerbaar op een veilige en duurzame manier. We hebben de lat inderdaad meteen hoog gelegd”, zegt Peter Bruneel, evenementenmanager van de gemeente Koksijde.

Jan Vereecke van Night of the Proms maakt schoonmoeder blij met 'Summer Edition' in Koksijde
© Foto FODI

“Toch koesterden we vrij snel de droom om een openluchteditie van Night of the Proms te organiseren. Op 1 december 2017 vulde ik een standaard document in op de website van Night of the Proms, met de vraag of ik in contact kon komen met de hoofdverantwoordelijke van de organisatie. Ik kreeg heel vlug een reactie van de heer Vereecke. Ik stelde ons idee voor en vroeg hem of hij mogelijkheden zag om dit concept in Koksijde te realiseren. Hij reageerde niet alleen positief, maar hij bleek enkele jaren geleden met hetzelfde idee te hebben gespeeld. We zaten dus heel vlug op dezelfde golflengte. Intussen kreeg alles stilaan vorm en werd de praktische organisatie verder uitgewerkt.”

Mister Night of the Proms

“Jan Vereecke en zijn team zullen instaan voor het volledige artistieke luik, waaronder het orkest en de solisten, maar ook voor de bouw van het podium en de volledige klank- en lichtinstallatie. De gemeente neemt de andere zaken voor haar rekening, zoals de bouw van de tribunes, het afsluiten van het terrein, de beveiliging, de catering, het sanitair, enz. Net zoals in Antwerpen zullen de bezoekers kunnen kiezen uit een staanplaats of een zitplaats. We kozen voor het Kerkplein in Koksijde-Bad. Deze site biedt het nodige comfort voor de op- en afbouw, voldoende ruimte om het beoogde publiek te kunnen plaatsen, maar voornamelijk zal de gevel van de prachtige O.L.V. ter Duinenkerk het sfeervolle decor vormen achter het orkest, aangezien het podium zal voorzien worden van doorschijnende wanden.”

Tijdens het persmoment werd een eerste grote naam gelanceerd, namelijk de komst van Mister Night of the Proms John Miles, bekend van zijn wereldhit Music was my first love, die ook die middag in Koksijde aanwezig was. Het Antwerp Philharmonic Orchestra o.l.v. de Braziliaanse dirigente Alexandra Arrieche verlaat komende zomer het vertrouwde Antwerpse Sportpaleis en zal in al zijn facetten te bewonderen zijn in Koksijde. Het koor Fine Fleur en de elektrische band tekenen eveneens present. Ook in Koksijde zal het programma enerzijds bestaan uit bekende nummers uit het lichtklassieke genre, afgewisseld met nummers uit de pop- en rockgeschiedenis, gebracht door nationale én internationale artiesten. In de komende weken/maanden worden de namen bekendgemaakt.

Zomers programma

“Ik ben een Oost-Vlaming, uitgeweken om te studeren naar Antwerpen, maar blijven plakken én getrouwd met een West-Vlaamse (Bernadette Camerlynck, padi). Koksijde heeft een speciale plek in mijn hart. Mijn schoonmama woont in ‘t Vlierhof, dichtbij het museum van Delveau in Sint-Idesbald. Ik kan blindelings naar hier rijden en ook waar het evenement zal plaatsvinden. Zoals de burgemeester zei, je moet goed zorgen voor je schoonmama, dan doe ik dat ook want tegen iedereen die ze ziet, noemt ze mij haar allerliefste schoonzoon. Hoe dat komt? Ze heeft maar één dochter”, lacht Jan Vereecke, die zich nog goed herinnerde dat hij een eerste gesprek had met Peter Bruneel toen hij in de autobus zat in Duitsland.

Jan Vereecke van Night of the Proms maakt schoonmoeder blij met 'Summer Edition' in Koksijde
© Foto FODI

“We kwamen vlug tot een akkoord. Wij gaan doen waarin we – denk ik toch – heel goed zijn, namelijk een sterke show samenstellen, met orkest, band, koor, enz. We gaan een zomers programma samenstellen. We zijn er al mee bezig, maar nu gaan we daarover nog niet veel zeggen. In de toekomst gaan we jullie verder voeden met nieuwtjes rond dit evenement. Voor ons is het een première in België. Het is echter niet de eerste keer dat we een openluchtpremière van Night of the Proms doen. Dit deden we al twee keren in Duitsland. De ene is al geleden van 1999…” Mister John Miles sprak verder ook over drie Spaanse openluchtshows.

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier