Dit jaar is het ook al twee decennia geleden dat de toen 11-jarige Jantje Smit doorbrak met Ik zing dit lied voor jou alleen, een nummer dat hij opdroeg aan zijn oma. Simultaan werd dit liedje een nummer 1-hit in Nederland en Vlaanderen. Dit nummer was het begin van een indrukwekkende carrière voor de Volendammer, die doorheen de jaren is uitgegroeid tot een vaste waarde in de internationale showbizz. "Op zijn 31ste is Jan nog steeds één van de beste en grootste culturele exportproducten van Vlaanderen, die het internationaal ook heel goed doet", aldus consul-generaal Frans Bijvoet. "Jan heeft niet alleen een succesvolle solocarrière uitgebouwd, maar samen met zijn KLUBBB3-collega's Christoff en Florian Silbereisen scoort hij ook internationaal. De voorbij 20 jaar heeft Jan veel harten veroverd van de Vlamingen én de Nederlanders, die in Vlaanderen wonen maar ook van alle Belgen die houden van zijn Duitstalig repertoire. Vanwege al deze verdiensten krijgt hij de bijzondere onderscheiding, namelijk de Carrièreprijs voor 20 jaar Jan Smit in België."

België is voor mij erg belangrijk als Nederlandse artiest

In de imposante tuin van de consul-generaal in Wilrijk kreeg Jan als derde artiest een speciale attentie aangeboden. Zijn illustere voorgangers waren Marco Borsato en Rob de Nijs. "Wie Jan Smit zegt, zegt Volendam. Jij neemt in het beroemde rijtje BZN, The Cats, Anny Schilder, George Baker ook een prominente plaats in als vertegenwoordiger van de palingsound. De hechte Volendamse gemeenschap is inderdaad een kweekvijver voor muzikaal talent. Dat je in 2013 met maar liefst 70 liedjes terecht kwam in de Volendammer Top 1000 - samengesteld door een aantal lokale radio- en tv-stations in Noord-Holland - spreekt boekdelen. Waar haal je de tijd vandaan om zanger, tv-presentator, acteur, ondernemer, restaurant eigenaar, ambassadeur van SOS Kinderdorpen en ook nog bestuurslid van FC Volendam te combineren? Zie je je vrouw en kinderen nog wel eens?", lachtte de consul-generaal.

Jan voegde er onmiddellijk aan toe met de glimlach: "Wie zijn dat ? Ik probeer wel voldoende tijd ervoor vrij te maken." De consul-generaal stond ook stil bij de andere successen van Jan, waaronder KLUBBB3 in de Belgische Oostkantons en de Award van Golden Antenne voor beste groep die ze vorig weekend daar ontvingen. Jan wordt nu ook een nieuwkomer bij de Nederlandse Toppers. "Jan, jij bent een vriendelijke, vrolijke boy next door", stipte de consul-generaal aan, waarna hij stilstond bij de nieuwe show van Jan op 10 maart 2018 in het Antwerpse Sportpaleis. "Als consul-generaal met als hoofdtaak de handelsbevordering tussen Nederland en België breng ik vandaag met veel plezier hulde aan een ander Nederlands exportproduct. Het is een genoegen je vandaag deze carrièreprijs voor 20 jaar succes op muzikaal vlak bij onze zuiderburen te mogen uitreiken."

Jan Smit was blij verrast en reageert erkentelijk op de onderscheiding: "Ik vind het al fijn dat mensen mij uitnodigen en ik vind het vandaag een eer dat ik nu aanwezig mag zijn in de ambtswoning van de Nederlandse consul-generaal. België is voor mij erg belangrijk als Nederlandse artiest. Al meer dan 20 jaar voel ik mij hier thuis. Hier wonen vrienden, collega-artiesten en het publiek dat mij telkens begroet met een warme welkom. Vandaag is dan ook een bijzondere dag voor mij", besluit hij. (PADI)

Zaterdag 10 maart, Sportpaleis-concert 'Jan & Alleman'. Tickets: www.teleticketservice.com, 070 35 345.

Onze showbizzmedewerker PADI, samen met de Nederlandse consul-generaal Frans Bijvoet én Jan Smit. © FODI
Even een hapje eten, daarna de échte Volendamse paling proeven. © FODI